logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.6 - trudności z odpalaniem zimnego silnika na gazie

dbco 14 Lut 2006 13:33 2368 8
REKLAMA
  • #1 2300916
    dbco
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z felcią chodzi o to że przy pierwszym odpalaniu(gdy silnik zimny) silnika z rana strasznie ją muli tak jakby nie mogła przełamać, wyłączam zaplon próbuje jeszcze raz zapalić i już wtedy kręci normalnie. sprawdzałem już rozrusznik i czyściłem wszystkie wtyczki i styki kabli i dalej nic
    prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2302066
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    ciezko kreci czy jak zapali to ma problemy z wkręceniem sie?
  • REKLAMA
  • #3 2304075
    kryt
    Poziom 11  
    Sprawdzałes rozrusznik to znaczy na tulejkach nie ma luzów i na ciepłym pali dobrze??
  • #4 2304524
    dbco
    Poziom 10  
    na zimnym silniku ciężko kręci,tak jakby niemogła przełamać jak by jej coś tam przystawialo a po pierwszym odpaleniu jest już wporządku-póżniej pali normalnie;
    mam nowy akumulator, a rozruszniku nie ma tulejek tylko są łożyska
    i wymieniłem szczotki w rozruszniku i cewke i dalej nic
  • REKLAMA
  • #5 2306057
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    zmień olej na bardziej zadki bo to on bedzie prawdopodobnie przyczyna użyj 5w lub 10w
  • #6 2306215
    dbco
    Poziom 10  
    olej wymieniałem miesiąc temu
    używam półsyntetyka 10W40 MOBIL SUPER
    no nie wiem ale może to wina jakiejś elektryki????????
  • #7 2306347
    tajnygelo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    a płynu w chłodnicy nie ubywa i czy po odpaleniu nie przykopca na sino bo objawy masz podobne do walnietaj uszczelki pod głowicą tak jak by płyn spływał do cylindrów i rano blokuje jak wiadomo płynu nierda sie sprężyć i dopiero po chwili jak przecisnie go przez zawory i pierścionki da sie normalnie krecić :) tak wiec ja stawiam na uszczelkę
  • REKLAMA
  • #8 2306393
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Sprawdz masy na silniku
  • #9 2306579
    dbco
    Poziom 10  
    mase na silniku ostatnio sprawdzałem tzn. wszystkie kostki i złączki czyściłem
    a płyn chłodniczy jak był tak jest, niedolewam bo nieubywa

Dodano po 1 [minuty]:

mase na silniku ostatnio sprawdzałem tzn. wszystkie kostki i złączki czyściłem
    a płyn chłodniczy jak był tak jest, niedolewam bo nieubywa
    naprawde ciężki przypadek-chyba nieobejdzie sie bez kosztownego serwisu skody

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Skody Felicia 1.6 z instalacją gazową, gdzie zimny silnik rano bardzo ciężko kręci przy pierwszym rozruchu, jakby coś blokowało rozruch. Po pierwszym nieudanym odpaleniu i wyłączeniu zapłonu, kolejne próby uruchomienia przebiegają normalnie. Rozrusznik został sprawdzony, wymieniono szczotki i cewkę, a także akumulator jest nowy. Olej silnikowy to półsyntetyk 10W40 Mobil Super, wymieniany miesiąc temu. Sprawdzono masy silnika oraz czystość kostek i złączek. Płyn chłodniczy nie ubywa, a silnik nie kopci na niebiesko po odpaleniu. Wskazano możliwe przyczyny: zbyt gęsty olej (zalecane 5W lub 10W), uszczelka pod głowicą powodująca przedostawanie się płynu do cylindrów, co utrudnia rozruch, oraz problemy z masami elektrycznymi. Ostatecznie problem może wymagać kosztownego serwisu Skody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA