logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Możliwości kabla USB DATA CABLE do Sony Ericsson K-700 - co poza plikami?

pawka_pk 12 Lut 2006 20:15 1317 9
REKLAMA
  • #1 2294667
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    A ja mam pytanko. Tak oserwuje wasze wypowiedzi i poniekąt widze że kabelkiem sporo można zdziałać. Ja co prawda poza ściąganiem plików na tel i spowrotem nic więcej nie potrafie. A kupiłem jakiś kabel do se K-700 "USB DATA CABLE" Co oprucz wymiany plików moge tym kabelkiem zrobić coś więcej. Chodzi mi oto czy są jeszcze jakieś programiki żeby się zagłębić troche w softa itd.
  • REKLAMA
  • #2 2294678
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Kablem usb nic nie zrobisz, tylko przerobionym com.
  • #3 2294720
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Czyli rozumiem że jak bym ucioł wtyczke USB i odpowiednio podłączył pod port to wówczas mógło by to chodzić?
    A mam także pytanie. Neta mam nie stety z komóry a kómóre połączoną mam kablem tym właśnie z kompem. Czy szybciej by mi net na bluetooth. Oczywiście rewelacji i tak by nie było bo iPlus na gprs ma tylko 43Kb.
  • REKLAMA
  • #4 2294774
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    [quote="Paweł Krawiec"]Czyli rozumiem że jak bym ucioł wtyczke USB i odpowiednio podłączył pod port to wówczas mógło by to chodzić?
    [quote]

To wtedy spalisz telefon, albo wyjście COMM w kompie.

W przypadku kabla COMM jest odpowiednia elektronika pomiędzy wtyczką do telefonu, a wtyczką COMM do komputera.
  • #5 2294840
    pawka_pk
    Poziom 22  
    :-) Dzięki. Także b.mało wiem. Co prawde jestem elektronikiem w nieco innej dziedzinie a chciałbym troche się zorientować też na temat komórek żeby troche podgonić ten postęp. No ale cusz nie można wiedzieć wszystkiego.
    A mam pytanko jeszcze. Kolega ma Nokie 5410 to zresztą jego 10 tel w ciągu 2 lat. Pracuje troche w cięszkich warunkach także często siadają jego tel. poleciłem mu właśnie tą nokie no i klapa wytrzymała tylko 4miesiące :-) często mu się włącza kontakt serwis. Co go może boleć wiesz może? często się zdażają usterki płyty głównej w tych tel. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 2294932
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Nie znam takiego modelu, ale to bez znaczenia.
    Jeśli wyświetla się CS to jest uszkodzone oprogramowanie lub po upadku telefonu pęka ścieżka na płycie głównej , lub też puszczają luty pod układem scalonym na płycie.

Najprościej jest wymienić oprogramowanie na nowsze i zobaczyć czy się poprawi.

Jeśli nie to wymyć telefon w wanience, w specjalnym płynie .

Jeśli dalej to samo to grzanie układów lutownicą na gorące powietrze.

Niestety naprawy te raczej nie do zrobienia, bez specjalnego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #7 2294978
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Wielkie dzięki spróbuje coś porobić przy tym tel. Co do lutownicy to mam taką. Z softem to kolega się troche tym zajmuje to może pomoże bo ja kabelka nie mam. Interesuje mnie natomiast ten płyn co podałeś. Czy możesz mi podać nazwe tego płynu i w jakiej jest cenie. Czy taki kabelek drogi jest?.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
  • REKLAMA
  • #10 2295207
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Co do tej noki to usterka "cs" to od serwisu jakiego rachunku moge się spodziewać?:| Z softem dam se spokuj ale elektronicznie sprubuje ją ruszyć. Co do sprzętu serwisowego do komórek to musze przyznać że dość drogi jest to interes. Ale cusz w siebie trza inwestować.
    Orientujesz się może jak operator gsm robi duplikat uszkodzonej karty sim to książka adresowa się zachowa na karcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kabel USB DATA CABLE do Sony Ericsson K-700 umożliwia jedynie wymianę plików między telefonem a komputerem. Do bardziej zaawansowanych operacji, takich jak modyfikacja oprogramowania, potrzebny jest specjalny kabel z interfejsem COM oraz dedykowane oprogramowanie serwisowe. Próba przeróbki kabla USB na COM bez odpowiedniej elektroniki grozi uszkodzeniem telefonu lub portu komputera. W dyskusji poruszono także problem usterki "CS" w Nokii 5140, która może wynikać z uszkodzenia oprogramowania lub płyty głównej (np. pęknięte ścieżki, złe luty). Zalecane jest wgranie nowego softu, czyszczenie ultradźwiękowe w specjalnym płynie (cleanser lub izopropanol) oraz ewentualne naprawy lutownicą na gorące powietrze, choć wymagają one specjalistycznego sprzętu. Do wymiany oprogramowania w Nokii 5140 potrzebny jest sprzęt serwisowy, np. programator TORNADO. Wspomniano także o ograniczeniach prędkości internetu GPRS (około 43 kb/s) oraz porównaniu z łącznością Bluetooth. W kwestii duplikatu karty SIM operator zachowuje książkę adresową na karcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA