logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Diora WS 502 - uderzenie w głośnikach przy wyłączaniu, impuls 30V

piho 14 Lut 2006 20:59 4747 25
  • #1 2302661
    piho
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Wzmacniacz jak w temacie. Problem jest następujący: podczas wyłączania (niezależnie czy to wyłącznikiem, czy wtyczką sieciową) w głośnikach słychać dość mocne "uderzenie". Na wyjściach głośnikowych pojawia pojawia sie impuls stałego napięcia o amplitudzie ok. 30V i czasie trwania ok. 100ms. Równocześnie napięcie zasilania końcówki mocy jest stabilne (nie przejawia żadnych impulsów). Sygnał z przedwzmacniacza wchodzący do końcówki mocy też jest czysty. Podobny impuls powstaje również podczas wyłączania, ale jest znacznie mniejszy (ok. 6V).

Wymieniłem już wszystkie 'elektrolity' na drodze sygnału jak i w zasilaczu - nie pomogło. Podmiana końcówki mocy (STK 4181) też nie przyniosła rezultatu. Zaobserwowałem ponadto, iż jeden z kondensatorów (C402) w zasilaczu symetrycznym rozładowuje się natychmiast po wyłączeniu wzmacniacza, natomiast drugi (C401) długo utrzymuje napięcie ok. 30V.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie co do rozwiązania tego problemu.

Poniżej załączam schemat do tego modelu wzmacniacza.
    Załączniki:
    • WS502.zip (998.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2302918
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    TO normalne w polskich wzmacniaczach.Radzę ci zmień spowrotem na STK4181 który tam był gdyż był tam oryginał !.Od stuków jest coś takiego jak opuźnione załączanie głośników
  • #3 2303316
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    nie możliwe żeby twój wzmak był odosobnionym przypadkiem ! ja miałem to samo wymieniłem tylko 2 x 4700µF i 2200µF , odrazu nastąpiła poprawa ? ogólnie ten wzmak to koszmar jeśli chodz o dżwięk

a STK a nie ruszaj bo trudno o oryginał
    pozdr marniu
  • #4 2304473
    piho
    Poziom 11  
    ALTON wrote:

Cytat:
    Od stuków jest coś takiego jak opuźnione załączanie głośników

Sprecyzuję: stuki przy włączaniu pojawiają się przy załączeniu głośników, nie bezpośrednio przy włączeniu włącznikiem sieciowym. Wskazywało by to na działanie układu opóźnienia.
    Problem jednak dotyczy głównie wyłączania wzmacniacza.

marniu wrote:

Cytat:
    ja miałem to samo wymieniłem tylko 2 x 4700µF i 2200µF , odrazu nastąpiła poprawa ?

Ja również wymieniłem oba kondensatory filtrujące ale niestety nie pomogło. Spróbuję jeszcze raz, może trafił mi się któryś wyschnięty (sic!).
  • #5 2304568
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam mam podobny problem.

Mam wzmacniacz UNITRA PW8010 i przy włączaniu wzmacnaicza do głośników idzie niezłe uderzenie, przy wyłanczaniu już słabsze...

Czy to normalne w tym modelu?

Może wie ktos co musiał bym wymienić aby tak się niedziało :|
  • #6 2304614
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    jesli dobrze mi sie zdaje to ten model nie ma opóznionego załączania głośników , układ standby działa na zasadzie odłączonego przedwzmacniacza i wyłączonego wyswietlacza > STKek pozostaje pod napięciem , totalny bezsens konstrukcyjny nie wiedział bym gdyby nie pozostawiony telefon na wzmaku , w głosnikach słyszałem jak cześtotliwością wali ostro ?
    tomek515 nie prosciej uzyc opcji szukaj
    pozdr marniu
  • #7 2304634
    Tomek515
    Poziom 23  
    No szukałem ale coś słabo mi to szło...

Dzieki za szybka odpowiedz! :D
  • #8 2305096
    piho
    Poziom 11  
    marniu wrote:

Cytat:
    jesli dobrze mi sie zdaje to ten model nie ma opóznionego załączania głośników

Model ten ma zarówno układ opóźnionego załączania kolumn jak i układ wyciszania (pin 6 IC501; elementy odpowiedzialne to: D505, C526, R551, C525, R550, C524, D504, R549, R548, R547).
    Wszystkie elementy tego układu sprawdziłem - są sprawne. Dwa elektrolity (C524, C525) profilaktycznie wymieniłem na nowe. Efekt - bez zmian.
  • #9 2305389
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    piho napisał:
    Model ten ma zarówno układ opóźnionego załączania kolumn

A skąd takie ciekawe informacje?

Cytat:
    jak i układ wyciszania

Jest - choć w tej aplikacji reaguje tylko w momencie podłączania wzmacniacza do sieci i po chwili się wyłącza (stała czasowa elementów R550 i C524). Przy wprowadzaniu wzmacniacza w Standby nie jest wykorzystywany.
  • #10 2305515
    piho
    Poziom 11  
    Informacje o opóźnionym załączaniu kolumn pochodzą bezpośrednio z instrukcji serwisowej producenta.

Co do układu wyciszania to racja, nie reaguje on przy wprowadzaniu wzmacniacza w Standby. Mój problem nie dotyczy jednak przechodzenia w stan czuwania, tylko całkowitego wyłączania/włączania wzmacniacza.

Niemniej jednak przy wprowadzaniu w Standby również słychać delikatne "pyknięcie" w głośnikach.
  • #11 2305587
    Tomek515
    Poziom 23  
    Torche sie temat zamotał ja pisałem o PW 8010 a nie o WS 502
  • #12 2305637
    piho
    Poziom 11  
    No to chyba rzeczywiście sie trochę zamieszaliśmy. Podane przeze mnie informacje nt. układu załączania kolumn i wyciszania dotyczą WS 502.
  • #13 2305658
    Tomek515
    Poziom 23  
    Nie widze sensu zaczynania nowego tematu więc pytam poraz koleiny.

Czy wzmacniacz Unitra PW 8010 ma układ opuźnionego załączania głośników ?
  • #14 2305839
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    piho napisał:
    Informacje o opóźnionym załączaniu kolumn pochodzą bezpośrednio z instrukcji serwisowej producenta.

Tyle że ani na schemacie, ani faktycznie we wzmacniaczu, nie ma tego układu :roll: ....

Cytat:
    Co do układu wyciszania to racja, nie reaguje on przy wprowadzaniu wzmacniacza w Standby. Mój problem nie dotyczy jednak przechodzenia w stan czuwania, tylko całkowitego wyłączania/włączania wzmacniacza.

A może właśnie przyczyną problemu jest usterka w układzie wyciszania, który normalnie powinien zapobiegać powstawaniu takich efektów?

Tomek515 napisał:
    Czy wzmacniacz Unitra PW 8010 ma układ opuźnionego załączania głośników ?

Nie ma.
  • #15 2305973
    pat132
    Poziom 11  
    Tu chodzi o Układ opuźnionego załączania. Stare polskie wzmacniacze nie posiadają takiego układu. Można go kupić NORD ELEKTRONIK lub zrobić samemu. Jest to prosty układzik 2 przekaźniki 3 rezystory 2 kondensatory5 diud 3 tranzystory no i uA7812.Jak kogoś interesuje mam schemat :) No i jak przy włączeniu słychać takie uderzenie w kolumnach to albo wzmacniacz niema tego układu albo się zepsuł za czas załączenia na tym układzie jest 1 rezystor którym możemy ustalić dowolny czas załączenia.
  • #16 2306130
    piho
    Poziom 11  
    pat132 wrote:

Cytat:
    Tu chodzi o Układ opuźnionego załączania. Stare polskie wzmacniacze nie posiadają takiego układu. Można go kupić NORD ELEKTRONIK lub zrobić samemu. Jest to prosty układzik 2 przekaźniki 3 rezystory 2 kondensatory5 diud 3 tranzystory no i uA7812.Jak kogoś interesuje mam schemat No i jak przy włączeniu słychać takie uderzenie w kolumnach to albo wzmacniacz niema tego układu albo się zepsuł za czas załączenia na tym układzie jest 1 rezystor którym możemy ustalić dowolny czas załączenia.

A co podczas wyłączania wzmacniacza? Wspomniany układ raczej nie pomoże.

Rocky Horror wrote:

Cytat:
    A może właśnie przyczyną problemu jest usterka w układzie wyciszania, który normalnie powinien zapobiegać powstawaniu takich efektów?

Z tego co ja rozumiem, to układ ten owszem powinien zapobiegać takim efektom ale tylko podczas włączania. Później przestaje działać aż do momentu ponownego włączenia.
    Jak już pisałem, sprawdziłem wszystkie elementy tego układu i są OK.
  • #17 2318193
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Witam Panów.Moje rozwiązanie bezstresowego przyłączenia do sieci polega na dobraniu końcówek sterów i wykonaniu wolnego ładowania kondensatorów zasilacza przedwzmacniacza.Efekt jest taki że nic nie słychać przy załączeniu i rozłączeniu wzmacniacza i sieci.Można tylko zaobserwować ruch membran .Pozdrawiam.
  • #18 2321041
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    piho napisał:
    pat132 wrote:

Cytat:
    Tu chodzi o Układ opuźnionego załączania. Stare polskie wzmacniacze nie posiadają takiego układu. Można go kupić NORD ELEKTRONIK lub zrobić samemu. Jest to prosty układzik 2 przekaźniki 3 rezystory 2 kondensatory5 diud 3 tranzystory no i uA7812.Jak kogoś interesuje mam schemat No i jak przy włączeniu słychać takie uderzenie w kolumnach to albo wzmacniacz niema tego układu albo się zepsuł za czas załączenia na tym układzie jest 1 rezystor którym możemy ustalić dowolny czas załączenia.

A co podczas wyłączania wzmacniacza? Wspomniany układ raczej nie pomoże.

Układ o którym mowa to Kit NE085 W opisie do niego dołączonym wyrażnie zaznaczono że eliminuje niepożądane akustyczne efekty podczas włączania i odłączania zasilania wzmacniacza. W opisie działania układu dokładnie napisano jak układ to realizuje.
    Więc nadaje się . Układ ten aby poprawnie działać wymaga bezpośredniego zasilania z trafa (od 12V do max24V skutecznego ,Pobór prądu do I=70mA) Nie wiem jakie napięcia oferuje transformator WS-a 502 I to jest ewentualnie jedyny problem :|
    Pozdrawiam :D

Ściągnąłem schemacik i widzę TS-a 120/30 - więc jest gdzie podłączyć NE085 8-)
  • #19 2349629
    dzwonnik
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    cześć wam wszystkim a niewiecie czasem jak można go przerobic jakoś w tani sposób aby był mocniejszy albo żeby basy miał większe może wymiana kondensatorów poprostu niemam kasy na nowy ani na to żeby zrobić jakiś wolałbym go przerobic chociaż o jakieś 10- 20w żeby był mocniejszy

konrad

Dodano po 40 [minuty]:

mam taki sam wzmaczniacz diora ws502 i u mnie też podczas wyłanczania i włanczania jest trzask to przez układ przedwczesnego załączania kolumn!!
  • #20 2356366
    Profek1
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 15
    Witam ja również posiadam taki wzmak.Tylko musiałem wymienić końcówkę na nową.U mnie też stuka zastanawiałem się właśnie nad tym kitem z Nord Elektronik.Myślicie że układ opóźnionego włączania kolumn pomoże?:?:
  • #21 2361459
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Profek1 napisał:
    Witam ja również posiadam taki wzmacniacz.Tylko musiałem wymienić końcówkę na nową.U mnie też stuka zastanawiałem się właśnie nad tym kitem z Nord Elektronik.Myślicie że układ opóźnionego włączania kolumn pomoże?:?:

OJ Profek1 ... Wystarczyło uważnie przeczytać posty :|
    NE085 będzie poprawnie działał tylko przy całkowitym włączaniu/wyłączaniu wzmacniacza . I to był podstawowy problem Piho
    W przypadku wprowadzenia/wyprowadzenia wzmacniacza w Standby nie zadziała ponieważ trafo ciągle jest pod napięciem ...
    Pozdrawiam :D
  • #22 2364314
    Profek1
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 15
    Masz rację trzeba czytyać posty,trochę już się zakręciłem.Jedni piszą że wzmak ma układ załączania kolumn inni że go nie ma.A jak stukał tak stuka,znalazłem na tym portalu schemacik układu załączania kolumn publikowany kiedyś w Praktycznym Elektroniku,w dziale audio.Jest prosty 1 przekaźnik 2 tronzystorki.
  • #23 2388098
    piho
    Poziom 11  
    Witam, ostatnio brakowało mi czasu aby dokończyć naprawkę, stąd takie opóźnienie.

Ostatecznie jednak udało się wymęczyć ten wzmacniacz. Winnym całego zamieszania ze "stukaniem" podczas wyłączania okazał się stabilizator napięcia TDA 813S (IC402). Napięcia wyjściowe miał w porządku, ale jednak po jego podmianie opisywany problem ustąpił.

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
  • #24 2509899
    dzwonnik
    Poziom 12  
    podmianie ale na jaki na taki sam??
  • #25 2515316
    piho
    Poziom 11  
    Tak, na taki sam (nowy).
  • #26 2525383
    dzwonnik
    Poziom 12  
    mniej więcej ile bedzie kosztował

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Diora WS 502 generuje silne uderzenie w głośnikach podczas wyłączania, spowodowane impulsem stałego napięcia około 30V trwającym około 100ms na wyjściach głośnikowych. Problem nie wynika z napięcia zasilania końcówki mocy ani sygnału z przedwzmacniacza. Wymiana elektrolitów i końcówki mocy STK 4181 nie rozwiązała problemu. Analiza wykazała, że kondensator C401 w zasilaczu symetrycznym długo utrzymuje napięcie po wyłączeniu, podczas gdy C402 rozładowuje się natychmiast. Dyskusja wskazuje, że wzmacniacz posiada układ opóźnionego załączania kolumn i układ wyciszania, jednak ich elementy były sprawne i nie eliminowały problemu. Proponowano zastosowanie zewnętrznego układu opóźnionego załączania (np. kit NE085 z Nord Elektronik), który poprawia efekty przy włączaniu i wyłączaniu, ale wymaga zasilania bezpośrednio z transformatora. Ostatecznie przyczyną uderzeń okazał się uszkodzony stabilizator napięcia TDA 813S (IC402), którego wymiana na nowy rozwiązała problem stuków przy wyłączaniu wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA