logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2534 - TV przechodzi w czuwanie, dymi R822 po wymianie C816

ttc0 14 Lut 2006 12:18 1575 4
REKLAMA
  • #1 2300665
    ttc0
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z uruchomieniem TV. Objaw był taki że działał i nagle padł. Rozerwło C816 i spaliło R822 przy 8 n. WN. Po wymianie tv staruje tylko na chwile znaczy słychać krótkie próbkowanie i zaraz potem przechodzi w czuwanie. Po kilkukrotnej próbie uruchomienia z pilota załącza się, jest głos,staruje wysokie ale nadal słychać próbkowanie i zaczyna dymić R822. Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 2300728
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Niestety uszkodził się trafopowielacz. Ten rezystor zamyka do masy obwód uzwojenia powielacza. Prawdopodobnie na skutek zwarć międzyzwojowych lub uszkodzenia którejś z diod zaczyna płynąć zbyt duży prąd w tym uzwojeniu dając taki efekt. Proszę nie próbować kolejnych włączeń, gdyż można dodatkowo uszkodzić inne układy, które są podłączone do tego punktu. Po wymianie trafopowielacza i uszkodzonych elementów mam nadzieję, że będzie już wszystko OK !

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 2300748
    ttc0
    Poziom 11  
    Dziękuje za szybką odpowidź. No to koszty mnie nie miną bo to mój tv. Trudno jade po trafo wymienie i dam znać czy jest ok.

Dodano po 13 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie jakie zamienniki można zastosowac zamiast Orega 40330-35 najlepiej żeby nie kombinować z przeróbkami.
  • REKLAMA
  • #4 2301042
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Z przykrością stwierdzam że masz uszkodzony trafopowielacz a dokładniej jest uszkodzona w nim część wysokiego napięcia.
    Częsta usterka w Triluxach
    Pozdrawiam
  • #5 2301750
    ttc0
    Poziom 11  
    Po wymianie trafa i uszkodzonych R822 i C816 tv wrócił do życia. Podstawiłem oryginalną OREGE (koszt części 75PLN). Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Temat uważam za zakończony.
REKLAMA