logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skymaster DX23 - brak obrazu i dźwięku na kanałach, co zrobić?

kilcio1 23 Lut 2007 14:37 2689 14
REKLAMA
  • #1 3607462
    kilcio1
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem wymieniony wyżej zestaw z antena 60 cm. Siła sygnału na astrze 82 %, jakość ok 50 %. Tunerek znalazł ok 500 kanałów ale zadnego nie da sie ogladac, poprostu czarny ekran i nic nie ma. A przepraszam na jednym kanale mam ładny obraz ale nie ma dzwięku.

Mam jeszcze pytanie, tylko sie nie smiejcie co to jest lista kanałów i po co sie ja wgrywa? Którego satelite polecacie, na którym jest najwięcej ciekawychj kanałów?

Zgóry dziekuje za odpowiedz i zaznaczam ze jestem całkiem zielony z satelit także prosze o wytłumaczenie łopatologiczne :)
  • REKLAMA
  • #2 3607812
    rufuse
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Lista kanałów to jest tak samo jak w TV tez masz liste kanałów. Do tunera sa gotowe listy znaczy sie z przeszło 500 programow wybrane najciekawsze posegregowane w odpowiednie kategorie wgrywana i masz wszystko ładnie.No pewnie HotBirt oraz astre. Tyle ze teraz jest wiekszosc zakodowana.
    Jesli chcesz dowiedziec sie wiecej polecam ta stronke oraz ta
  • REKLAMA
  • #3 3608495
    kilcio1
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz rufuse tylko jeszcze powiedz dlaczego nic nie widac na TV. Tzn na dole ekranu wyswietla sie tabelka z nazwa kanału data godzina etc. ale po zgasnieciu tej tabelki po ok 3 - 4 sek. ekran jest czarny i wyskakuje napis BRAK WIDEO I AUDIO. Rozumiem ze tak mogło by byc na kilku kanałach ale na wszystkich? Czy moze cos nie tak jest z ustawieniem anteny czy moze uwalony tuner?
  • #4 3608724
    rufuse
    Poziom 15  
    A na jakim konkretnie?? Pytam bo nie ktore sa zakodowane. Sprobuj na polonia 1, 4fun tv, viva polska one sa fta czyli odkodowane.
  • REKLAMA
  • #5 3608876
    kilcio1
    Poziom 11  
    Ten napis wyswietla sie oczywiście na kanałach niekodowanych, bo na kanałach zakodowanych wyświetla sie KANAŁ KODOWANY. No i o co w tym chodzi ????? Ja juz zgłupiałem i przemarzłem od ciągłego stania na dworze i krecenia antena.
  • REKLAMA
  • #6 3609046
    rufuse
    Poziom 15  
    No to bardzo nie dobrze ze krecisz antena ile masz pewnosci ze anena jest dobrze ustawiona?? Nie ma ktos obok anteny zebys mogl spojzec mniej wiecej jak jest ustawiona??
  • #7 3610502
    kilcio1
    Poziom 11  
    Sprawa sie wyjasniła. Poprzedni właściciel cos chyba namieszał w ustawieniach i dlatego sie tak działa. Przywróciłem ustawienia fabryczne i wszystko grało wczoraj wieczorem jak to zrobiłem. Dzisiaj rano zkolei nie ma wogóle sygnału z anteny, no ale to moze chwilowa usterka.
  • #8 3610932
    rufuse
    Poziom 15  
    No mozliwe choc dziwne zeby nagle nie bylo wogole sygnalu?
  • #9 3613773
    kilcio1
    Poziom 11  
    Sprawa załatwiona, poprostu snieg spadajac z dachu trzepna w antene i skierował ja troszke nizej. Podniosłem i wszystko gra i buczy. Teraz trzeba pobawic sie w edukacje :). Chciałbym zmienic oprogramowanie ale nie wiem jaka jest głowica. Sprzet rozkreciłem i na głowicy nie ma zadnej naklejki z typem, na obudowie tez nic nie napisali i lipa :(. Wiem ze w tym sprzecie były dwie glowice jedna edukowalna a druga nie i teraz mysle jak dojsc ktora mam glowice :)
  • #10 3614056
    rufuse
    Poziom 15  
    Moze zrob zdjecie i wstaw na forum ktore ci podalem wyzej a moze ktos ci odpowie jaka o glowica i co mozesz z tym zrobic.
  • #11 4341068
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Posiadam SKYMASTERA model: 39693 (DX 23) podpinam go pod hodbirda i wyszukuje mi jeden czy dwa programy po polsku. Tydzień temu programowałem tunerek cyfrowy o dziwnej nie znanej nazwie i wyszukał mi 17 polskich programów niekodowanych. Co trzeba zrobić w tym skymasterze aby uzyskał taką ilość programów? Podpinam pod ten sam talerz i konwerter.
  • #12 4346263
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    trzeba wprowadzić nowe aktualne parametry transporderów, gdyż te co jakiś czas ulegają zmianom.
    a w Twiom tunerze zapewne masz nieaktualne.
    czasem można też wgrać gotową listę kanałów.
    pzdr
  • #14 4349510
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    można ręcznie ale trzeba wiedzieć co i jak i gdzie.
    wszystkie najświeższe parametry znajdziesz tu:
    http://www.lyngsat.com/
    pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tuner Skymaster DX23 z anteną 60 cm i sygnałem na poziomie 82% siły oraz około 50% jakości na satelicie Astra. Pomimo znalezienia około 500 kanałów, większość z nich wyświetla czarny ekran z komunikatem "BRAK WIDEO I AUDIO", a na jednym kanale jest obraz bez dźwięku. Problem dotyczy zarówno kanałów kodowanych, jak i niekodowanych. Przyczyną problemu okazało się nieprawidłowe ustawienie anteny, które zostało skorygowane po fizycznej regulacji po uderzeniu śniegu. Zalecane jest korzystanie z list kanałów, które ułatwiają organizację i dostęp do programów, oraz aktualizacja parametrów transponderów, które zmieniają się w czasie. W tunerze można ręcznie wprowadzać aktualne parametry transponderów lub wgrywać gotowe listy kanałów. Skymaster DX23 jest kompatybilny z głowicami F7VZ0194, podobnymi do tych stosowanych w tunerach Comsat i Strong serii 6000. Wskazane jest sprawdzenie typu głowicy w urządzeniu, aby móc zaktualizować oprogramowanie i poprawić odbiór. Przydatne źródła informacji to strony takie jak lyngsat.com oraz fora satelitarne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA