logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP: Konflikt portów COM1 i COM2 z bileterką i programatorem kart

fander 22 Mar 2006 19:21 1551 5
REKLAMA
  • #1 2445146
    fander
    Poziom 13  
    Witam... Jestem serwisantem jednej z firm, mam problem polegający na tym ze do komputera z WinXp Pro mam program do wystawiania biletów miesięcznych oraz podłączoną do niego bileterkę wraz z programatorem kart. Programator podłączony jest do COM1 (wbudowanego na płycie) bileterka do COM2 (poprzez przejściówkę z USB na COM). Problem polega na tym ze bileterka jak i programator nie chcą działać gdy podłączam je do COM1 (podłączonego na płycie), na com2 działa wszystko, mam na tym komputerze 2 system na którym mam win98, na tym systemie nie działa mi przejściówka usb na com ale za to COM1 działa bez zarzutu, a musze mieć oba urządzenia podłączone jednocześnie. Mam takie pytanie, czy win xp blokuje jakoś dostęp do com-a jeśli tak to w jaki sposób mogę zapobiec temu blokowaniu.
    Z góry dziękuje za udzielenie pomocy
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2445647
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    ja bym proponowal sprobowac tak 1. zapuscic userport pod xp bo moze dostep do portow zablokowany 2. odinstalowac usb-com 3. sprawdzic dokladnie ustawienia w biosie bo moze jest wylaczony com albo przerwania inne ustawione
  • REKLAMA
  • #3 2445938
    fander
    Poziom 13  
    hmmm... w biosie juz sprawdzałem... wszystko gra... próbowałem bez przejściówki... wyłączałem com-a na płycie i podłączałem przejściówkę... hmm wykonałem chyba wszystkie możliwe kombinacje jakie przyszły mi na myśl :/.. nic nie skutkuje.. sadze ze cos nie tak jest z winxp oraz portami com... kiedyś miałem taki problem ze chciałem połączyć 2 pc przez com-a i skopiować pewne dane z 1(WinXP) na 2(win95) który nie mail żadnego napędu masowego, po pewnym czasie kopiowania danych sie na 1 komputerze proces sie po prostu zawieszał a transfer był bardzo (rzędu paru bitów na sekundę) mały i nie chciałem kopiować nic (używałem NC), poszło Ok dopiero pod Dosem. Z tego doświadczenia dochodzie do wniosku ze cos nie tak jest z tymi com-ami na WinXP
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2446505
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Win XP ma chroniony bezpośredni dostęp do portów.
    Zrób to co radzi granacik. Zciągnij program userport i wtedy powinno działać.
    Link do programu i opis :
    http://www.writelog.com/support/lpt_port_support_on_windows_nt.htm
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 2449149
    fander
    Poziom 13  
    Dziękuje chłopaki... spróbuje jutro w zakładzie to odpalić z zdam wam raport :-)
    Pozdrawiam
  • #6 2452826
    fander
    Poziom 13  
    Ten programik jest całkiem spoko... tylko ze problem jednak nie tkwił w "blokowaniu" po prostu te matoły które instalowały oprogramowanie do obsługi źle wpisali ścieżki do rozruchu programu który wygląda tak samo tylko inaczej obsługuje przerwania... Dzięki za programik kędyś na pewno sie przyda :)
    Pozdrawiam :)
REKLAMA