logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Liteon - błędy przy odczycie nagranych płyt CD/DVD w Nero

w81 12 Sty 2006 17:57 1392 7
REKLAMA
  • #1 2173647
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam mam problem z nagrywarka Liteon mianowicie mam ja juz okolo roku nie byla duzo urzywana jako nagrywarka wiecej jako naped cd nagralo maoze okolo 50 plyt a problem tkwi w tym ze jak nagrywam to pisze w nero na koncu ze wszystko ok a jak pozniej chce zgrac cd na hdd to albo nie zgra wszystkiego albo nie odczytuje plyty w innych cd nagrywalem juz na roznych plytach tych za 0.50 i tych za 3zl jak nagrywam plyty DVD to na kazdej wystepuje ten sam blad czy to juz znak ze powinienem wymienic nagrywarke czy cos moze jest zle skonfigurowane dodamze plyt dvd to nagralem moze 5 przez ten okres
  • REKLAMA
  • #2 2173692
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Witam !
    Prawdopodobnie należy wyczyścić oczko lasera (soczewka) jeśli to nie pomoże to raczej koniec żywota tego sprzętu .
  • REKLAMA
  • #3 2173740
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Jeśli na gwarancji oddaj,jeśli nie przeczyść laser,ewentualnie uaktualnij frimwear nagrywarki. Poza tym mam nadzieję,że podłączyłeś ją taśmą 133 pinową (tą z większą ilością żyłek :) ).

Moderowany przez jankolo:

FIRMWARE, kolego

• REKLAMA
  • #4 2176369
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Nie wiem jaki to model nagrywarki dlatego nie moge podac zadnych konkretow ale do wielu modeli tej firmy pasuja firmware firmy SONY. Przy tych biosach nagrywarka od razu zaczyna lepiej pracowac (sprawdzilem na SOHW1653 i 1693). Niestety wgranie tych firmware'ow powoduje strate gwarancji ale jakby co zawsze mozna wrocic do oryginalnego oprogramowania.
    Firmware o ktorym mowilem dostepne na:
    http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
  • REKLAMA
  • #5 2176489
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    twój opis sugeruje ze to koniec żywota twojego sprzętu, jak masz gwarancje to może ją oddać a jak nie to zastosuj sie do sugesti TONI_2003

P.S. CHLO nagrywarka DVD obsługuje ATA33, a o tasiemke to zapewnw chodziło ci 80-pinową

a co do linka to tam są chyb aorginalne firmware do napędów
  • #6 2177941
    arkolesz
    Poziom 26  
    W linku sa i oryginalne i nieoryginalne. Wgranie biosu opisanego jako "stock" nie powoduje utraty gwarancji - reszta biosow to biosy patchowane czyli wgranie takiego powoduje utrate gwarancji. Czasem jednak warto zaryzykowac...
  • #7 2180959
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    arkolesz mam pytanie jesli wgram ten nieoriginale firmware a potem wróce do do jakiekoś ze strony liteona to dalej starce gwarancje czy poprostu nie da sie wrocic
    pozdrawiam
  • #8 2181477
    arkolesz
    Poziom 26  
    Jesli wrocisz do oryginalnego firmware to nie bedzie podstaw by nie uznac gwarancji. Trzeba tylko pamietac zeby do serwisowania oddawac nagrywarke z ktoryms z oryginalnych firmware'ow LiteOna. W trakcie kiedy uzywasz sprzetu mozesz korzystac z dowolnych BIOSow i w sumie producenta niewiele powinno to interesowac. Czasami tylko moga byc problemy z powroceniem do oryginalnego BIOSa ale i na to tez jest sposob.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywarką LiteOn, która po nagraniu płyt CD/DVD w Nero wskazuje poprawne zakończenie procesu, lecz później płyty są częściowo nieczytelne lub nie da się ich zgrać na dysk twardy. Problem występuje zarówno na tanich, jak i droższych nośnikach, a przy nagrywaniu DVD pojawia się ten sam błąd. Wskazano, że przyczyną może być zabrudzona soczewka lasera lub zużycie napędu. Zalecane jest wyczyszczenie lasera, a jeśli to nie pomoże, rozważenie wymiany urządzenia. Sugerowano także aktualizację firmware’u, w tym możliwość wgrania alternatywnego oprogramowania Sony, które poprawia działanie nagrywarki, choć wiąże się to z utratą gwarancji. Powrót do oryginalnego firmware’u LiteOn jest możliwy i przywraca gwarancję. Podkreślono również, że nagrywarka powinna być podłączona kablem ATA/133 (80-pinowym) dla optymalnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA