logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD czy kineskop? Co trwalsze? I Co lepiej kupić?

przemkrzych 20 Lut 2006 17:38 1551 6
REKLAMA
  • #1 2326542
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Cały czas myślę nad TV i tak zastanawiam się czy te LCD są warte swojej ceny, czyli kilku tysięcy zł, zastanawiam się czy są bardziej trwałe od kineskopowych. Czy jakość obrazu jest aż tak lepsza w LCD, że warto dać za nie 3 razy więcej niż za kineskopowy TV? Wymiary są świetne, tzn. głębokość, bo można sobie takie TV powiesić na ścianie, ale czy jest to warte tyle kasy?
  • REKLAMA
  • #2 2326685
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja chyba bym sie jednak jeszcze nie skusil na LCD.
    Wole jakas lepsza panorame na kineskopie (z wyjatkiem lipnych Pilipsow i Soniakow), a z czasem jak sie nawet popsuje to prawie zawsze mozna naprawic i taniej. Miedzy czasie poprawi sie technologia LCD.
    Ja bym jeszcze nie przeplacal tylko za wymiary......

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2326839
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    a jaki model telewizorka kineskopowego byś polecał z 32" calowych?
    myślałem o albo o niższym modelu tym:http://www.telewizory.net/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=18342&IDP=4
  • REKLAMA
  • #4 2334731
    arko
    Poziom 15  
    he he
    Dokladnie taki model mialem w tamtym tygodniu na warsztacie.
    Uszkodzenie chyba standardowe..... kineskop padl po 11000 godzin (troche ponad 15 miesiecy ciaglej pracy) sprawdzilem w menu serwisowym po wymianie kinola :D
    Mozliwe ze trafi Ci sie jakas porzadna sztuka ktora bedzie dlugo chulac.

Ja proponuje cos z polki Panasonica tego dosyc malo mam a tym bardziej na kineskop. Napewno ma to wplyw mniejsza sprzedaz niz Sony badz Philipsa.

Ten trudny wybor pozostawie Tobie, bo sam nie wiem za co warto zaplacic zeby sluzylo na lata.... (najwazniejsza to gwarancja :D)
  • #5 2335630
    jareko
    Poziom 12  
    a co arco z thomsonami zwłaszcza wb 842 takiego chcę nabyć ( od ciebie przynajmniej można uzyskać info z pierwszej ręki bo z tym pracujesz).
  • REKLAMA
  • #6 2340085
    arko
    Poziom 15  
    Mowa o tym;
    http://telewizory.net/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=18056&IDP=7

Calkiem przyzwoity, a Thomsonow dosyc malo przychodzi wiec najwyrazniej dobrze sie sprawuja.
    Jesli nie ma kinola Sony badz Philipsa to oferta godna uwagi.

Szkoda ze tylko ja probuje Ci doradzic :(
    Telewizory i sprzet elektroniczny naprawiam od kilku lat wiec nie moge sie pochwalic duzym doswiadczeniem.

Moj szef ma dobre dojscie do nowych telewizorow w swietnych cenach tylko trzeba placic gotowka.
    Dostawa tylko w Londynie :(
  • #7 2340580
    jareko
    Poziom 12  
    tu w Polsce też płace gotówką. Dzięki za rady. Dzięki za linka ale zwykłemu zjadaczowi chleba takie sterty danych o towarze nic nie mówią, ale za to w czym innym jestem leprzy. No cóż nie ma czlowieka omnibusa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między telewizorem LCD a kineskopowym pod kątem trwałości, jakości obrazu i opłacalności zakupu. Użytkownicy wskazują, że kineskopowe telewizory, zwłaszcza modele Sony i Philips, oferują lepszą panoramę obrazu i są łatwiejsze oraz tańsze w naprawie w przypadku awarii, co wpływa na ich dłuższą żywotność. Przykładowo, kineskop w jednym z modeli padł po około 11 000 godzin pracy. Telewizory LCD są cenione za mniejsze wymiary i możliwość montażu na ścianie, jednak ich technologia wciąż się rozwija i nie zawsze uzasadnia wyższą cenę. Wśród kineskopowych modeli polecane są urządzenia Panasonica, Sony, Philipsa oraz Thomson, zwłaszcza model WB 842. Wskazano również na znaczenie gwarancji przy wyborze sprzętu. Autor pytał o polecany model kineskopowy 32-calowy, a w odpowiedzi otrzymał linki do ofert i sugestie dotyczące konkretnych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA