logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować energooszczędny przełącznik USB do modemu na 2 komputery?

ginro 18 Lut 2006 06:32 1473 4
REKLAMA
  • #1 2316875
    ginro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Czy ktoś z was spotkał może schemat takiego przełącznika? Przełącznik ma przełączać port usb modemu na aktualnie włączony komputer. Będzie to swego rodzaju alternatywa dla routera.
    Naszkicowałem w myślach schemat na przekaźnikach, jednak jest to złe rozwiązanie gdyż przekaźniki zeżrą większość mocy przeznaczonej na modem. Czym można zastąpić te przekaźniki żeby pobór mocy był nie większy niż kilka mA?
  • REKLAMA
  • #2 2317479
    netserfer
    Poziom 18  
    jesli jednoczesnie włączony jest tylko jeden z komputerów to może wystarczyło by zamontować coś ala hub od strony modemu wdety internet działał by na tym porcie na którym idzie aktualnie napięcie. tylko że niebedzie to działać przy 2 włączonych kompach
  • REKLAMA
  • #3 2318141
    ginro
    Poziom 16  
    Nabazgrałem w paincie jak mogło by to wyglądać. Gdy na pierwszym usb jest zasilanie wyłącza to drugi port oraz uniemożliwia wyłączenie samego siebie (o ile drugi port nie jest w danym momenie aktywny), druga strona działa tak samo. Efekt jest oczywisty. Mam tylko problem z dobraniem przełączników, muszą one pobierać minimalną moc, gdyż pobór prądu modemu jest optymalny dla portu usb. Prawdopodobnie wystarczy w miejsce przełączników wstawić tranzystory, tylko jakie??
    Załączniki:
    • Jak zbudować energooszczędny przełącznik USB do modemu na 2 komputery? usb_przełącznik.JPG (12.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2318187
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Uważaj z tymi diodami, spadek napięcia na nich może spowodować że urządzenia USB będą źle działać.
  • #5 3047873
    ginro
    Poziom 16  
    Temat zamykam
REKLAMA