logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FERGUSON af2018se - brak sygnału z tunera, Autoartioner wykrywa COM1

kondimybondi 22 Lut 2006 20:29 10137 47
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego AutoArioner widzi COM1, ale nadal czeka na urządzenie przy próbie połączenia z tunerem Ferguson AF-2018SE, i jak to naprawić?

Najpierw odłącz tuner od sieci, kliknij „wyślij do tunka” i dopiero wtedy podłącz zasilanie ponownie; użyj też zwykłego kabla null-modem RS232, bo zły kabel potrafi blokować komunikację [#2335430] [#2344266] Jeśli mimo tego program dalej nie łączy się nawet przy próbie zgrania listy kanałów, to problem jest raczej sprzętowy w tunerze, a nie w samym programie [#2338241] W wątku jako winne wskazano układ MAX232 albo procesor/układ sterujący portem RS w Fergusonie [#2338241] Próba wymiany MAX232 nie rozwiązała problemu, więc po sprawdzeniu kabla, portu w komputerze i portu w tunerze pozostał temat naprawy sprzętowej lub JTAG [#2373804] [#2380335] [#2402278] Dodatkowo ustalono, że to jest model ze starym bootem 11.1, więc do normalnego wgrywania softu i tak trzeba najpierw podmienić boot na co najmniej 15.1 [#2343626]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2335398
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Autoartioner wykrywa COM1 ze oczekuje na urządzenie. Nie ma sygnału z tunera. Macie pojęcie w czym problem ?? Gg 8502911
  • REKLAMA
  • #2 2335430
    Adam_uS
    Poziom 16  
    trzeba najpierw odłączyć tuner od sieci kliknąć na wyślij do tunka i podłączyć spowrotem prąd ale odezwe sie na gg
  • #3 2335466
    smyk_13
    Poziom 2  
    ja mam ten sam problem :( odbiornik nie odpowiada co teraz??
  • #4 2335493
    Adam_uS
    Poziom 16  
    właśnie pracujemy nad tym z kolego efekt póxnij opisze
  • #6 2335609
    Adam_uS
    Poziom 16  
    w tym wypadku niema znaczenia czy sec czy se old. Jak ja wgrywałem soft do SEC z SE to wyskakiwalo download fail a tu niema wogule łączności. Próbowaliśmy zgrac liste kanałow z tunka na kompa i nic brak łączności...
  • REKLAMA
  • #7 2335659
    gnom6
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wez normalnego arjonera
  • #8 2335683
    Adam_uS
    Poziom 16  
    to nic nieda. Przyczyną jest brak łączności.Zostało to sprawdzone próba zgrania listy kanałów. Teraz tylko Co jest przyczyną braku łączności?
  • REKLAMA
  • #9 2335764
    gnom6
    Poziom 13  
    moze max padl
  • #10 2335769
    Adam_uS
    Poziom 16  
    możesz wyjaśnić co to "max"
  • #11 2335775
    gnom6
    Poziom 13  
    jest to uklad max232 lub jego odpowiednik
  • #12 2335789
    Adam_uS
    Poziom 16  
    nom mozliwe

w tych modelach pamięć niebyła zabezpieczania przed zapisem i odczytem. Ewentualnie jeszcze kabelek.
  • #13 2335800
    gnom6
    Poziom 13  
    pamiec niema nic wspolnego z komunikacja
  • #14 2335809
    Adam_uS
    Poziom 16  
    a naco jest wszystko zapisywane? Chociaż jeśli by blokowała przed zapisem wywalało by download fail. Ale te stare modele napewno nie były zabezpieczane dopiero to nowe intelki
  • #15 2335830
    gnom6
    Poziom 13  
    jezeli pamiec jest zabezpieczona przed zapisem to jtagiem jej nie ruszysz ale po rs tak

Dodano po 2 [minuty]:

Moze byc jeszcze jedna przyczyna - nie ten boot
  • #16 2335858
    Adam_uS
    Poziom 16  
    w tym modelu napewno niejest zabezpieczona. Jeśli rs nie działa to chyba zostaje spróbować wgrac jtag'iem co?

Dodano po 3 [minuty]:

napewno nie bo jak próbujesz wgrać soft z innym nagłówkiem to wyskakuje download fail(sam sie przekonałem) a pozatym niemogliśmy zgrać listy kanałow z tunera na komputer(specjalnie to sprawdziliśmy...)
  • REKLAMA
  • #17 2335880
    gnom6
    Poziom 13  
    ja jtagiem bym spubowal ale pewnie kabelek bedziesz musial lutowac
  • #18 2337629
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Zamówiłem jeszcze jeden kabelek, chociaż wątpię by był uszkodzony... A z tym jtagiem to pewnei jakaś wyższa szkoła jazdy co?
  • #19 2337674
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1840
    Nie, potrzebny jest:
    -interface J-Tag
    -przewód LPT 1:1 DB25M/DB25F do polączenia komputera z J-Tag-iem
    -taśma lączaca J-Tag ze zlączem w tunerze
    -wsad do pamięci flash w tunerze
    -program JtagUp - do pobrania http://upload.dvhk.pl/content.php?id=44067\
    -opis czynności ( w programie JtagUp jest opis Step by Step)

Polecam przeczytanie postów z linków podanych wyżej.

Wklejam swój opis reanimacji do 3018:

Cytat:
    Przygotowanie tunera do reanimacji:

- w miejcu rezystora R306 (puste miejsce) wlutuj zworke (kawałeczek cienkiego drutu)
    - w miejscu CN301 wlutuj dwie szpilki GoldPin w punkty 2 i 3. Będą służyły do założenia zwory na czas programowania J-Tag-iem.

Opis reanimacji:

- załóż zworę na pin 2 i 3 CN301 (np. taką, jaką uzywa się w komputerze do resetowania Bios-a)
    - włącz tuner do sieci
    - uruchom jtag_up.exe
    - w oknie 1 Adres Flash wybierz 2MB (7FE00000)
    - w oknie 2 Start naciśnij start

Jeśli J-Tag jest poprawnie dołączony, w oknie programu widać komunikaty
    informujące o prawidłowum działaniu programu.

- w oknie 3 naciśnij Erase
    - w oknie 3 naciśnij Write

Wybierz plik flash do 3018.

- po zakończeniu ładowania pliku do tunera zamknij program
    - wyłącz tuner z sieci
    - odłącz J-Tag
    - sciągnij zworę z CN301
    - włącz tuner, powinien uruchomić sie kreseczkami na wyświtlaczu :)

17.10.2005

pikarel
  • #20 2338241
    Adam_uS
    Poziom 16  
    koledzy z dvhk mówią że to albo spalony com w tunerze albo uszkodzony procek MAx sterujacy Rs

Dodano po 20 [minuty]:

Kolega obiwan z forum dvhk miał uszkodzony MAX232. Opisał na forum jak sprawdzić czy to napewno to uszkodzenia. Pozwole sobie przytoczyć jego wypowiedź: " Tuner 3018SE
    Miałem ostatnio awarię układu sterującego portem RS 232 czyli MAX232.
    objawy:
    1 - Brak jakielkolwiek komunikacji z tunerkiem

Pomiary: Tuner oczywiście Wyłączony !!!
    1 - wszystkie piny oprócz pin5 RS-a Omowo do masy - nieskończonóść ( między sobą też)
    2 - pin 5 to masa
    3 - miernik przełączony na diody (Pomiar nap. złącza) pin5-pin2 "0"(zero) - powinno być ok. 1770 !!!!!!

Ten prosty pomiar wskazuje na uszkodzenie układu MAX232 lub zabezpieczenia B952 (powiniw=en mieć "przejście") ew. połączenia między pin2-noga8 układu.

Rozwiązanie:
    1 - wymiana układu kontroli MAX232 o ile połączenia i B952 jest ok.
    W pierwszej opcji zastosować taki sam układ (obudowa SMD - czyli mikro) - opiszę
    W drugiej zastosować układ w obudowie DIP(duży) z podstawką.

Wybrałem drugie rozwiązanie bo jak mi padnie drugi raz to "cak-cak" i można wymienić układ.

Operacja u mnie zakończyła się pełnym sukcesem i mam tunek 100% sprawny.

W załączniku podam potrzebne do opracji schematy.
    w DTR max-a to ten max220_max249.pdf jego rysunek jest na stronie 17
    POWODZENIA.

CAłkowity koszt 5zł a jaka wygoda !"

tu link do zdjęcia i opisu który dołączył do swojej wypowiedzi http://upload.dvhk.pl/content.php?id=31051
  • #21 2339172
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1840
    Na teraz (bez wymiany MAX) możesz odczytać flash, z innego tunera (koniecznie 2018 SE OLD),
    oczywiście już z edukacyjnym software-m i poukladaną listą :)
    i taki plik wgrac do swojego tunera.

Pierwszy kontakt z J-Tag-iem jest może troche stresujący, ale następne
    to już nic strasznego.
    Dotąd nie utrupilem żadnego tunera.
    Odwrotnie - zawsze daje sie uruchomic dekoder po wlożeniu do niego nieodpowiedniego pliku.
  • #22 2339711
    Adam_uS
    Poziom 16  
    jak sie naczytałem co może spowodować złe wgranie softu to też miałem niezłego stracha a teraz robie to z zamkniętymi oczami. Naszczęście niemiałem narazie konieczności otwierania obudowy ale chyba kiedyś w celach edukacujnych pobawie sie jtag'iem:D
  • #23 2340808
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Dzisiaj będzie inny kabel , to się wyjaśni. A jak nie pójdzie, to będę kombinował z tym Jtagiem. Ale wtedy to już naprawdę , będę potrzebował waszej pomocy. :cry:
  • #25 2343293
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    @kondimybondi trochę to wszystko chaotyczne ,i nieprzemyślane . Interesuje mnie parę rzeczy:
    1.kupiłeś tuner , podłączyłeś go , działał ? jakie było, lub jest oprogramowanie , sprawdź w menu -dokładnie co pisze,czy spisałes te dane?, czy zrobiłeś detect? ,czy soft jest oryginalny, czy był podmieniany?
    2.czy możesz włączyć tuner i co pokazuje menu i czy działa ?
    3. co zrobiłeś po kolei od początku , co wgrywałeś , czy próbowałeś podmieniać boota ,jaki boot jest teraz ? Czy też odrazu zacząłeś wgrywać oprogramowanie nie wykonując wszystkich podstawowych początkowych czynności i wykazało brak łączności z tunerem ? itd .itd.pozdrawiam
  • #26 2343402
    kondimybondi
    Poziom 12  
    wzytko działa... system jest wgrany standardowy czyli boot 11.1 , nie ma łączności nadal , po zmianie na zworki ROM Card Mode wyskakują 8.8.8.8. na wyśwetlaczu.
  • #27 2343474
    piooo
    Poziom 29  
    wszystko jasne , przy takim boocie nie wgrasz nic musisz go zmienić na wyższy , to raz , a dwa nic nie kombinuj z tymi zworkami i złóż tuner bo jest dobry i jeszcze go zepsujesz , detecta też nie zrobisz najprawdopodobniej przy tym boocie . Nie odpowiedziałeś na moje pytania pokolei z poprzedniego postu zwłaszcza o soft -jest napisane w menu przepisz wszystko, bardzo Cię proszę , nic nie rób dopóki nie wyjasnimy paru rzeczy , pozdrawiam
    soft a boot to dwie różne rzeczy
  • #28 2343558
    kondimybondi
    Poziom 12  
    ok zaraz podłączę i wszystko ci powiem

Dodano po 3 [minuty]:

HArdwere Ver af-2018se , softwere TSRA1518S100SE Database 00000005 boot ver 0011.1
  • #29 2343626
    piooo
    Poziom 29  
    super , mamy teraz pewność iż jest to old ze starym bootem , konkluzja jest taka ,że bez wymiany boota nic nie zrobisz. Jeśli więc chcesz dalej coś robić z tym tunerem to zapraszam na http://forum.dvhk.pl , zarejestruj się , dział Ferguson , po pierwsze dokładnie czytasz wątek w podpiętych : "Alfabet i FAQ" , zwłaszcza o wymianie boota ,chyba że chcesz kupować nowy tuner , następnie wątek: "Softy, booty, listy itd" .Jak będziesz już pewien dokładnie co i jak masz robić to podmieniasz boota na minimum 15.1 lub wyższy o ile dostępny, następnie wgrywasz oprogramowanie może być ten Termal , którego Ci poprzednio poleciłem , następnie wgrywasz listę z bazą 8209b , a na końcu wgrywasz klucze.Mimo ,że twierdzi się iż programowanie ferdków jest proste nawet dla idiotów to jeśli nie zachowasz poleconej przeze mnie kolejności to możesz już wyrzucić tuner do kosza , pozdrawiam i powodzenia
    aha jeśli po przeczytaniu tego wszystkiego nie będziesz coś wiedział to oczywiście pytaj ,
    dodaję jeszcze prawidłowego boota do 2018se_old
    Załączniki:
    • 2018SE_15.1.zip (5.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2343972
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Czy to ma być kabel AK143 z następującym przelotem: 1-4, 2-3, 3-2, 4-1, 5-5, 7-8. 8-7, 9-9, S-S ????????? bo jużnie wiem co tu jest nie tak !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału i komunikacji tunera Ferguson af2018se z komputerem poprzez port COM1, mimo wykrycia portu przez program Autoartioner. Próby nawiązania łączności RS232 kończyły się niepowodzeniem, co wskazuje na uszkodzenie sprzętowe, najprawdopodobniej portu COM w tunerze lub układu MAX232 sterującego interfejsem RS232. Wymiana układu MAX232 nie rozwiązała problemu. Zalecane jest użycie interfejsu JTAG do programowania tunera, co wymaga specjalistycznego kabla, taśmy łączącej oraz oprogramowania JtagUp lub J-keys. Problem może wynikać także z nieodpowiedniej wersji bootloadera (boot 11.1 jest zbyt stary i blokuje wgrywanie nowszego softu powyżej 1MB), co wymusza jego aktualizację do wersji co najmniej 15.1. W trakcie dyskusji podkreślono konieczność stosowania odpowiedniego kabla RS232 nullmodem (żeńsko-żeński) oraz sprawdzenia ustawień zworków w tunerze. Próby zgrania listy kanałów z tunera na komputer zakończyły się brakiem łączności, co potwierdza uszkodzenie sprzętowe. Ostatecznie, jeśli port RS232 i MAX232 są sprawne, a komunikacja nadal nie działa, pozostaje programowanie przez JTAG, które wymaga fachowej wiedzy i odpowiedniego sprzętu. Dodatkowo, w systemach Windows XP pomocne może być zainstalowanie sterownika UserPort, aby poprawić komunikację przez port COM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA