logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy przetwornic sinusoidalnych dużej mocy - poszukuję informacji

chester8 17 Lut 2006 23:06 5135 10
REKLAMA
  • #1 2316355
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    witam potrzebuje jakieś schematy przetwornic żeby było z czego wybrać i bardzo mnie interesuje żebyna wyj. był bardzo zbliżony sinus jak ktoś coś wie to chętnie przyjmne jakieś cenne informacje pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2316390
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Witam
    Dużej mocy, to znaczy w jakim przedziale i na jakie napięcia wejście/ wyjście?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2316975
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #4 2318451
    chester8
    Poziom 19  
    Witam intereswała by mnie taka na 24 lub 48V o mocy około 2kW ciAgłej lub mniejsza około 1kW w sumie to zalezy co by sie znalazło...

Dodano po 3 [minuty]:

aha i napięcie wyj. oczywiscie sinus i 230V mile widziana stabilizacja:)
  • #5 2320184
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Znalazłem troszku schemacików, ale na 12V i po modernizacji dał byś radę wyciągnąć większą moc.
    Robiłem to kiedyś na swoją działkę do kosiarki, pracowała u mnie kilka lat aż została sprzedana (zrobili na działkach 230V).

PS. 4 schematy poszły na PW :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 2320638
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Jeżeli chcesz mieć bardzo zbliżony przebieg do sinusa to poszukaj na Allegro UPS APC lub Campaq w obudowach typu Rack. Przeważnie mają uszkodzone akumulatory ale za to 2 kW można kupić za 200 do 400 zł. Trzeba się tylko trochę postarać. Za takie pieniądze sam nie zrobisz czystego sinusa. Te UPS-y mają nie tylko stabilizację napięcia ale także kontrolę obciążenia akumulatora, kontrolę przebiegu napięcia, stabilizację częstotliwości, zimny start i wiele innych funkcji - za dużo, żeby tu o nich pisać. Mają niestety jedną wadę na biegu jałowym pobierają prąd rzędu 0,8 -1A. To dużo w porównaniu z przetwornicami o napięciu wyjściowym prostokątnym (aproksymowana sinusoida) gdzie ten prąd wynosi ok.0,2 A.
  • REKLAMA
  • #7 2320640
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    najtaniej chyba i najlepiej kupic jakiegos ups-a firmy APC <bo dają sinus> bez akku wyjdzie taniej :D :D
  • REKLAMA
  • #8 2322445
    chester8
    Poziom 19  
    Często zerkam na allegro i trudno trafić coś co by mi pasowało bo bardziej chodliwe sa ups-y o mocach do 800W ale tak jak mówisz czeba tam częsciej zerkać, jeśli chodzi o prąd jałowy to tym sie nie przejmuje poniewaz przetwornica będzie pracowała pod obciazeniem przez cały czas chyba że sie rozładuja akmłulatory wtedy przełączy sie na sies i tak w kółko, ale gdybys miał jakieś ciekawe schematy to chętnie bym zerknoł pozdro...
  • #10 2323976
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    w takich ups-ach trzeba dac leprze radiatory i wentylator bo te mos-y sie grzeją a ups nie jest do ciąglej pracy przystosowany :|
  • #11 21891639
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Powiększenie radiatora plus uruchomić wentylator od progu temperatury minimalnej. Do tego jeszcze zwiększyć ilość tranzystorów mocy... Równolegle podpiąć pod stare tranzystor mocy kilka sztuk i zwiększyć ampery na ścieżce płyty drukowanej. Bezpieczniki są jeszcze dobre. Transformator większy inny dać mocniejszy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematów przetwornicy sinusoidalnej dużej mocy z możliwie czystym przebiegiem wyjściowym. Interesujące parametry to zasilanie 24 V lub 48 V, moc około 1–2 kW ciągłej pracy, wyjście 230 V AC oraz mile widziana stabilizacja napięcia. W odpowiedziach sugerowano, że najpraktyczniejszym rozwiązaniem może być zakup używanego UPS-a z czystą sinusoidą, zwłaszcza APC lub Compaq w wersjach rack, ponieważ oferują stabilizację napięcia i częstotliwości, kontrolę obciążenia akumulatora, zimny start oraz przebieg zbliżony do sinusa. Wskazano też, że taniej można znaleźć UPS-y z uszkodzonymi akumulatorami, ale mają one większy pobór prądu jałowego niż przetwornice z aproksymowaną sinusoidą. Pojawiły się również uwagi o konieczności modernizacji chłodzenia w UPS-ach: większe radiatory, wentylator sterowany temperaturą, dodatkowe tranzystory mocy, wzmocnienie ścieżek PCB oraz ewentualna wymiana transformatora na mocniejszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA