logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci bezprzewodowej z modemem ISDN/Neostrada na Windows 98

paulo_3 17 Lut 2006 09:45 6569 4
REKLAMA
  • #1 2313251
    paulo_3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam zapytanie w jaki sposób można storzyć sieć bezprzewodową i podłączyć do jednego komputera z modemem ISDN lub neostradą.
    Nie chcę prowadzić kabli fizycznie tylko chciałbym wykorzystać ppołączenia radiowe. Komputery mają system operacyjny Windows 98 jak je skonfigurować do działania w tej sieci łącznie z podłączeniem drukarki...
    bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
    P.B.
  • REKLAMA
  • #2 2313366
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Do obu komputerów trzeba zainstalować bezprzewodowe karty sieciowe.
    Ustawiasz tryb pracy Ad-hoc, na komputerze z dostępem do internetu instalujesz udostępnianie połączenia internetowego. Na drugim wszystkie ustawienia automatyczne. Sieć będzie już działać.
    Aby można było udostępniać zasoby trzeba ustawić taką samą grupę roboczą i unikalne nazwy.
  • REKLAMA
  • #3 2314432
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Musisz jednak pamiętać, że aby w kompie dołączonym był internet, to komputer z podłączoną neostradą musi być włączony.

Jeśli chcesz mieć nuiezależny dostęp do netu to pozosaje wariant z AP.
  • REKLAMA
  • #4 2326016
    paulo_3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzieki za info, jednak mam jeszcze jedno pytanie! Czy podłączając neostradę pod USB na tym samym kompie instaluję kartę sieciową i dopiero od niej podaję sygnał na Router (jeśli bym chciał np. sieć LAN)???
  • #5 2331788
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    W pierwszym poście napisałeś, że chcesz podłączyć internet przez jeden PC i dalej przez wifi. W takim rozwiązaniu PC działałby jak router.

W ostatnim poście piszesz, że chcesz użyć routera. Router musi łączyć internet z lan'em. Dla Twojego zastosowania najodpowiedniejszy byłby router adsl z wlan'em. Nie potrzebujesz wtedy modemu do neostrady, tym bardziej na USB.
REKLAMA