logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki transformator 24V wybrać do mojego urządzenia? Cena i miejsce zakupu

Erem 20 Lut 2006 21:36 1431 6
REKLAMA
  • #1 2327742
    Erem
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Jestem laikiem i nie bardzo wiem jaki tranformator by był najlepszy.
    Wiem że powinien być 24V.Zamieszczam zdjęcie aby było wiadomo o czym mowa. Ile może takie trafo kosztować i gdzie najlepiej kupić?
  • REKLAMA
  • #2 2328478
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Witam!
    Najprostszym rozwiązaniem jest tzw. transformator bezpieczeństwa. Używane są np. w warsztatach samochodowych do zasilania przenośnych lamp kanałowych i w wielu innych zastosowaniach przemysłowych.
    Innym rozwiązaniem jest zakup transformatora np. toroidalnego 230/24 V o mocy przenoszenia 40 W. Jeżeli nie będzie takiego w okolicy, to można zakupić dwa transformatory (ale zwykłe - nie elektroniczne!) do zasilania żarówek halogenowych i połączyć ich uzwojenia pierwotne równolegle, a uzwojenia wtórne - szeregowo. Wystarczą tu w zupełności transformatory o mocy przenoszonej 20-25 W.
    Transformatory do halogenów można zakupić w sklepach z sprzętem oświetleniowym, transformatory bezpieczeństwa również, natomiast inne w sklepach z częściami elektronicznymi ( są również wysyłkowe). Np.
    www.tme.com.pl i wiele innych miejsc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2331822
    Erem
    Poziom 10  
    Dzieki!
    Jutro zobacze ile kosztuja takie transformatory w Opolu.
  • REKLAMA
  • #4 2333979
    Erem
    Poziom 10  
    Przeraziłem się! Za trafo krzyczą 30zł! Ma 20W więc chyba nie może być.
    A jeżeli będzie miał to 20W to cewka będzie sie grzała czy trafo sie zjara?
    Mi chodzi tylko aby na 12h otworzył sie.

A można w jakis sposób przystosować stary zasilacz od komputera?
  • #5 2335981
    kreslarz
    Poziom 35  
    Witam !
    Faktycznie ceny transformatorów są u Was jakoś wyższe niż na Śląsku. Jest szansa, że transformator 20 W wytrzyma, gdyż na tabliczce urządzenia pisze 30/22 W. Sądzę więc, że w momencie przełączanie pobierana moc wynosi 30W, a podtrzymanie wymaga 22 W. Oczywiście w przypadku, gdyby było coś nie tak z mocą, to zawsze ucierpi transformator. Urządzenie można zniszczyć przykładając do niego większe napięcie niż 24V. Wracając do kwestii transformatora o mocy 20W - może się zdarzyć, że przy poborze z niego mocy 30 W spadnie na nim napięcie do tego stopnia, że urządzenie nie będzie w stanie się przełączyć. Aktualnie na Allegro są w sprzedaży takie transformatory o mocy 160VA (160W), które są w stanie obsłużyć 4 takie urządzenia jak na zdjęciu. Numer aukcji : 87643831. Cena za 1 sztukę 40 zł. Może akurat to będzie dobre wyjście. Warto popytać u znajomych może ktoś ma transformator bezpieczeństwa (inna nazwa - transformator ochronny). Wtedy jest po problemie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2338141
    Erem
    Poziom 10  
    Kupiłem taki transformator. Ma 70W i 2x12 czyli w szeregu 24V
    Ta cewka ma prawo sie troche ciapłe robić?

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Czy to normalne ze cewka po 3 godzinach jest goraca?
  • #7 2340253
    kreslarz
    Poziom 35  
    Witam ponownie!
    Jeżeli można cewkę dotknąć palcami i wytrzymać minimum 20 sekund, to znaczy, że temperatura nie przekracza około 60° Celsiusza. Takie temperatury są normalne w urządzeniach. Jeżeli po np. 24 godzinach zawór nie będzie możliwy do dotknięcia (za gorący), to można podwiesić tam dwa wentylatory od np. komputerów na 12 V połączone szeregowo przez diodę prostowniczą. To powinno zapewnić komfort termiczny.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru transformatora 24V do zasilania urządzenia o mocy około 22-30W. Zalecane są transformatory bezpieczeństwa lub toroidalne 230/24V o mocy co najmniej 40W, aby zapewnić stabilne napięcie i uniknąć przegrzewania. W przypadku braku dostępności transformatorów o odpowiedniej mocy, można łączyć dwa transformatory halogenowe o mocy 20-25W, łącząc uzwojenia pierwotne równolegle i wtórne szeregowo. Ceny transformatorów 20W w niektórych regionach wynoszą około 30 zł, co może być wysokie, dlatego warto rozważyć transformatory o większej mocy, np. 160VA dostępne na Allegro za około 40 zł. Po zakupie transformatora 70W z dwoma uzwojeniami 12V połączonymi szeregowo (24V) normalne jest, że cewka się nagrzewa do temperatury około 60°C, co nie stanowi zagrożenia. W przypadku długotrwałej pracy i nadmiernego nagrzewania można zastosować chłodzenie wentylatorami 12V. Próba adaptacji starego zasilacza komputerowego nie została jednoznacznie potwierdzona jako rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA