logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór średniotonowego 10cm do Technics SB-CS65 - jaki najlepszy?

dolphin123 18 Lut 2006 22:07 1919 12
REKLAMA
  • #1 2319777
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witam

Posiadam głośniki Technicsa sb-cs65... brakuje mi w nich średniotonowego... chce wstawić średni 10cm i myślałem o stx`ie lecz opinie o nich są różne... Poradzi mi ktoś jaki średniotonowy 10cm będzie najlepszy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2320029
    dolphin123
    Poziom 21  
    hmmm.... nie wiem.... nie jestem przekonanyco do tych glosnikow ze srebrnymi kopulkami...niby tonsil...ale...:/
  • REKLAMA
  • #4 2320163
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Głośność zależy od efektywności, a nie mocy znamionowej głośnika. Sa także głośniki Tonsila bez srebrnej kopułki, bodaj 10/60/2, ale głowy nie daje.Tak w ogóle nie od tego się zaczyna czy ze sebrną kopułką czy nie. Żeby odpowiednio dobrać głośnik trzeba znać efektywność oryginału i częstotliwość cięcia zwrotnicy, bo nie kazdy głośnik się nada. No i oczywiście impedancja.
  • #5 2320257
    dolphin123
    Poziom 21  
    sredni 4 ohm`owego szukam :) nie mam pojecia jakie SPL to ma....:( 60W rms to ma....moze to cos da....
  • REKLAMA
  • #6 2320346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2320504
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Tzn. masz niekompletne kolumny? Oryginalnie tam byla kopułka średniotonowa.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #8 2320978
    dolphin123
    Poziom 21  
    originalnie to tam jest niskotonowy wysokotoowy i cykacz... a ja chce wywalic cykacz i wstawic sredniotonowego....
  • #9 2323191
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli i co chcesz osiągnąć. Tam jest średniowysokotonowa kopułka i wysokotonowy (można uznać go za superwysokotonowy). Co chcesz osiągnąc przez taką zmianę? Czego ci brakuje w brzmieniu?

Taki układ z dwiema kopułkami jest uznawany powszechnie za nietypowy (kojarzony z Braunami i garstką sprzętu studyjnego), taka modyfikacja obniży wartość rynkową tych kolumn.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #10 2323589
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Jasne. Najlepiej grzebać przy firmowych kolumnach, nie majac o tym pojecia, a potem tego załowac... Nie kumam co ci nie pasuje. Za mało średnich?

Ps. nie ma czegos takiego jak "cykacz"
  • #11 2325718
    dolphin123
    Poziom 21  
    brakuje mi średnich dlatego ten "super wysokotonowy ktorego wogole nie słychac chce wywalic i wstawic sredniotonowy... co myslicie? powinno grac lepiej...

Dodano po 1 [minuty]:

tam nie ma srednio-wysokotonowego... odlaczylem go i podlaczylem pod wzmacniacz i jestem na 100% pewny ze to jest sam wysokotonowy...
  • #12 2326121
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Nie no, OK, są dwie kopułki, ta większa przenosi pewnie gdzieś od 2kHz i kończy na kilkunastu, a druga ją dopełnia. Ale dalej uważam, że nie warto grzebać, jak ci brakuje średnich, to pobaw się korektorem jakimś, dodanie średniaka nie będzie ani łatwe ani tanie, a do tego całość wcale nie musi grać lepiej. Możesz dokładnie określić jakiego zakresu ci brakuje. Np. kręcąc korektorem ustal co musisz podkręcać. Bo pojęcie "średnie" jest dosyć szerokie niestety. Albo napisz czego ci brakuje w muzyce (gitary? wokalu? klawiszy?).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #13 2326556
    dolphin123
    Poziom 21  
    brakuje mi po prostu więszości średniich tonów... np utwór Dj Alban- Feel the rhytm... tam są sobie takie dzwięki średnie które u mnie słabo słyszę a kumpel który ma w obudowie tonsila głośniki 3 drożne stxa gra po prostu fajnie. średnich po prostu... jakby były średnie to wysokie byłyby dopełnione... to co mam zrobić kupić nowe kolumny które kosztuja 400-500zł? jak moge wydać na średnie ok 50zł... myślałem może też żeby kupić jakieś tylne satelity 2drożne i moje sprzedać...bo napędzam to wszystko TECHNICS SH-AV500 jest to procesor dźwięku 3.1 ...nie wiem dlatego proszę o poradę... ale dźwięk muszę zmienić...

Dodano po 2 [minuty]:

PS. nie mam w technicsie korektoru...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kolumn Technics SB-CS65 chce dodać głośnik średniotonowy 10 cm, zastępując oryginalny "cykacz" (super wysokotonowy), aby poprawić reprodukcję średnich tonów, których brakuje w obecnym brzmieniu. Rozważane są głośniki Tonsil, jednak pojawiają się wątpliwości co do ich jakości i dopasowania, zwłaszcza modeli ze srebrną kopułką. Ważne jest dobranie głośnika o impedancji 4 Ω i zbliżonej efektywności do oryginału, uwzględniając częstotliwość podziału zwrotnicy. Wskazano, że modyfikacja oryginalnego układu kolumn (który zawiera niskotonowy, wysokotonowy i super wysokotonowy) może być trudna i niekoniecznie poprawi brzmienie. Zalecane jest raczej użycie korektora do podbicia średnich tonów lub rozważenie zakupu nowych kolumn 3-drożnych. Autor dysponuje wzmacniaczem Technics SH-AV500 bez korektora. Alternatywnie rozważane jest zastosowanie dodatkowych satelit 2-drożnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA