logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LITEON 241240 - błąd write error przy nagrywaniu płyt CDR

Artugal 09 Maj 2003 23:35 1393 6
REKLAMA
  • #1 207828
    Artugal
    Poziom 11  
    Witam!
    Podczas nagrywania płyt cdr pojawia się komunikat błędu ;write error.
    po nagraniu 3-4%.Problem nie dotyczy nagrywania płyt cd-rw nawet przy największej prędkości.Wielokrotnie przeinstalowywałem sterowniki nag. i zmieniłem podłączenie nag. z ustawienia primary slawe na secondary master-bez rezultatu.Proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 207858
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    a sprawdzałeś na innym kompie czy chodzi może to wina płyt niektóre nie chce wypalić sprawdż na innych płytach a w ostateczności wgraj nowy bios do nagrywarki niedawno pojały się nowe biosy do nagrywarek liteona
  • REKLAMA
  • #3 207861
    Artugal
    Poziom 11  
    Próbowałem płyty innych producentów-bez zmian.Popróbuję z biosem.
  • REKLAMA
  • #4 245181
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Nowsze nero !!!!! Ja też miałem ten sam problem - przy kopiowaniu płytki, ZAWSZE w tym samym miejscu wysypywał mi się zapis. Zainstalowałem najnowsze nero - po kłopocie.
  • #5 245271
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    he he he właśnie przy nowym nero wcale ten problem nie znika - stare go nie miało.Znajdź takie ustawienie w którym pisze że przy wystąpieniu błędów nagrywarka przerywa nagrywanie - miałem to w okolicach 7-8% ale tylko przy prędkości 8x wolniej było ok.Pozatym o ile dobrze pamiętam jak jest 3-4% to jeszcze nic na płycie się nie nagrało :D więc zapewne wywaliłeś kilka dobrych płytek (no ale mogę się mylić)
  • REKLAMA
  • #6 245353
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Mam dokładnie tą samą nagrywarkę 24/12/40. Dokładny opis co się działo :
    1. Ustawiasz COPY CD
    2. Nagrywarka robi obraz CD na dysku
    3. Nagrywarka wysuwa CD źródłowy i prosi o czysty
    4. Wkładasz czysty CD i zamykasz tackę
    4. Rozpoczyna się zapis i po kilku sekundach wywala płytkę.

miałem na to pewien sposób :

1. ustawiasz COPY CD
    2. Nagrywarka robi obraz CD na dysku
    3. nagrywarka wysuwa CD źródłowy i prosi o czysty
    4. Przerywasz proces nagrywania (oczywiście opcja kasowania obrazu płyty po nagraniu musi być wyłączona)
    5. Gasisz nero
    6. odpalasz nero
    7. nagrywasz plik *.nrg utworzony przy odczycie - nagrywa się 100% do końca.

Zainstalowałem najnowsze nero - opisane ww problemy ustąpiły.

A jak współpracuje Ci z np Clonecd?

Moja działała z Clonem bez zarzutu - stąd miałem pewność, że chodzi o soft a nie o sprzęt.
  • #7 245377
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Osobiscie uzywam nagrywarki Liteon 24/10/40 i jeszcze zadnej płytki nie zwaliłem. Uzywam zarówno Nero jak i CloneCD. Rowniez ich wersje były rózne. Rozważcie firmware. Liteon dosc namiętnie je zmienia a w opisie zmian mówi ze dodano nowe rodzaje obsługiwanych mediów (nośników). Moze to byc ten problem

www.liteonit.com

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nagrywarką LiteOn 24/12/40 polega na pojawianiu się błędu "write error" podczas nagrywania płyt CD-R, zwykle po zapisaniu 3-4% danych. Nagrywanie płyt CD-RW przebiega bez problemów nawet przy najwyższej prędkości. Próby zmiany sterowników oraz konfiguracji IDE (primary slave na secondary master) nie przyniosły efektu. Wskazano, że problem może wynikać z jakości płyt, jednak testy na różnych nośnikach nie rozwiązały problemu. Zalecane jest zaktualizowanie firmware (BIOS) nagrywarki, gdyż LiteOn często wypuszcza nowe wersje poprawiające obsługę mediów. Również aktualizacja oprogramowania nagrywającego, np. Nero, może rozwiązać problem – nowsze wersje Nero eliminują błędy zapisu, choć nie zawsze. W przypadku Nero pojawia się sugestia, by przy błędach nagrywania zmniejszyć prędkość zapisu, co może pomóc. Alternatywnie, można wykonać kopię obrazu płyty na dysku, przerwać proces nagrywania, a następnie nagrać plik *.nrg – metoda ta bywa skuteczna. Inne oprogramowanie, takie jak CloneCD, współpracuje z tą nagrywarką bez problemów, co wskazuje na możliwą przyczynę w oprogramowaniu nagrywającym, a nie sprzęcie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA