logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z plyta glowna PcPartner LXA800D, PCB ID 35-8800-03

slayer6136 22 Lut 2006 22:37 1628 7
REKLAMA
  • #1 2336007
    slayer6136
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Posiadam taka plyte glowna PcPartner (Vtech) LXA800D, PCB ID 35-8800-03, slot 1, Pentium2:266MHz,128MB RAM i Rive TNT 2 32MB. Ostatnio gdy chcialem wlozyc dysk znajomego Samsung 40gb(mam takiego samego wlozonego na stale) po odpaleniu kompa nie wystartowal bios. Po wielu przepinaniach dyskow na rozne pozycje(nie wiem czy cos to dalo) w koncu bios wystartowal pokazujac ze dysk i CD (z dwoch dyskow i juz bez dysku znajomego) maja error i aby naciasnac F1 aby kontynuowac. Po odpaleniu systemu i wylaczeniu kompa w celu przepiecia dyskow, gdy chcialem go znow uruchomic, bios znowu nie wystartowal. Dopiero po jakims czasie bios znowu wystartowal, ale do tej chwili nie chce sie uruchomic. Co mam zrobic?? Wykluczylem juz wyczerpana baterie bo sprawdzalem juz na nowej i jest to samo.
  • REKLAMA
  • #2 2336113
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    - odepnij wszystko (zostaw k. graf)
    - zresetuj bios (zworką)
    - odpal kompa

od tego przepinania taśma mogła sie sypnąć...
  • REKLAMA
  • #3 2336155
    slayer6136
    Poziom 13  
    W tym problem ze ja nie wiem ktora zworka mam bios zresetowac i w jakim momencie. Plyta ma juz 8lat i ja nie mam zadnej instrukcji do niej.
  • REKLAMA
  • #5 2336583
    slayer6136
    Poziom 13  
    Dzieki za tego manuala. Po odpinalem wszystko i jeszcze raz elegncko zworki ustawilem, podlaczylem i chodzi tylko mam jeszcze taki malutki problem. Stacja dyskietek mi nie chodzi tzn. po podlaczeniu tasmy i zaslilania w stacji caly czas pali sie caly czas lapmka i dyskietka nie robi na niej zadnego wrazenia(w ogole nie kreci). Czy to wina tasmy, stacji czy moze tego i tego? Probowalem tasme na wszyskie sposoby podlaczyc i jest to samo.
  • REKLAMA
  • #6 2336591
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Zmień o 180 stopni położenie taśmy tylko przy stacji dyskietek. I upewnij się, że złącze obejmuje wszystkie szpilki.
  • #7 2336603
    slayer6136
    Poziom 13  
    Juz tego probowlem. Szpilki na poczatku byly powyginane(przez moja glupote), ale naprostowlem je podlaczylem, ale dalej nie chodzilo i do tej pory nie chodzi(czyli od wczoraj). Czy trzeba kupic tasme, czy juz wszytko??
  • #8 2339367
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Może zasilanie podłączyłeś odwrotnie, w niektórych stacjach dyskietek brak zabezpieczenia przed odwrotnym włożeniem wtyczki, a nawet jak jest to można wcisnąć odwrotnie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty głównej PcPartner LXA800D (PCB ID 35-8800-03) z procesorem Pentium 2 266MHz i kartą graficzną Riva TNT 2 32MB zgłasza problem z uruchomieniem BIOS po podłączeniu dodatkowego dysku Samsung 40GB. Po wielokrotnym przepinaniu dysków BIOS początkowo nie startował, a następnie pojawiały się błędy dysków i napędu CD, wymagające naciśnięcia F1. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera BIOS ponownie nie startował, a problem utrzymuje się mimo wymiany baterii CMOS. Zalecane było odłączenie wszystkich urządzeń oprócz karty graficznej oraz zresetowanie BIOS za pomocą zworki JP4 (przełączenie na pozycję 2-3 i powrót). Po wykonaniu resetu BIOS uruchomił się poprawnie, jednak pojawił się problem z napędem dyskietek – po podłączeniu taśmy i zasilania lampka napędu świeci się ciągle, a dyskietka nie jest odczytywana ani nie obraca się. Sugerowano odwrócenie taśmy o 180 stopni przy napędzie dyskietek oraz sprawdzenie poprawności podłączenia wszystkich pinów. Pomimo prostowania powyginanych pinów problem z napędem dyskietek pozostał. Wskazano również możliwość błędnego podłączenia zasilania napędu dyskietek, gdyż niektóre modele nie mają zabezpieczeń przed odwrotnym włożeniem wtyczki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA