logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna temperatura pracy transformatora 220/12V, bezpiecznik 115°C?

Robert007 15 Lut 2006 22:00 9516 13
REKLAMA
  • #1 2307658
    Robert007
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam pytanie dotyczące temperatury pracy transformatora 220/12V. Jaka jest mniej więcej maksymalna temperatura jego pracy ?? Jakie są skutki przekroczenia max. temperatury? czy można zastosować bezpiecznik termiczny 115 ° C ?? i czy on w ogóle coś da??
    Transformator ma 2 uzwojenia wtórne przypuszczam że każde na 1,6 A

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2307799
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Szczerze mówiąć każdy ma jakieś tam parametry dotyczące temperatury,i najlepiej zajrzeć do katalogu bądź dowiedzeć się u sprzedawcy.Jeśli nie ma takiej możliwości to oczywiście najlepiej jest zastosować jakieś zabezp.termiczne,choć powinno ono być wewnątrz tak jak to jest oryginalnie w niektórych trafach.Jeśli się przegrzeje to oczywiście najcieńsze druty pójdą pierwsze czyli pierwotne,na szczęście na tych akurat jest najmniejszy prąd.Ale trzeba wziąść pod uwagę temperaturę przy jakiej emalia na tych drutach zacznie się smażyć.Jeśli po dotknięciu jego czuć że parzy to na pewno jest zbyt gorący.Choć to może być bardzo subiektywne odczucie,więc nie należy przesadzać.
  • REKLAMA
  • #3 2309157
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Jeżeli transformatora nie da sie dotknąć i wytrzymac bez ograniczeń, to na pewno ma za ciepło. Owszem, czasem może pracować, ale żywot będzie ograniczony. Co gorsza, świadczy to o tym, że jest źle dobrany i cały układ może nie pracowac poprawnie.
  • #4 2309238
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Niektórzy mówią, że górna granica normalnej pracy to 95st.C. A bezpiecznik termiczny zawsze warto stosować.
  • #5 2309327
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Wszystko zależy od tzw. klasy izolacji (A, B, F itd) - poszukaj w necie. W katalogu producenta jest podana klasa izol.
    Typowe współczesne trafo powinno wytrzymać 115 stopni, termiki zwykle są na 130 stopni.
    Ale jak da się utrzymać w ręce to ma komfort i na pewno dłużej pożyje.
  • REKLAMA
  • #6 2311813
    Robert007
    Poziom 12  
    Jest to stary transformator ok 40 lat ale w dobrym stanie. Martwi mnie tylko jego temperatura. Da się go dotykać przez ok 10s a potem parzy. nie wiem jakie ma parametry. Posiada 2 uzwojenia wtórne które połączyłem w jedno żeby móc pobrać większy prąd (3A).
  • #7 2311942
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Nie wiesz jakie ma parametry, nie wiesz jaka ma moc, wiesz tylko ze sie grzeje i to bardzo! i wiesz ze ma okolo 40 lat. to za malo aby stwierdzic czemu sie grzeje, moze to co pod niego podlaczasz wymaga wiekszej mocy, moze sam uklad jest zle zlozony, moze ma zwarcie miedzy zwojowe.

Parametry!!!!!!!
  • #8 2312271
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Robert007 napisał:
    Jest to stary transformator ok 40 lat ale w dobrym stanie. Martwi mnie tylko jego temperatura. Da się go dotykać przez ok 10s a potem parzy. nie wiem jakie ma parametry. Posiada 2 uzwojenia wtórne które połączyłem w jedno żeby móc pobrać większy prąd (3A).

Witam - mistrzu a nie połączyłeś tych uzwojeń przypadkiem w przeciwfazie ? - zmierz prąd jałowy na pierwotnym
  • #9 2312393
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Czy "grzeje" się na luzie tzn. wtórne jest w powietrzu (brak obciążenia) - jeżeli TAK, no to trafa nie masz (uszkodzone).
  • #10 2312488
    romi78
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    o maksymalnej temperaturze pracy transformatora decyduja materialy z ktorych zostal on wykonany czyli: maksymalna temperatutra drutu nawojowego ( zazwyczaj waha sie od 130 do 150 stopni) maksymalna temperatura karkasu dla (tekstolitu to ok 130 stopni) .
    ponadtto obecnie transormatory posiadaja zabezpiecznie termiczne zwykle dzialajace przy 115 stopniach
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2312519
    marpiasek
    Poziom 27  
    romi78 :to trafo ma 40 lat, i jest zalane parafiną, żeby nie "brzęczało"- wtedy o termiku nikt nie myślał.
  • #12 2312588
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    marpiasek napisał:
    Czy "grzeje" się na luzie tzn. wtórne jest w powietrzu (brak obciążenia) - jeżeli TAK, no to trafa nie masz (uszkodzone).

Niekoniecznie!!! swoją wypowiedzią możesz wprowadzić w błąd - niech kolega Robert007 odpowie najpierw na mój poprzedni post - trafo z uzwojeniami wtórnymi połączonymi równolegle w przeciwfazie samo stanowi dla siebie ogromne obciążenie i będzie się grzać na jałowym biegu - należy dobrać bezpiecznik na pierwotnym do istniejącego uzwojenia i włączać trafo bez obciążenia z rozpiętymi uzwojeniami wtórnymi i obserwować czy także się grzeje, jeśli nie to na bank były źle złączone wyprowadzenia wtórnych uzwojeń (trzeba zamienić końce jednego z nich względem drugiego)
    Jeśli grzeje się na biegu jałowym z rozpiętymi uzwojeniami wtórnymi to jest napewno uszkodzone.
    Pozdrawiam.
  • #13 2316170
    Robert007
    Poziom 12  
    Witam szystkich. Dzięki za wszystkie rady ale wiem co było przyczyną grzania się transformatora. Otóż bezpiecznik termiczny który tam zamontowałem był przytwierdzony do uzwojenia pierwotnego drutem który stanowił pojedynczy zwój.
  • #14 2316830
    marpiasek
    Poziom 27  
    Kolego gosp, podałem "na luzie" zakladam, że dzieci w trafie, nie grzebały ?!
    Robert007 - nie wiedziałem, że dawno temu (40 lat) w PRL - były termiki:[chyba bardziej prawdopodobne - że był sztukowany drut (wniosek racjonalizatorski)].
    PS:Jak odkryłeś, ten termik to co? trafo przestało się "kopcić, ewentualnie śmierdzić ?
    Cuda, też są w elektronice!

Podsumowanie tematu

✨ Maksymalna temperatura pracy transformatora 220/12V zależy od klasy izolacji użytych materiałów, zwykle wynosi od 130 do 150°C dla drutu nawojowego oraz około 130°C dla karkasu z tekstolitu. Współczesne transformatory często mają zabezpieczenia termiczne działające przy około 115°C, co jest uznawane za bezpieczną granicę pracy. Przekroczenie maksymalnej temperatury powoduje degradację izolacji, przegrzanie drutów i skrócenie żywotności transformatora. Dotykając transformator, jeśli parzy, oznacza to zbyt wysoką temperaturę pracy. W przypadku starszych transformatorów, np. 40-letnich, często brak jest wbudowanych zabezpieczeń termicznych, a ich stan i parametry mogą być nieznane. Niewłaściwe połączenie uzwojeń wtórnych (np. w przeciwfazie) może powodować nadmierne grzanie, nawet na biegu jałowym. Stosowanie bezpiecznika termicznego o temperaturze zadziałania 115°C jest zalecane i może chronić transformator przed przegrzaniem, jednak jego skuteczność zależy od prawidłowego montażu i doboru. W przypadku omawianego transformatora problemem było niewłaściwe zamocowanie bezpiecznika termicznego, co ograniczało jego działanie. Zaleca się dokładne sprawdzenie parametrów transformatora, poprawne połączenie uzwojeń oraz stosowanie zabezpieczeń termicznych dla zapewnienia bezpiecznej i długotrwałej pracy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA