logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta 001 - odtwarzacz nie czyta płyt DVD, ale CD działają poprawnie

Makxio 21 Lut 2006 15:47 3846 5
REKLAMA
  • #1 2330110
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    WItam

Odtwarzacz, jak w temacie czyli "wypasiona" Manta 001 (DVD Player)
    Objawy sa takie ze nie odczytuje plyt DVD a a plytami CD nie ma zadnego problemu. Z racji ze mam tez taka sprawna postanowilem porownac co sie dzieje od momentu jak plyta wjezdza do srodka. Oto co zaobserowalem w Mancie uszkodzonej:

Wyjezdza tacka
    Wkladam plyte DVD
    tacka wjezdza
    laser przesuwa sie do srodka plyty
    pojawia sie czerwona plamka na plycie (tj znak ze laser sie zalaczyl) nastepuje regulacja ostrosci (widac jak z plamki robi sie maly punkcik czerwony)
    Plyta zaczyna sie krecic ale laser niestety gasnie tzn znika czerwona kropka, plyta zaczyna sie rozkrecac, no ale po pewnym czasie pojawia sie blad na wyswietlaczu "Error"

W swojej Mancie zauwazylem ze zaraz po wlozeniu plyty laser sie wlacza, reguluje ostrosc po czym plyta zaczyna sie rozkrecac ale swiatelko caly czas widac (czyli laser non stop swieci)
    Niestety z racji tego ze sa niecu rozne bebechy w srodku nie da sie przelozyc elementow i podmienic, podpowiedzcie mi czy jest to wina lasera czy jest to problem z elektronika ? W jaki sposob odtwarzacz rozpoznaje czy ma do czynienia z plyta CD czy DVD ?

pozdrawiam
    Marcin

PS
    Napieca z zasilacza sprawdzone, 5 i 12 V stabilne ..reszta wydaje sie byc ok.
  • REKLAMA
  • #2 2330142
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Zmieniałeś może oprogramowanie?
    Jeśli tak to laser do wymiany na bank, wymieniam tego na kopy.
    Lasery nie wytrzymują "softy" za bardzo podkręcają lasery :((
  • REKLAMA
  • #3 2330319
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witaj

Nie, nic nie bylo ruszane, po prostu od nowosci nie czytal DVD, umknelo to uwadze uzytkownika a teraz juz po gwarancji no i jest problem
    Czy orientujesz sie moze ile moze kosztowac taki laser ?

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #4 2352914
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jeśli chcesz wymienić laser to musisz liczyć około 80-120 PLN nie kupuj tańszych "okazyjnych" bo to są złomy chińskie działa lub nie działa na dzień dobry.Ja bym się zastanowił z tą wymianą laseru bo nie wiesz na bank czy tu leży przyczyna 50/50.Spróbuj zmienić oprogramowanie może Ci ruszy niczym nie ryzykujesz może fabryk feler jeśli nie działa od początku DVD (bład w sofcie przy wgraniu?).
  • REKLAMA
  • #5 2391474
    paho1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    czemu nie zaczniesz od wyczyszczenia laseru ja miałem to samo i pomogło!!!
  • #6 2393990
    Krzycho2612
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    uszkodzony silnik napedu plyty,optyka siada bardzo zadko
REKLAMA