logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Sony Trinitron Multiscan200ES - mrugająca lampka, zapach spalenizny

gacek116 18 Lip 2006 19:51 2906 6
REKLAMA
  • #1 2831476
    gacek116
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich chciałbym was spytać o to co sie mogło stać z moim monitorem. Pewnego feralnego dnia szybko wychodziłem z domu i gasząc komputer zgasiłem audio i wszystko ale nie wyłączyłem listwy zasilającej. Wracam do domu 3-4 godziny później a tam tylko zapach spalenizny, wyłączyłem komputer z prądu i włączyłem za 5 minut. Komputer sie włączył ale monitor nie - tylko mruga na pomarańczowo ta lampka w wyłączniku monitora. Sprawdziłem ramy, kartę graficzną - wszystko ok . Teraz dorwałem zastępczy monitor , ten który sie nie włącza to Sony ale jaki model nie potrafię powiedzieć chyba ze można to wywnioskować z napisów znajdujących sie z przodu czyli "trinitron Multiscan200ES". Dodam ze rozkręciłem go i to co ujrzałem mnie przeraziło :D :D warstwa kurzu na grubość 1-1,5cm :D: D jak grzyb jakiś :D :D Zapewne to spowodowało jakieś zwarcie. Sprawdziłem bezpiecznik w monitorze i jest cały - czy ktoś mógłby sie orientować co mogło ulec uszkodzeniu? Gdzie szukać usterki? Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2831683
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Po pierwsze to odkurzacz do ręki i porządnie go odkurz zachowując szczególną ostrożność, żeby niczego nie urwać złamać lub tym podobne. Jak czuć smród to powinieneś coś dostrzec lub wywąchać co się kopciło. Napisz czy coś znalazłeś spalonego.

Powodzenia.
    Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 2831800
    gacek116
    Poziom 14  
    Odkurzyłem go starannie malutkim pędzelkiem: poruszałem kurzem i go wsysałem z pewnej odległości . W tym sęk ze nie zaobserwowałem żadnych nadpalonych albo nadtopionych elementów, dlatego nie wiem co jest grane :P Wy jesteście bardziej wykształceni w tym kierunku ode mnie :P Mnie dopiero czeka 4 lata technikum elektronicznego, i jak na razie mam jakieś pojęcie co i jak ale jak widać to niewystarczające bo po prostu nie wiem gdzie szukać usterki......
  • REKLAMA
  • #4 2834030
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    gacek116 napisał:
    mnie dopiero czeka 4 lata technikum elektronicznego,i jak narazie mam jakieś pojęcie co i jak ale jak widac to niewystarczające bo po prostu niewiem gdzie szukac usterki......

W takim razie lepiej, taniej, szybciej i bezpieczniej dla Ciebie będzie jak go oddasz do naprawy komuś kto "ma pojęcie co i jak". I nie obrażaj się.

Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #5 2834165
    gacek116
    Poziom 14  
    Nie obrażam sie :) i chyba będę tak musiał zrobić z tym serwisem no bo nic innego nie mogę wymyślić. Dzisiaj go jeszcze raz rozbiorę i dokładnie cm po cm poszukam czy nie ma gdzieś nadpalonej bądź nadtopionej części :P Dodam że monitor przy włączeniu listwy oddaje ten strzał (takie puknięcie) które jak dobrze rozumiem rozmagnesowuje czy jakoś tak kineskop. Jak nic nie znajdę to serwis wita :d :D Dzięki za odp. Pozdrowionka.
  • #6 2836537
    darmir1
    Poziom 20  
    Obejrzyj toto dokładnie też od spodu druku. Może nie taki diabeł straszny tylko nadpalił sie kawałek ścieżki. Sprawdź drogę kabel zasilający - przetwornica.
  • #7 2837516
    gacek116
    Poziom 14  
    Powiem szczerze ze całą płytę próbuję wyciągnąć ale nie mogę, ale widzę że dolne ścieżki są troszkę poczerniałe i sporo na nich kurzu a więc może być gdzieś zwarcie, tylko że nie mogę odczepić jednego elementu aby móc całkowicie wyjąć płytę. Otóż na płycie jest taka czarna część która przypomina jakby mini pompkę albo filtr do akwarium a z niej wychodzą kable bądź rurki nie wiem co to , jedna gruba do kineskopu i dwie mniejsze do tylnego panelu za kineskopem. Czy da sie tę część jakoś odczepić od płyty czy trzeba to wylutować by wyjąć płytę ? Dodam że na tej pompce czy co to jest, jest takie jakby mocowanie z druta. Proszę o jakieś szybkie odpowiedzi.

Dodano po 7 [minuty]:

Ok, już wyciągnąłem tą płytę , szukam po ścieżkach zaraz napisze relacje czy gdzieś nadpalona...

Dodano po 17 [minuty]:

i tutaj zonk bo ścieżki całe ;D

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Sony Trinitron Multiscan200ES przestał się włączać po pozostawieniu listwy zasilającej pod napięciem mimo wyłączonego komputera. Objawem jest migająca pomarańczowa lampka włącznika oraz wyczuwalny zapach spalenizny. Po rozkręceniu monitora stwierdzono grubą warstwę kurzu, jednak bez widocznych nadpalonych lub uszkodzonych elementów. Sprawdzono bezpiecznik, który jest cały. Sugerowano dokładne oczyszczenie monitora z kurzu z zachowaniem ostrożności oraz inspekcję płyty drukowanej, zwłaszcza ścieżek i przetwornicy zasilania. W trakcie demontażu płyty zauważono lekko poczerniałe ścieżki, ale bez wyraźnych uszkodzeń. Wskazano, że element przypominający „mini pompkę” lub filtr z kablami do kineskopu wymaga wylutowania, aby całkowicie wyjąć płytę. Ostatecznie zalecane jest oddanie monitora do serwisu ze względu na brak jednoznacznej diagnozy i konieczność specjalistycznej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA