logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS ROM checksum error po aktualizacji na płycie ABIT IS7-E - brak reakcji stacji dyskietek

bash111 19 Gru 2005 13:34 4710 24
REKLAMA
  • #1 2097515
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam padl mi bios po upgradzie

Plyta ABIT IS7-E

Teraz po starcje pokazuje sie :
    "

Award BootBlock BIOS v1.0
    Copyright (c) 2000, Award Software, Inc.

BIOS ROM checksum error

Detecting floppy drive A media...
    Drive A error. System halt

"
    Wiem ze mozna naprawic bios z dyskietki ale
    komputer wcale nie szuka dyskietki dioda od stacji nawet sie nie
    zaswieci przy stacie. Stacjia jest sprawna i dobrze podlaczona.
    Jak zmusic zeby znalazl dyskietke z biosem ?
    Czemu stacja nie dziala ?
    Wyjmowalem juz baterie pamieci i resetowalem bios zworka. To nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 2097536
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    tez kiedys mialem ten problem na abicie kombinowalem jak kon pod gorze z amiboot.rom i autoexeckiem z awardem a co sie okazalo wystarczy dobra dyskietka startowa a pozniej to juz wiadomo co trzeba zrobic jesli fdd jest sprawne to wszytsko powinno pojsc dobrze
  • #4 2097549
    bash111
    Poziom 12  
    Kosc biosu jest dobra poprostu nagralem na nia zly obraz biosu i dlatego mi wywal ten komunikat. Dyskietke dobra to sobie zrobie ale narazie sie pytam co zrobic zeby stacja zaczela dzialac. Bo ten Bootblock wcale sie z nia nie komunikuje.
  • #5 2097640
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Wydaje mi się, że dyskietka raczej nie zadziała… na biosach ami był skrót klawiszowy, który podobno pomagał, ale o skrótach do awarda nic nie wiem…

Jeśli nie programator (zalecany) to wspominany patent z drugą płytą:
    potrzebny jest drugi komputer, najlepiej z taką samą płytą gł. i BIOS do Twojej płyty; luzujesz delikatnie kość i przekładasz np. nitki, żeby można było łatwo wyciągnąć pamięć; włączasz komputer ładujesz DOSa z dyskietki; szybko wyjmujesz kość i wkładasz swoją; uruchamiasz program i flashujesz; wyłączasz komputer i przekładasz kość powrotem do swojej płyty… może zadziałać ale możesz też uszkodzić drugą płytę!! Pamiętaj też żeby nagrać wspomniany bootblock (standardowo się chyba nie nagrywa).
    W necie powinno być dużo na ten temat, dlatego poczytaj najpierw o tej metodzie (np. google i hasło „reanimacja biosu”)
  • REKLAMA
  • #6 2097734
    bash111
    Poziom 12  
    Chetnie bym zrobil tak ze przeloze biosa do innego kompa ale w moim drugim jest kosc
    Winbond 49F002U czyli 2M na 5V a ta co mi padla to
    Winbond W39V040FAP czyli 4M na 3V wiecnapewno nie bede tego podmienial :-)
  • REKLAMA
  • #7 2097897
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Tak jak pisze kolega granacik,jak zgłasza się boot block to wystarczy żeby w stacji była dyskietka z biosem i flasherem.Przy starcie kompa dyskietka musi byc w stacji.
  • #8 2098075
    bash111
    Poziom 12  
    Przeciez napisalem ze komputer wcale nie komunikuje sie ze stacja dyskietek. Wiec dyskietke to moge sobie w du... wsadzic. Napisalem jak zrobic zzeby zaczal wogule szukac dyskietki. Wiec nie piszcie mi ze bym ja wlozyl !!!
  • #9 2098091
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wydaje mi się, że pozostaje wziąć programator do ręki i zaprogramować kość.
  • #10 2098113
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    sprobuj podpiac dyskietke na druga koncowke tasmy
    nastepniesprawdz stacje w 2 gim kompie
    Sprobuj z inna tasiemka i inna stacja
    jesli chociaz kopnie dyskietka to jestes w domu
    bo odpali z niej system
    wtedy mozesz odpalic program do flashowania recznie z dosa bez zabawy z autoexekiem tak sie mozan bawic jak sie nic na ekranie nie pojawia.
    Moze sie okazac tez ze to stacja w 2 gim kompie jest walnieta i dyskietka na niej zrobiona nie chce dzialac, ale to malo prawdopodobne bo jesli nie kopnie nawet stacja to przyczyna tkwi gdzieindziej.
  • #11 2098117
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Jeśli nagrałeś inny BIOS (od innej płyty) to mógł on różnież nadpisać bootblock i teraz nie funkcjonuje on prawidłowo.
  • #12 2098162
    bash111
    Poziom 12  
    Podlaczalem inna stacje ale nic. Zreszta ta co jest w kompie jest na 100% sprawna.

Programatora nie mam.
    Mam pytanko ile kosztuje taki programator. Przegladalem allegro ale za bardzo sie nie znam
    pozatym widzialem tam programatory wielofunkcyjne za okolo 200zl jak juz mial bym kupic to
    wolal bym taki tylko do tego mojego biosu. Moze mi ktos poda link do takiego sprzetu i orjentacyjna cene.
    Ewentualnie moze ktos zna serwis w Lodzi krory moze mi nagrac bios.
  • #13 2098166
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    W dziale warsztat mozesz poczytac duzo o willemie
  • #14 2098459
    bash111
    Poziom 12  
    Willem za drogi na allegro okolo 200zl

Narazie kombinuje jak zmusic komputer do szukania dyskietki ale
    nic nie pomaga. Jutro chyba pochodze po miescie w poszukiwaniu jakiegos
    serwisu z programatorem. Tylko nie wiem czy pytac w sklepach komputerowych
    czy raczej elektronicznych i zastanawiam sie ile moga zawolac za nagranie bios.
    Mam nadzieje ze 10zl max. W koncu dam im moja kosc i dyskietke z biosem.
  • #16 2100192
    sq8lst
    Poziom 13  
    mialem identycznu problem jakies 3 tygodnie temu dyskietka startowa z win98 plub podobna tylko byl potrzebny najnowszy bios bo inna versja nie pomagala
    zaprogramowanie od 30 zl w gore chyba ze masz znajomego
  • #17 2100626
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Chyba taniej Cię wydzie wizyta w serwisie... co do programatora - tak ale musisz mieć adapter do Firmware Hub (chyba).
  • #18 2100745
    bash111
    Poziom 12  
    Dzwonilem do kilku serwisuw w Lodzi
    i chcieli od 30 do 50zl
    smiesza mnie takie ceny
    oczywiscie odmowilem.
    Ogolnie wykonalem z 25telefonow a tylko w 3 serwisach mieli programator.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77370642 to jest wedlug mnie rozsadna cena.

Chyba sobie kupie programator teraz tylko zastanawiam sie jaki.
  • #20 2101219
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Czegoś tu nie rozumiem. Nawalił Ci BIOS, chcesz w związku z tym kupić programator za 140 zeta na Allegro(!), podczas gdy w serwisie chcą 50. I co potem zrobisz z tym programatorem??
  • REKLAMA
  • #21 2101762
    bash111
    Poziom 12  
    Jak to co oglosze sie ze bede wygrywac biosy w Lodzi za 10zl

Miasto prawie 800tys mieszkancow a ja znalazlem tylko 3 serwisy
    ktore to robia i to jeszcze za bandyckie pieniadze.
    Mysle ze te 140zl szybko sie zwroci, pozatym nie dam cfaniakom 50zl
    zarobic za cos co w warszawie kosztuje 10.
  • #22 4607036
    MariuszLodz
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie wiem czy ten ostatni post to dowcip czy kpina z serwisow ktore placa zus podatki czynsze daje gwarancje itp.... prosze podac do siebie adres to z przyjemnoscia przysle klienta ktory chetnie naprawi sobie komputer za 10, a potem z przyjemnoscia przedstawi legitymacje urzedu skarbowego! Prosze niech inni poczytaja i wezma sobie to do serca zanim nabazgrza jakies podobne chore wypociny.... lewizne to po cichu w domu powinno sie robic a nie mydlic oczy innym ze ktos jest bandyta ze bierze pieniadze za swoja prace!!!!!!!!!!
  • #23 4635536
    Kazimierz Marczak
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kolega pisze dużo o braku floppa, a brak informacji czy znajduje HDD. Jeżeli płyta odnajduje HDD, to jaki problem przegrać wszystko na twardziela i po sprawie.
  • #24 4640079
    jogar26
    Poziom 11  
    @bash: Przepraszam, aleee...
    jaja sobie robisz?
    Chcesz, żeby ktoś na forum podał Ci rozwiązanie problemu, z którym sam sobie nie potrafisz poradzić, a już myślisz o programowaniu eepromów?
    Zejdź na ziemię proszę, wróć do szkoły, poducz się, a potem pisz podobne bzdety. Więcej takich "serwisantów" jak ty w Polsce i co drugi komp będzie "sprawny inaczej".
    Powodzenia w naprawach. Znając życie i tak skończysz w serwisie płacąc nie 30-50 zeta, ale dużo więcej, lub kupisz nową płytę.
  • #25 4641240
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dyskusja odeszła od zgłoszonego tematu wątku. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Po nieudanej aktualizacji BIOS-u na płycie głównej ABIT IS7-E pojawia się błąd "BIOS ROM checksum error" oraz brak reakcji stacji dyskietek, mimo że stacja jest sprawna i prawidłowo podłączona. Problem wynika z uszkodzonego lub źle nagranego obrazu BIOS-u, który nadpisał bootblock, uniemożliwiając komunikację z dyskietką startową. Próby resetu BIOS-u poprzez wyjęcie baterii i zworkę nie przynoszą efektu. Rozwiązania obejmują użycie programatora do ponownego zaprogramowania kości BIOS-u lub metodę wymiany kości BIOS-u między dwoma identycznymi płytami głównymi w celu reanimacji. Dyskusja porusza także kwestie kompatybilności kości BIOS (Winbond W39V040FAP 4M 3V vs Winbond 49F002U 2M 5V) oraz dostępności i kosztów programatorów (np. Willem) i usług serwisowych w Łodzi. Zalecane jest posiadanie odpowiedniej dyskietki startowej z właściwym BIOS-em i flasherem, jednak bez działającego bootblocka stacja dyskietek nie jest wykrywana. Alternatywnie można spróbować uruchomić system z dysku twardego, jeśli jest wykrywany. Dyskusja kończy się krytyką użytkownika za podejście do naprawy i zamknięciem wątku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA