logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skymaster DX23 - zanika odbiór po pewnym czasie, reset pomaga na krótko

Astrakr 20 Lut 2006 18:55 1701 3
REKLAMA
  • #1 2326920
    Astrakr
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Mam taki problem ze satelitą
    Powiedzmy że odbiornik satelitarny pracuje poprawnie odbiera stacje przez pewien okres czasu nagle przestaje działać gaśnie wskaźnik sygnału z satelity (odbiornik przestaje odbierać stacje). I teraz po wyjęciu wtyczki z gniazdka zasilającego tuner (230V ) na ok. 5s i ponownym włożeniu wtyczki do gniazdka tuner działa poprawnie (znowu przez jakiś okres czasu).
    Może ktoś mi coś podpowie czy to jest wina tunera czy może konwertera. Być może ktoś miał podobne uszkodzenie.
    Proszę o jakieś wskazówki. Serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2327373
    markos555
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Miałem kiedyś podobny problem,ale była to wina stabilizatora napiecia zasilania konwertera,oznaczenie zdaje sie 317,po jakims czasie nie podawał napięcia na konwerter - 18 lub 14V ,po wymianie było wszystko Ok!
  • REKLAMA
  • #3 2330820
    Astrakr
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Dzięki za odpowiedź. Jeśli będę miał dalej problem z odbiorem to spróbuję twojej rady ale teraz opiszę co się wydarzyło może to się komuś przyda.
    Otóż 3 dni wcześniej robiłem porządki w domu i postanowiłem przestawić tuner SAT do półki w segmentach nad Telewizorem i od tego momentu zaczął występować opisany powyżej problem. W gwoli ścisłości powyższa półka ma około 20 cm wysokości. Po napisaniu postu z prośbą o pomoc w rozwiązaniu opisanego powyżej problemu postanowiłem wyciągnąć z półki tuner i ustawić go obok TV tak jak stał poprzednio (przed zmianą) i wyobraźcie sobie że od wczoraj do momentu jak piszę tą odpowiedz na razie tuner pracuje poprawnie bez problemu.
    Przypuszczam iż być może w tej półce miał on zbyt małe chłodzenie i za bardzo się rozgrzewał, a może w tunerze są jakieś układy zabezpieczające go przed nadmiernym przegrzaniem i one to odłączały go. Ktoś może pomyśleć że mogła to być wina kabla łączącego antenę z tunerem nie sądzę ponieważ od momentu wystąpienia tej usterki sprawdzałem go chyba ze 3 razy aby się upewnić i nic nie pomagało.
    To wszystko co do tej pory zaobserwowałem.
    Może to się wydawać śmieszne co opisałem ale tak naprawdę to wszystko się wydarzyło czy to się komuś przyda czy nie trudno mi powiedzieć.
    Na razie tuner pracuje poprawnie a jeśli opisane przeze mnie uszkodzenie będzie występować ponownie na pewno was poinformuję i spróbuje zastosować się do waszych rad.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #4 2891351
    Astrakr
    Poziom 11  
    Witam zainteresowanych tym tematem po długiej nieobecności. Chciałbym poinformować iż odbiornik satelitarny pracuje do tej pory poprawnie. Przyczynę jego nie działania opisałem wcześniej więc nie będę się powtarzał. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za posty.
REKLAMA