logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T23- po update programu kontr. bateria jest na 0% SOLVED

valarian 18 Lut 2006 16:35 2365 8
  • #1 2318459
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Witam,

Mam powazny problem. Posiadam laptopa IBM T23 [2647/ TU2]. Postanowilem zrobic mu update BIOS'u [do ver. 1.18] i programu kontrolnego [Embedded Controller Program, do ver. 10.6a]. Sciagnalem potrzebne pliki ze strony IBM [jestem na 100% pewien, ze do tego modelu laptopa] i zaczalem zabawe. BIOS wpakowal sie bez problemu, komp wystartowal i wszystko jest cacy. Podobnie bylo z programem kontrolnym, ale po ponownym uruchomieniu komputera dioda baterii migala na pomaranczowo [co oznacza padnieta baterie] i w Win98SE wskaznik baterii mial status "krytyczny, 0%". Po odlaczeniu zasilacza, komputer po chwili przelacza sie w tryb Suspend.

W trakcie update'u bateria byla naladowana [jest nowa], zasilacz podlaczony, nie bylo zadnej stacji dokujacej itp. Nie wiem, co moze byc nie tak, wszystkie zalecenia IBM byly przestregane.

Bylbym wdzieczny za kazda pomoc.
    Pozdrawiam...
  • #2 2318645
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    sprubuj jeszce raz wgrac ten soft kontrolny, a jak bedzie to samo, sciagnij starsza wersje i wgraj starsza.
  • #3 2318822
    valarian
    Poziom 22  
    Przy probie wgrania softu, instalator automatycznie sprawdza stan baterii i jesli jest malo naladowana, nie dopuszcza do jakichkolwiek zmian. A bateria jest widziana jako pusta [choc taka nie jest].
  • #4 2333632
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Dlaczego pracujesz na Win98?? Problem może tkwić w zbyt starym systemie operacyjnym.
  • #5 2335487
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Cytat:
    Problem może tkwić w zbyt starym systemie operacyjnym
    Bateria też pokazuje że jest pusta, więc raczej wina systemu to to nie jest
  • #6 2336179
    valarian
    Poziom 22  
    SOLVED

Udalo mi sie rozwiazac probem...
    Jednak zrobilem downgrade programu kontrolnego o jedna wersje w dol. Sciagnalem program updatujacy do wersji 1.0 [w formie obrazu dyskietki]. Pliki przegralem osobno na wlasny dysk startowy, a potem szukalem wlasciwego pliku *.exe, ktory bylby bezposrednim programem flashujacym, a nie tym z menu, sprawdzaniem systemu itp [kilka tych plikow bylo]. Nalezalo podac w parametrze plik z obrazem programu kontrolnego i wszystko poszlo OK...
    Dzieki za zainteresowanie problemem...
    Pozdrawiam...
  • #7 5941701
    dzidenss
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Valarian. Mam podobny problem. Mam juz dysk startowy z wersja 1.04(taka byla oryginalnie w moim laptopie i wskaznik baterii nie szalal) Mam chyba problem, bo nie posiadam floopa w moim ibm, Jedyne co to moge przetransportowac pliki z dyskietki na laptopa droga mail ewentualnie pendrive badz cd plyta. Co dalej?

Prosze o pomoc
    Pozdrawiam
  • #8 5942450
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Idź do znajomego który posiada nagrywarkę, fdd i nero. Wypalasz płytę startową, jako bootsector wybierasz FDD. Potem z takiej płytki odpalasz jakbyś odpalił z dyskietki.
  • #9 5942704
    dzidenss
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Dałem rade!
    Napisze teraz krok po kroku jak to zrobic dla potomnych

ja mialem IBM t23 wylacznie z napedem CD

Na komputerze stajonarnym utworzylem dyskietke z Embedded Controller 1.04. Pliki z tej dyskietki przetransprtowałem na laptopa. Umiescilem je na partycji D z systemem FAT32(nie moze byc NTFS bo dos nie bedzie widzial partycji).

Zabotowałem WIN98 w celu uruchomienia wiersza polecen DOS

nastepnie wszedlem na dysk z plikami do Controllera

po wielu probach i suzkania pliku wykonalnego ktory bez zadnego sprawdzania stanu baterii zflashuje controller udało sie.

Nalezy wpisac updtec -f $017E000.fl2

nastepnie Y i enter i zflashowało

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył laptopa IBM T23 (model 2647/TU2), u którego po aktualizacji BIOS-u do wersji 1.18 oraz Embedded Controller Program do wersji 10.6a bateria była wykazywana jako rozładowana (0%), mimo że była nowa i naładowana. Po odłączeniu zasilacza komputer przechodził w tryb uśpienia. Przyczyną problemu było oprogramowanie kontrolera baterii, które błędnie odczytywało stan baterii. Rozwiązaniem okazało się wykonanie downgrade’u Embedded Controller Program do wersji 1.0 lub 1.04, używając bezpośredniego pliku flashującego (*.exe) bez dodatkowych kontroli stanu baterii. W przypadku braku stacji dyskietek w laptopie, pliki można przenieść na partycję FAT32 i uruchomić aktualizację z poziomu DOS w systemie Windows 98. Komenda flashująca to np. "updtec -f $017E000.fl2". Dzięki temu bateria była prawidłowo rozpoznawana, a problem z migającą diodą i krytycznym stanem baterii został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA