logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawiązać połączenie z centralą Integra24 przez RS232?

Dyczek_gda 13 Lut 2006 21:49 1542 6
REKLAMA
  • #1 2299049
    Dyczek_gda
    Poziom 2  
    Mam problem z odpaleniem INTEGRY24.
    Centrale zasilam bezposrednio z zacisków transformatora 18VAC(nie posiadam akumulatora-byc moze to ma wpływ?) nastepnie chce ją zaprogramowac przez łacze RS232(zgodnie ze schematem połączenia przewodów w złaczu) programem np.FLASHx.I tu niestety nie moge nawiązac połaczenia z centrala.Oczywiście wchodziłem w stan resetu na kołkach i odpowiednio wczesnie zdejmowałem zworke aby właczyc specjalny tryb centrali.Dodam ,ze dioda "dieler: mruga na poczatku(chyba tak powinno byc-poniewaz sprawdza program) po czym gasnie i zaczyna mrugac diodka charge.

Jesli ktos poradzi jak od poczatku do konca nawiazac połaczenie z centrala oraz w czym moze lezec problem bede wdzieczny.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2299359
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Moze poprostu podepnij klawiature i wlacz opcje download...:)
    Chyba ze nie masz klawiatury,,,:(
    POzdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2302600
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Ja bym zaczoł od przeczytania instrukcji instalatora
    Może się okazać że nie ma żadnego kłopotu z zaprogramowaniem systemu.
  • REKLAMA
  • #5 2307024
    Dyczek_gda
    Poziom 2  
    No raczej nie mam klawiatury(manipulatora) i fajnie by było wszystko przez RS232 do komputera podpiac.Instrukcja instalatora tez juz przeczytana.Problemem byc moze jest przewód który sam robiłem:) no i akumulator.

jedno jeszcze pytanie:
    czy w przypadku sprawnego działania systemu działa klawiatura manipulatora(tak jak rzeczywista) w programie dloadx??
    pozdrawiam
  • #6 2307957
    xguciox
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Akumulator nie jest potrzebny do poprawnego programowania tej centrali... Dzis programowałem własnie taką centralę... nie wkładając akumulatora. Problem leży raczej w braku klawiatury.... integra jest odmianą centrali CA64.... a w 64-ce nie można było uruchomić systemu beż chocby jednej klawiatury... z programowaniem przez RS włącznie. Dodam że próby robiłem z dość dawną wersją flesza...ale na 99% to w tym leży problem... ( w integrze trzeba okreslić z poziomu odministratora np.: czas dostępu serwisu.. itp...)
    co do kalwiatury "on line" widocznej z programu dload... Tak działa tak jak rzeczywista klawiatura w systemie

POZDRAWIAM
  • #7 2312277
    Robert H
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Napisz czy masz rs czy rs/usb? W USB/RS po konsultacji z serwisem SATEL nie da się wpisać FLESH . Miałem podobny problem , jak zastosowałem port rs od strzału poszło. Miałem taki przypadek w marcu tamtego roku możę już coś poprawili.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nawiązania połączenia z centralą alarmową Integra24 przez interfejs RS232 w celu programowania za pomocą programu FLASHx. Centrala jest zasilana bez akumulatora, bezpośrednio z transformatora 18VAC, co może wpływać na działanie. W trakcie uruchamiania dioda "dieler" miga, a następnie gaśnie i zaczyna migać dioda "charge". Brak klawiatury (manipulatora) utrudnia programowanie, ponieważ w modelu Integra (odmiana CA64) system nie uruchamia się bez podłączonej klawiatury, co uniemożliwia także programowanie przez RS232. Akumulator nie jest konieczny do programowania, jednak brak klawiatury jest kluczowym problemem. Wskazano, że programowanie przez port RS (a nie USB/RS) jest bardziej niezawodne, gdyż w przypadku USB/RS mogą występować problemy z wgraniem oprogramowania FLASH. Zaleca się podłączenie klawiatury i włączenie opcji download lub użycie portu RS zamiast USB/RS. W programie dloadx klawiatura online działa jak rzeczywista klawiatura podłączona do systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA