Pod tym trywialnym tytulem tematu kryja sie moje trudnosci z wkroczeniem w swiat AVR. Z przeczytanej ksiazki o AVRach, dowiedzialem sie, ze moge miec problemy ze wzgledu na przyzwyczajenia do procka 51. Od razu napisze, ze glownie interesuja mnie procesory AT90S2313. Jezyk programowania to asembler. Jako kompilator zainstalowalem AVRStudio4. Juz na samym poczatku spotkalo mnie rozczarowanie. Proba napisania prostej petli zakonczyla sie niepowodzeniem. Wygladalo to tak:
Wlaczam asemblacje i error
Dopiero modyfikacja programu przeszla pomyslnie,czyli:
a ja dalej nie wiem dlaczego przyklad pierwszy jest zly.
Nie umie sie polapac w rozkazach transferu danych. Uzywane sa mnemoniki LD, MOV, ST. Czy jest jakas regola, ktore z czym kojarzyc?
I jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie. Czy jest jakis sposob, aby utworzyc kod wynikowy HEX, w ktorym beda dane, ktore maja sie zapisac do pamieci EEPROM w momencie programowania procesora?
.org 0
start: inc r1
rjmp start
Wlaczam asemblacje i error
Dopiero modyfikacja programu przeszla pomyslnie,czyli:
.org 0
nop
start: inc r1
rjmp start
a ja dalej nie wiem dlaczego przyklad pierwszy jest zly.
Nie umie sie polapac w rozkazach transferu danych. Uzywane sa mnemoniki LD, MOV, ST. Czy jest jakas regola, ktore z czym kojarzyc?
I jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie. Czy jest jakis sposob, aby utworzyc kod wynikowy HEX, w ktorym beda dane, ktore maja sie zapisac do pamieci EEPROM w momencie programowania procesora?