logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z rs-em...komunikat "Nie można otworzyć COM2&qu

brzozetti 19 Lut 2006 12:53 1074 8
REKLAMA
  • #1 2321334
    brzozetti
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Chciałem połączyć sobie dwa kompy przez rs-a (xp z 2000). Zrobiłem sobie kabelek nul-modem (DB-9 a z drugiej strony DB-25) i podłączyłem kompy. Gdy wchodze do hyperterminala i na kompie gdzie jest 2000 i naciskam na wywołaj to wyskakuje mi komunikat "Nie można otworzyć COM2. Sprawdź ustawienia portu." .... Ustawienia w mendżerze urzadzen w obu kompach mam takie: 9600 8 brak 1 "brak sprzętu" i w hypeterminalu to samo ustawiam i tam gdzie jets 2000 wyskakuje mi ta informacja. Tam gdzie mam xp naciskam na wywołaj w hyperterminalu to to wszystko próbuje się łączyć i nei ma żadnych informacji, że coś nei gra...Ma ktoś jakiś pomysł jakby to rozwiązać??

Za wszelkie info z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2321371
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    A nie miałeś komunikatu że oba gniazda mają być tego samego typu np.
    9 - 9
    25 -25
    sprawdz to
    poz dioda
  • REKLAMA
  • #3 2321457
    brzozetti
    Poziom 11  
    Gniazda nie muszą być tego samego typu...mozesz sobie zrobic 9-25 i będzie działać...chodzi tylko o połączenie odpowiednich lini....
  • REKLAMA
  • #4 2321469
    dioda1000
    Poziom 28  
    wiadomo że można ;)
    ale com to + - 12V
    a ltp to 0 lub 5V

poz dioda
  • #5 2321585
    brzozetti
    Poziom 11  
    nie wchodźmy w szczegóły teoretyczne :)...ja chce uruchomić transmisje szeregową między dwoma kompami ale wyskakuje mi ten błąd czy też informacja...i co teraz??...mam szukać problemu w sprzęcie czy oprogrmaowaniu (np jakis proces zajmuje mi com-a i uruchamia sie wraz z windowsem)??

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #6 2321730
    dioda1000
    Poziom 28  
    Cytat:
    nie wchodźmy w szczegóły teoretyczne

To jest praktyka 9-9 lub 25-25 ;)
    poz. dioda
  • #7 2322080
    brzozetti
    Poziom 11  
    hehe praktyka to jest to, że mam już komunikacje 9-25 :)...zainstalowałem od nowa system operacyjny (kieorwałem się tym, że jakiś proces zajmował mi com-a i uruchamiał sie przy starcie systemu wiec drastyczny format i nowa instalkacja rozwiązała ten problem a jeżeli nie było przyczyną to co myślałem to miałem szczęście :) )....

pozdrawiam i dziękuje za chęci :)

P.S. dlatego chce 9-25 bo na jednym kompie (stary komp) mam DB-9 i DB-25. Myszka zajmuje DB-9 bo nei mam wejścia PS/2 więc zostaje mi tylko DB-25 a w drugim kompie mam tylko DB-9 :)
  • Pomocny post
    #8 2322880
    dioda1000
    Poziom 28  
    Masz jednak farta ;)

tego nie napisałes
    Cytat:
    (stary komputer)

w starych komputerach była orginalnie montowana przelotka z 9 na 25
    czyli piny z bolców z com 9 sztuk podłączone były do DB-25.
    Popatrz do środka
    poz dioda
  • #9 2324566
    brzozetti
    Poziom 11  
    w sumie to ważny szczegół, ze stary komputer ... no ale juz po problemie teraz dobiero będę się babrał bo chce połączyć dwa kompy rs-em i przesyłać dane protokołem MODBUS przy pomocy aplikacji INTOUCH i chyba będę musiał wskoczyć w inny dział elektrody

Dzięki jeszcze raz ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył połączenia dwóch komputerów (Windows XP i Windows 2000) za pomocą kabla null-modemowego RS-232 z końcówkami DB-9 i DB-25. Przy próbie otwarcia portu COM2 na komputerze z Windows 2000 pojawiał się komunikat „Nie można otworzyć COM2. Sprawdź ustawienia portu.” Ustawienia portów szeregowych w menedżerze urządzeń i w programie HyperTerminal były zgodne (9600, 8, brak parzystości, 1 bit stopu, brak kontroli sprzętowej). Dyskusja wyjaśniła, że gniazda DB-9 i DB-25 mogą być łączone ze sobą, pod warunkiem prawidłowego połączenia odpowiednich linii sygnałowych. Problem mógł wynikać z zajęcia portu COM przez inny proces lub konfliktów sprzętowych. Ostatecznie rozwiązaniem było ponowne zainstalowanie systemu operacyjnego, co zwolniło port COM i umożliwiło komunikację. Wspomniano także o oryginalnych przejściówkach DB-9 na DB-25 stosowanych w starszych komputerach. Autor planuje dalsze wykorzystanie połączenia RS-232 do transmisji danych protokołem MODBUS za pomocą aplikacji INTOUCH.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA