logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock K7S8X - znikający obraz przy AGP 4x na GeForce 2 MX 200/400

Cichy_2004 22 Lut 2006 16:07 1764 8
REKLAMA
  • #1 2334283
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z agp na mojej płycie. Gdy ustawie ją w biosie jako 4x przy uruchomieniu windy(XP) pasek postępu ładowania jest jakiś rozjechany a potem wyłacza mi się monitor. Sprawdzałem na dwóch kartach grafiki : geforce 2 mx 200 32mb i geforce 2 mx 400 64 mb na obu powtarza się to samo. Do płyty głównej zainstalowałem drivery do obsługi agp, ze strony producenta.Bios płyty jest najnowszy z dostępnych. Wg everesta moja płyta obsługuje agp 2x 4x 8x, a obie karty agp 2x 4x. Co zrobić żeby moje karty chodziły na agp 4x, a nie tylko na 2x, i czego to moze być wina ? Osobiście wykluczam zasilacz bo to nówka sztuka modecom 350 W atx 2.0 PFC. Płyta główna jest na gwarancji do kwietnia. Mam nadzieje ze opisałem problem w miare przejrzyście, proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 2334381
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Dobrze wszystko w biosie ustawione - znaczy agp x2 lub x4? I sprawdz złącze agp, czy nie posiada fizycznych uszkodzeń. Ja miałem z asrockiem podobny problem, tyle że mi w ogóle nie dawał sygnału na monitor. Coś było nie tak z fizyczną postacią chyba karty. 10 min w serwisie i było po kłopocie.
  • #3 2334398
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    W biose wszystko jest dobrze skonfigurowane. Odpala tylko na agp 2x. Na auto i 4x gaśnie monitor lub wyskakują dziwne obrazy, kolory, pasy itp.
  • REKLAMA
  • #4 2334872
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Być może port AGP uszkodzony.Dobrze by było gdybyś włożył kartę AGP x 8,pozycz od kogoś i sprawdź.Wtedy ustaw w biosie AGP na AUTO.
  • REKLAMA
  • #5 2335085
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    Pożyczyłem karte na agp 8x, ustawiłem na auto. Efekt był taki sam. Czyli przy ustawieniach na 8x wyskakiwały artefakty.Normalnie jest dopiero gdy opuściłem na agp 4x.
    Podsumowując : Odpalając karte niezależnie jaką na jej maxymalnym agp, wyskakują mi bzdurne obrazy, bądż gaśnie obraz. Zdejmując wartość agp o jeden w dół wszystko jest normalnie. Zauważyłem też jeszcze jedną rzecz. Gdy w biosie zmienie fast write na disabled, moge odpalić karte na jej maxymalnej prędkość. Z tym że wtedy gry sie nie wyświetlają. Czy to jest wina płyty głównej ??
  • REKLAMA
  • #6 2335274
    tronic1
    Spec od komputerów
    Fast write powinno byc na disabled.Włączenie tej funkcji,nie w każdym przypadku ale może powodować problemy z działaniem kart graficznych.Więc zostaw tę funkcję wyłączoną.I nie ma to wpływu na uruchamianie czy nieuruchamianie się gier.Wygląda na to że złącze AGP jest niewydolne prądowo i płyta do naprawy lub wymiany.
  • #7 2338069
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    No więc tak, wyłączyłem w biosie fast write.Uruchomiłem geforce2 na agp 4. Do windowsa wchodzi normalnie, ale problem pojawia się gdy chce uruchomić jakąś nowszą gre. W quake 3 wyskakują mi czerwone poziome pasy, a na przykład need for speed hp2 wywala "unknown graphics problem" i dlaej się nie włącza. Co moge jeszcze zrobic ??

Aha, starsze gry chodzą w porządku.Sprawdzałem na "twierdza" i nfs2
  • #8 2338311
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dzieje sie to jak sam sprawdziłeś na różnych kartach,zasilacz nowy i w miarę dobry,została płyta.Póki masz jeszcze gwarancję, wymień ją.
  • #9 2363999
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    Sprawa sie wyjaśniła, płyta wyladowała na gwarancji warunkowo, nie wiadomo czy producent ja przyjmie bo w porcie AGP jest zagiety jeden styk. Co prawda nie wierze w to żebym to ja zagiął wkładając karte grafiki. Jeśli nie przyjmie, będe musiał sam spróbowac doprowadzić to do porzadku. Podobno takie piny od portów można podgiąć po wcześniejszym nagrzaniu, tylko czym ?? Suszarką ??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asrock K7S8X i kart graficznych GeForce 2 MX 200 32MB oraz GeForce 2 MX 400 64MB działających na magistrali AGP. Przy ustawieniu AGP na 4x w BIOS-ie podczas uruchamiania systemu Windows XP pojawiają się artefakty obrazu, zniekształcenia paska postępu lub całkowite wyłączanie monitora. Karty działają poprawnie tylko na AGP 2x. Próby użycia karty AGP 8x oraz zmiana ustawień BIOS (w tym wyłączenie funkcji Fast Write) nie rozwiązały problemu, choć wyłączenie Fast Write umożliwia uruchomienie systemu na 4x, ale powoduje błędy w nowszych grach. Zasilacz jest nowy i wykluczony jako przyczyna. Podejrzenie pada na uszkodzenie fizyczne portu AGP – jeden styk jest zagięty, co może powodować niewystarczającą stabilność połączenia i problemy z zasilaniem karty. Płyta została oddana na gwarancję, jednak istnieje ryzyko jej odrzucenia z powodu uszkodzenia mechanicznego. W przypadku braku akceptacji gwarancji rozważane jest ręczne wyprostowanie pinu portu AGP, np. przez delikatne podgrzanie i korektę.
REKLAMA