logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Gigabyte GA-K8NS stwarza problemy !

chara 07 Sty 2006 21:35 4700 32
REKLAMA
  • #1 2157307
    chara
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam z kompami bawie sie od dawien dawna ale czegoś takiego jeszcze nie widzialem!
    Komputer świerzutki:
    -Gigabyte GA-K8NS
    -Sampron 2800
    -grafa Gigabyte Radeon 9550
    -dysk Samsung 160GB na sacie
    -zasil. 350W
    -512 ddr Kingstona
    -świerzutki windows z sp2 instalowany juz wiele razy
    -wszystkie biosy zauktualizowane, sterowniki najnowsze ze stron producentów

Problem wygląda następująco:
    Po okolo 15 minutach od właczenia komputera, wszystko zaczyna sie powoli mulić, po okolo 30 minutach nie zamykaja sie okienka, aplikacje przerywaja swoja prace (uzycie procesora minimalne pokazuje), po chwili zawiesza sie wszystko i co dziwne myszka nadal sie rusza ale nic nie idzie zrobić. Następnie restartuje kompa i tu ZDZIWIENIE nie włacza sie(bez zadnego piknięcia wogóle)!. Wyciagam i wkladam wszystkie elementy od nowa- nic nie pomaga. Dopiero wyjecie bateryjki przyniosło skutek. Komp sie odpalil i znowu po 30 min. restart i znowu trzeba bateryjke i tak na okrągło.

Płyta się nie grzeje, tak samo z grafa i prockiem. Temperatury normalne! Sprawdzalem myszke i klawiature - są OK. Instalowalem nowe sterowniki od grafy. Robilem aktualizacje biosu. Po czasie co dziwne te wyłaczania przestały być regularne - komp potrafi chodzic i 2 godzinki ale efekt koncowy identyczny. Wszystkie produkty byly nowe prosto z hurtowni. Skladalem wiele kompów i jesli o to chodzi na bank jest wszystko ok - tak mi sie bynajmniej wydaje.

Macie jakies pomysły bo mi juz głowa siada....Z góry dziękuje!

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2157602
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A nie zarestrowałeś przypadkiem ( nieswiadomie) windy u producenta ?
    Spotkałem się z taką sytuacją, klient zarestrował ( a przynajmniej próbował) kopie win i dostał w rewanżu programik który mu się instalował tyle razy ile mógł się zmieścic w pamięci. a aktywnych procesach było go widać np 10 razy. Nie pamiętam nazwy ale takie coś idzie zauważyć....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2157616
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jakiej firmy zasilacz ? Jaka temperatura chipsetu ?
    Sprawdx RAM Memtestem
  • REKLAMA
  • #4 2157760
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To wygląda albo na uszkodzoną płytę główną albo inny komponent. Podmieniałeś kolejno elementy i sprawdzałeś czy to pomaga?

Sytuacja faktycznie ciekawa.
  • #5 2157788
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czy komputer jest podłączony do Internetu? Jeżeli tak to odłącz.
    Jak zachowuje się pod DOSem?
    Wklej również log z HijackThis.
    adamjur1 napisał:
    Spotkałem się z taką sytuacją, klient zarestrował ( a przynajmniej próbował) kopie win i dostał w rewanżu programik który mu się instalował tyle razy ile mógł się zmieścic w pamięci. a aktywnych procesach było go widać np 10 razy. Nie pamiętam nazwy ale takie coś idzie zauważyć....
    Pozdr.J.

Od producenta powiadasz? Znaczy z Microsoftu?
    Z takimi tekstami Kolego to na www.bajki.pl
    Aż wstyd że człowiek prowadzący firmę wypisuje takie brednie.
  • REKLAMA
  • #6 2157889
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Ewidentna wina jakiegos robala.
  • #7 2158584
    chara
    Poziom 13  
    Nie to odpada.

Jakiej firmy zasilacz ? Jaka temperatura chipsetu ?
    Sprawdx RAM Memtestem

Zasilacz to COLORS IT EN60950 350W.
    Temperatury na dotkniecie ręką są ok;). Zaraz zaczne robic testy pod dosem i sprawdze ten programik!

To wygląda albo na uszkodzoną płytę główną albo inny komponent. Podmieniałeś kolejno elementy i sprawdzałeś czy to pomaga?
    Podmienialem tylko grafike. Mimo wszystko wydaje mi sie ze jak juz sprzetowe to raczej plyta. Bede mogl to sprawdzic dopiero w srode - bede mial dostep do sprzetu :(.

Czy komputer jest podłączony do Internetu? Jeżeli tak to odłącz.
    Jak zachowuje się pod DOSem?
    Wklej również log z HijackThis.

Sprawdzalem internet przed chwilą- to niestetty nie wplywa na sytuacje.
    Wklejam loga z HijakcThis:
    Logfile of HijackThis v1.97.7
    Scan saved at 15:07:41, on 2005-01-01 (data sie sama zmienia bo restartach biosa ;))
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
    C:\WINDOWS\system32\nvraidservice.exe
    C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe
    D:\Winamp\winampa.exe
    C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\WINDOWS\system32\wbem\unsecapp.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Documents and Settings\user`\Pulpit\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: (no name) - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O2 - BHO: (no name) - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [NVRaidService] C:\WINDOWS\system32\nvraidservice.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] D:\Winamp\winampa.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools-1033] "D:\D-Tools\daemon.exe" -lang 1033
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console (HKLM)
    O9 - Extra button: Messenger (HKLM)
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger (HKLM)
    O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} (Shockwave Flash Object) - http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab

A jeśli chodzi o dosa zaraz zaczynam sie bawic.

Ewidentna wina jakiegos robala.
    Przelecialem go Avastem i AVG no i Ad-Aware i nic :(

[/i]
  • #8 2158730
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Log robiłeś starą wersją zrób tą wersją Logfile of HijackThis v1.99.7
    Wygląda na czysty.
    Komputer możesz troszkę odmulić wyłączając winamp agenta i usuwając ikonę w autostarcie dio Adobe Reader Speed Launch,
    wyłącz gadu gadu spotkałem się z takim przypadkiem, że to on najbardziej zmulał komputer nawet jak dołożyło się 256 mb ramu też nic nie pomogło
  • #9 2159488
    Figi
    Poziom 37  
    Podaj trochę informacji o ustawionej pamięci wirtualnej (ile, gdzie, itd.).
  • #10 2159707
    chara
    Poziom 13  
    Pamieci wirtualnej...oki poszukam jak winde odpale. Ale ustawienia powinny być standardowe bo w tej kwesti nic nie bylo zmieniana.

Narazie siedze na dosie i wszystko jest oki ;)
    Od godzinki chodzi program Memtest-86 i nie ma zadnych errorów.

Dzis zawiesil sie jeszcze dziwniej...nie mozna bylo nic zrobic, kasza na ekranie i do tego "bip" z plyty głownej (ciągły sygnal).

Czym moge go jeszcze sprawdzic pod dosem. Jakieś ciekawe programiki znacie??
  • #11 2159992
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Płytę masz na chipsecie Nforce ważna sprawa nowe sterowniki do Windowska ( pisalaeś że najnowsze - upewnij się).
    Inna sprawa to zgodnośc urzadzeń na kanale SATA jeśli kanał masz SATA1 to dysk też musisz przestawić na SATA1 jesli dysk pracuje w SATA2 wymuś zworką tryb zgodności na SATA1.
    no i ostatnia sugestia czy aby procesor się nie przegrzewa sprawdź w bios - opcja hardware monitor albo coś takiego. Jeśli się przegrzewa - żle założyłeś radiator na procesorku.
  • #12 2160336
    chara
    Poziom 13  
    Procek chodzi ok - to znaczy nie przegrzewa się! (27 C)
    A o tą SATE nie wiem o co Ci dokladnie chodzi tzn. dysk chodzi w technologi SATA I i jest umieszczony w "banku" nr 1. Nie wiem co tu jeszcze ustawiac. Bo jakies zworki są ale nawet nie opisane. Wydaje mi sie ze musi to dzialac tak jak jest.

I jeszcze jedno chodzil 3 godziny pod dosem - i po restarcie (mimo ze sie nie zawiesil ) nadal nie chcial sie odpalic. Wiec chyba nalezalo by definitywnie odrzucic wine Windowsa.

Wszystkie testy pod dosem przechodzi oki. Nic sie nie grzeje. Sam już nie wiem. Chyba plyta walnieta. Odlaczylem dysk i odpale jakis system z pandriva i porobie troszke testów ale mam złe przeczucia.

Macie moze jeszcze jakies pomysły.
  • #13 2160720
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    chara napisał:
    procesor chodzi ok - to znaczy nie przegrzewa się! (27 C)

Nie pdałeś w jakich warunkach mierzona była ta temperatura: w BIOS-ie, w Windows, podczas pracy mocno obciążającego programu, czy jeszcze inaczej. Niezależnie od tego temperatura jest podejrzanie niska nawet jak na temperaturę mierzoną w BIOS-ie, czyli praktycznie podczas jałowego biegu procesora.
  • #14 2161048
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No i jeszcze ten tragiczny "zasilacz" (przepraszam Zasilacze przez duże "Z"), który ma tylko napisane 350W. Do takiego sprzętu taka taniocha??? Zmierz napięcia miernikiem.
    Pod DOS - Aida16 wersja 2.14
    http://home.att.net/~short.stop/freesoft/system.htm
    lub Astra
    http://www.sysinfolab.com/
  • #15 2163452
    chara
    Poziom 13  
    no i wlasnie....znalazlem dzwiną rzecz...
    Po 20 minutach od wlaczenia kompa BIOS pokazuje następująco:
    +3.3V OK , DDR25V OK, +12V OK
    Temperatura 25-26 C
    i Fan SPEED okolo 3100

Chwile pozniej wlączam SpeedFana i oto co widze:
    Temp1 26 C;
    Temp2 24 C;
    Temp3 -6 C,
    HD0 30 C

No i napiecia:
    Vcore1 1,39V
    Vcore2 2,53V
    +3.3 3,31V
    +5 5,51V (spada podczas wiekszej aktywności do okolo 4 )
    +12 12,29V
    -12 SKACZE strasznie od -7 do -0,1
    -5 -2,74
    i jeszcze raz +5 (nie wiem czemu jest dwa razy wym inione) 2,28V
    Vbat 2,86

Coś jest chyba nie tak czy takie skoki są normalne....??

Dodano po 1 [minuty]:

Te +5 spada nawet chwilami do 2,5V....
  • #16 2163484
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zmierz napięcie +5V miernikiem na molexie.Najlepiej podstaw inny zasilacz.
  • #17 2163591
    Figi
    Poziom 37  
    Pomiary programowe nie mogą być tutaj wyznacznikiem. Włącz komputer, odpal coś wymagającego (np. jakiegoś benchmarka) i wtedy zmierz napięcia miernikiem.
  • #18 2163845
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam ! ... czym więcej odpalisz programów jakie mają w swej ofercie pokazywanie domniemanych wartości napięć tym więcej będziesz miał wątpliwości!
    Jedynym w miarę poprawnym odczytem będzie pomiar miernikiem elektronicznym i to nawet tym za 15 zł czy góra 30 zł .
    Sądzę że zakup takiego miernika jest ze wszech miar potrzebny oraz uzasadniony i to nie tylko do komputera , ale w każdym innym przypadku również znajdzie zastosowanie we współczesnym gospodarstwie domowym .
    Pozdrawiam i życzę rychłego zakupu miernika!
  • #19 2164001
    Omus
    Poziom 14  
    To że usterka uwidacznia się coraz znaczniej z upływem czasu moze swiadczyc jedynie o tym że cos sie nagrzewa i "peka" p prostu... JA stawiam na zasilacz, nawet jeśli te pomiary w biosie nie są w 100% miarodajne to takie skoki są niedopuszczalne (nie o takie wartosci) poza tym jak kolega pisał wszystko nasila sie z upływem czasu od właczenia...
    Podłaczyć pożądny zasilacz i sprawa powinna sie wyjasnić...
  • #20 2164113
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Zgadzam się z przedmówcami w sprawie zasilacza ale gdyby jego podmiana nie dała rezultatu, to moim zdaniem może być wadliwa pamięć EPROM (ta, w której jest Bios), bo nawet przy skokach napięcia nie powinno być sytuacji, w której komputer uruchamia się dopiero po wyciągnięciu i włożeniu bateryjki, a to by wskazywało na jakiś problem w tym obrębie... Jeszcze napisz czy flashowałeś Biosa i ewentualnie jak przebiegła ta operacja, bo to może też być wina Biosa... U mnie w kompie miałem różne anomalia wywołane przez wadliwy bios, m.i.n. jak włączałem kompa to nie startowała grafika, czasami trzeba było nawet 10 prób uruchomienia żeby zaskoczyła, innym razem uruchamiał się bez piknięcia, jeszcze innym pikał jakieś kody serwisowe itp... Jak sflashowałem Bios to dopiero wszystko zaczęło działać...
    Pozdrawiam!
  • #21 2164812
    chara
    Poziom 13  
    Więc tak jeśli chodzi o miernik to takowy posiadam. Problem tylko w tym ze nie wiem dokladnie gdzie odmiezyc napiecie i jakie sa poprawne wartości itd. Jeżeli bedzie to konieczne to sie chętnie dokształce :)

Jesli chodzi o biosa to sprawa od początku wyglądała tak samo...tez mialem watpliowści wiec wgralem najnowszego ale jest to samo...flashowanie bez problemow...zadnych anomali.

Jutro pozycze jakis pozadny zasilacz i to sprawdze ale coraz bardziej mi sie wydaje ze to wlasnie to!

Tylko jak napisał Yaro126 niepasuje do calej sytuacji ta zabawa z tą bateryjką...Jeżeli EPROM jest walniety to by go trzeba wylutowac i zaprogramować! Ale chyba w tej kwesti przysługuje mi jakas gwarancja? W koncu plyta nówka.

Mam jeszcze jedno pytanie do Was bo pewien nie jestem czy moge spokojnie jeszcze na nim testowac to wszystko czy takie skoki tych napięć mogą coś uszkodzić??
  • #22 2164960
    Figi
    Poziom 37  
    Mierzysz pod obciążeniem na wtyczce ATX wpinając miernik jedną końcówwką do czarnego przewodu, a drugą kolejno między wszystkie dostępne kolory.
  • #24 2169713
    chara
    Poziom 13  
    Przykro mi bardzo ale zasilacz odpada...sprawdzalem na dwoch inncych (400W i 500W) i nic objawy identyczne....

Macie jeszcze jakies pomysły??
  • #25 2170158
    tronic1
    Spec od komputerów
    Obadaj organoleptycznie (palcem) czy którys element na płycie (układ scalony,mosfet i.t.d.) nie grzeje sie nadmiernie.
  • #26 2170356
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    masz uwaloną płyte główną.. poprostu nie obrużnia jakichś buforów i z czasem sie napycha na równo i staje w miejscu.. ALE czy sterowniki do Nforca masz sciągnięte ze stronki nvidii czy np. z guru3d? pewnie wrzuciłeś wersję 64-bit nie? no to teraz wrzuć 32bit, bo to zalezy od windowsa a nei od procesora....:)

to samo ze sterami od grafy
  • #27 2171591
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Wojtek(KeFir) napisał:
    po prostu nie obrużnia jakichś buforów i z czasem sie napycha na równo i staje w miejscu

OBRUŻNIA - może kolega podałby znaczenie tego słowa?
    A co do całego zdania: prosiłbym o nie bełkotanie na tym Forum. Taki bełkot proszę stosować gdzieś na czacie.
  • #28 2171661
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Wg mnie to jest płyta uszkodzona, natomiast spory czy system czy sprzęt najprościej rozstrzygnąć bootując komputer z Knoppixa.
  • #29 2176367
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    polecam update biosu plyty , gigabyte wypuszcza plyty na sklepy a zaraz potem kilka poprawionych wersji biosu
    znam z autopsji

pozdro
    mancymonek
  • #30 2176495
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Tyle że te poprawki są o kant d.... rozbić. Moja porzednia płyta GB (taka na 2 PIII, nie pamiętam oznaczenia ) miała bug polegający na głupieniu płyty, jeśli nie wykryła FDD (jeśli był odłączony). Obecnie mam GA-K8NS i nie dość, że bug jest taki sam jak w starej płycie, to na dodatek potrafi nie wykryć HDD na SATA - błędy te się nie zawsze ujawniają. Nt jesli chodzi o updaty biosu to jakoś nie widzę w changelogach aby korygowali te babole (pomijając szczyt chamstwa polegający na skompresowaniu do exe plików ze wsadem, tak że wymaga windows do rozpakowania).

Tak czy siak ta płyta jest niewypałem i można jej wiele zarzucić. Nie wiem czy to wina producenta płyty czy chipsetu (ponoć ma wiele bugów).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowego komputera z płytą główną Gigabyte GA-K8NS, procesorem Sampron 2800, kartą graficzną Gigabyte Radeon 9550, dyskiem Samsung 160GB SATA oraz zasilaczem 350W Colors IT EN60950. Po około 15-30 minutach pracy system zaczyna się zawieszać, aplikacje przestają reagować, a komputer wymaga restartu, który często nie następuje bez wyjęcia baterii CMOS. Temperatura procesora i chipsetu jest prawidłowa, testy pamięci RAM Memtest-86 nie wykazały błędów, a system działa stabilnie pod DOS-em. Pomiar napięć wykazał niestabilne wartości, zwłaszcza na linii +5V i -12V, co sugeruje problemy z zasilaczem, jednak podmiana zasilacza na mocniejsze modele (400W, 500W) nie rozwiązała problemu. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej lub pamięci EPROM BIOS-u, zwłaszcza że problem ustępuje po wyjęciu baterii CMOS. Aktualizacja BIOS-u była wykonana bez błędów, ale nie przyniosła poprawy. Dyskusja wskazuje na możliwe błędy chipsetu nForce3, problemy ze zgodnością sterowników SATA oraz potencjalne wady konstrukcyjne płyty GA-K8NS. Zalecane jest dalsze testowanie sprzętu z użyciem miernika napięć pod obciążeniem, sprawdzenie elementów płyty pod kątem przegrzewania oraz ewentualna wymiana płyty na gwarancji lub testowanie systemu z alternatywnym systemem live (np. Knoppix) w celu wykluczenia problemów systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA