logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Sony 17" Trinitron Multiscan G200 ściemnia sie

ORobertO 19 Lut 2006 00:37 2599 15
  • #1 2320395
    ORobertO
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich . Mam problemy ze swoim monitorem Sony CPD G-200
    a mianowicie obraz niezaleznie od rodzielczosci i odświeżaniu ściemnia się powloli aż całkiem znika.Wcześniej ściemniał się tylko i za chwilę się pojawiał, później ściemniał się pomogło wyłączenie. A teraz potrafi się ściemnić i jedynie całkowite odłączenie z sieci czasem pomaga.Nie zauważyłem jakiejkolwiek reguły w tym że obraz się ściemnia ,dzieje się to zupełnie nieregularnie. Z góry będę wdzieczny za pomoc w moim problemie . Pozdrawiam !!!
  • #2 2320427
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Czy przejrzałeś PK w poszukiwaniu zimnych lutów??
    Czy jak się już całkiem ściemni to słychac jakieś "odgłosy"??
  • #3 2320451
    ORobertO
    Poziom 11  
    nie ma żadnych odgłosów monitor zdaje sie jakby był dalej włączony jedynie nie ma obrazu.
  • #4 2320469
    creepingdeath
    Poziom 24  
    A co z lutami na płycie??
  • #5 2320483
    ORobertO
    Poziom 11  
    nie sprawdzałem. Jesli po sprawdzeniu okaze sie ze wszystko ok to co to moze byc .Bo ciekaw jestem czy rogladac sie za jakims innym czy opłaci sie przy tym cośkolwiek robic. :(
  • #6 2320495
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Poprawienie lutów nic Cię nie kosztuję... no... kawałek cyny pradu na nagrzanie lutownicy i czasu a może pomoże :)
    Przelutuj dokładnie PK i powiedz jak efekty...
    Pozdrawiam
  • #7 2325292
    ORobertO
    Poziom 11  
    niestety poprawienie lutów nic nie dało a w dodatku obraz jest obecnie do tego stpnia rozmazany że ledwo co można się rozczytać z tego co jest napisane na ekranie
  • #8 2325989
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    a może warto spróbowac go podłączyć do innego komputera. Może to karta nawala? Ja w każdym razie bym tak zrobił.
  • #9 2328740
    ORobertO
    Poziom 11  
    spróbuje włożyć inną kartę graficzną i zobaczę jakie będą efekty karte graficzną mam jeszcze objętą gwarancją .Po próbie napiszę czy zmiana karty przyniosła jakieś efekty
  • #10 2329634
    ORobertO
    Poziom 11  
    włożyłem inną kartę graficzną i niestety nic nie pomogło , zresztą nie musiałem tego robic poniewaz w intrukcij monitora jest na[pisane ze wystarczy odlaczyc kabel od karty graficznej i wejsc w tryb serwisowy i wtedy jesli obraz bdzie prawidłowo wyswietlany to moniotor jest ok a jesli nie bedzie obrazu tzn ze cos jest nie tak. Sprawdziłem go rowniez pod tym kątem i nieestety jest cos nie tak . :( . Jeśli orientuje sie ktos co moze mieć wplyw na awaryjną prace tego monitora to Proszę o pomoc na forum. Głownie interesują mnie koszty elementów które mogą być do wymiany. Niestety nie znam sie aż na tyle i nie wiem od sprawdzania czego zacząć . Jak narazie próbowałem wskazówek dwóch kolegów z forum i niestety nic nie pokazały. Z góry będę wdzięczny za pomoć w określeniu usterki mojego rupiecia . Pozdrawiam
  • #11 2332638
    ORobertO
    Poziom 11  
    Witam udało mi się zaobserwować że po odłączeniu kabla sieciowego na 1 godz lub dłuzej i ponownym włączeniu moniotra , obraz jest zawsze ściemniony i w dodatku rozmazany.
  • #12 2337355
    ORobertO
    Poziom 11  
    Może to trochę dziwne ale zostawiłem dwa razy na noc odłączony monitor od sieci i od tamtego czasu ani razu się ekran nie ściemnił . Nie wiem czy ma to coś do rzeczy w każdym razie póki co pomogło. Dziękuje kolegom za chęć pomocy w usuwaniu usterki . Pozdrawiam
  • #13 2337433
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Pewnie jakieś elki potraciły pojemność... albo jeszcze gdzieś zimne luty..NIe wiem... Ale puki działa to można się nacieszyć :)
    Pozdrawiam
  • #14 2360631
    WaldekP
    Poziom 12  
    Witam Mam ten sam problem monitor uruchamia sie siemny ale nie calkowicie Pomaga mu wtedy wylaczenie i wlaczenie wlacznikiem sieciowym Moj monitor zawsze jes wylaczony na noc i jak go wlaczam to zawsze zadziala Usterka wystepuje zawsze po restarcie kompa jak juz jest nagrzany Zimnych lutow nie ma na 100% Pozdrawiam
  • #15 3481990
    Gwynnbleid1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Ja też mam taki monitor i problem pojawił się kilka dni temu i pogarszał się tak samo tak jak opisał kolega na początku. Planuje go teraz zostawić na noc. Zobacze czy pomoże...Czy ktoś mołgby mi powiedzieć gdzie ewentualnie można szukać przyczyny?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Sony CPD G-200 wykazuje problem z powolnym ściemnianiem obrazu niezależnie od rozdzielczości i częstotliwości odświeżania, aż do całkowitego zaniku obrazu. Początkowo ściemnianie było przejściowe, obecnie wymaga całkowitego odłączenia od sieci, by obraz się pojawił, jednak po ponownym włączeniu obraz jest rozmazany i ściemniony. Sprawdzano zimne luty na płytce drukowanej, ich przelutowanie nie przyniosło poprawy. Testowano również inną kartę graficzną, co nie wyeliminowało usterki, a monitor w trybie serwisowym potwierdził problem po stronie monitora. Obserwacje wskazują, że dłuższe odłączenie monitora od zasilania (np. na noc) czasowo eliminuje problem. Podejrzewane są uszkodzone kondensatory elektrolityczne (elki) na linii B+ oraz w okolicy transformatora wysokiego napięcia (WN). Zalecane jest sprawdzenie napięcia B+ podczas ściemnienia oraz wymiana kondensatorów elektrolitycznych i ewentualne dalsze poszukiwanie zimnych lutów. Problem pojawia się również po restarcie komputera, gdy monitor jest już nagrzany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA