logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid !

wicki 21 Lut 2006 10:29 1260 4
REKLAMA
  • #1 2329065
    wicki
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam mam wielki problem z wgraniem biosa na płyte abit bx133 raid. Słyszałem ze wczesniej ktos w niej kombinowal z biosem chodziło o upgrade i logo a teraz trafiła do mnie i moge kompa uruchomic w dosie ale jak włączam awdflash i zaczynam programowac najstarsza wersje BIN bo innej nie chce zapisac wogole to pojawiaja sie dwa paski postępu pierwszy zapisuje ale na czerwono to zapis bledny a drógi pasek na bialo zapis ok komputer sie resetuje i nic sie nie zmienia.

Podczas wgrywania w awdflashu nowego pliku bin pokazuje sie ten komunikat SYSTEM WAS NOT NEW AWARD VERSION PLEASE UPDATE ROM BIOS FIRST co to moze byc jak mozna wgrac biosa w ta kosc

przy samym właczeniu kompa pokazuje sie komunikat
    AWARD BOOT BLOCK BIOS v 1.0i pod tym
    BIOS ROM CHECKSUM ERROR
    pokazuje sie od razu po właczeniu kompa i po tym czeka na dyskietke startowa wyswietla sie napis cos w stylu wymien dyski nacisnij enter

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 2329596
    holuan
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    prosta metoda, resest cmosu zworka, a od razu po tym flashujesz, powinno pomoc... u mnie dzialalo...
  • REKLAMA
  • #3 2329660
    wicki
    Poziom 12  
    witam. to znowu ja
    wgrywałem tego biosa tzn prubowalem wgrac i nic wgrywa mi tylko albo ber_sz.bin albo ber_tt.bin ale zapis jest częsciowo błędny zdj.1

zdj.2 i 3 przedstawia jak zachowuje sie awdflash kiedy wpisze inne biny

zdj.4 to jak wpisuje komende

zdj.5 przedstawia komunikat po włączeniu komputera

zdj.6 to zapis flesha

mam pytanie czy błąd zapisu moze byc powodowany przez uszkodzony scalak biosu??? co powinienem zrobic lub sprawdzic w nastepnej kolejnosci moze cos robie nie tak jak powinienem Prosze o pomoc i z góry wielkie dzieki Pozdro
    Załączniki:
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.6.JPG (33.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.5.JPG (20.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.4.JPG (32.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.3.JPG (29.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.2.JPG (25.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wgraniem Biosa na płycie ABIT BX133 raid ! zdj.1.JPG (43.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2332446
    wicki
    Poziom 12  
    witam

dzięki wszystkim straciłem nad tą płytą dwie noce i oddałem znajomemu próbował wgrac biosa z dyskietki zeby sie pochwalic ze on umie a ja nie ale tez nie dał rady wiec zaprogramował programatorem płytka chodzi.

Dziękuje Wszystkim i Pozdrawiam
    Wicki
REKLAMA