logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór używanej drukarki laserowej HP 4 czy 5? Opinie i toner regenerowany

master9 22 Lut 2006 23:19 2094 21
REKLAMA
  • #1 2336191
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam planuje zaku używanej drukarki laserowej. Bo dość mam nie drukujących atramentuwek zatkanych dysz i zasychających. Przeglądałem na allegro drukarki i raczej chodzi mi o HP. Tylko tam są różne modele II/III/4 5/6 1xxx. Zastanawiam nie nad zakuem 4 za jakieś 120zł lub 5 za 170zł. Kto może coś poradzić odnośnie tych drukarek. Czy to sie nadaje do użytku czy mogą być problemy. Oraz czy warto. Być może lepiej kupić atramentówkie Epsona. I najważniejsza rzecz na ile w praktyce wystarcza toner i czy tnery po regeneracji nadają sie do użytku.
  • REKLAMA
  • #2 2336281
    yaqt
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam,
    najlepiej kupic tą HP 5L. Tonera starczy na około 2000 kopi. Po regeneracji toner nadal nadaje się do pracy. Można je generować 2-4 razy, dopóki nie zostanie uszkodzony lub wytarty wałek. Eksploatacja bedzie na pewno tańsza od drukarki atramentowej.

Yaqt
  • REKLAMA
  • #4 2336400
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    5P lub 6P napewno będzie mniej kłopotliwa od 5L.
    Pozatym mają szufladę na papier.
  • #5 2336677
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    co do samych zakupów na allego napisano tu powieść:

1. liczniki można regulowac - wiec tym sie nie sugeruj
    2. co co sprzedawcy nazwywają konserwacją ( "drukarka po konserwacji " ) z konserwacja nie ma nic wspólnego
    3. stan rolek i separatora jest brdzo istotny bo ci dojdą dodatkowe koszty na starcie

uzyj szukaj w tym dziale wiecej osób wypowiadało sie na ten temat - kupujacych i serwisantów
  • #6 2336735
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Nie piszesz nic do czego ją będziesz używał ,i teraz tak jeśli do druku spod aplikacji graficznych 6L odpada bo ma tylko 1MB RAM'u.Do 180zł ja bym mimo wszystko polecił 6p bo i łatwo rozbudować w pamięć, poscript,ma możliwość wydruku na grubszych mediach,foliach,nalepkach ,ma IRDA'e co czasem się przydaje I co by nie mówic jast mało awaryjna,nie ma problemu z pobieraniem papieru.Poza tym drukarka jest mała zgrabna .Ja handluje drukarkami ,mam cały asortyment i z doświadczenia wiem ,ze cieszą się dużym powodzeniem i dobra opinią wśród użytkowników
  • REKLAMA
  • #8 2348032
    Dark007
    Poziom 12  
    One tylko dłużej "łyka" duży dokument i nic więcej. Eksploatacja lasera jest kilkakrotnie tańsza od atramentówek bez względu na model. Raczej nie polecam za starego modelu bo mogą być problemy - resztę trzeba już doczytać i przemyśleć (parametry, wydajność z opakowania tonera, to wszystko jest na stronie producenta).
    Pozdrawiam - celowo nie podaję żadnego konkretnego modelu...
  • REKLAMA
  • #10 2349528
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Też chciałem kupić ten model ale na forum poczytałem że są z nią problemy , czasami nie chcą działać pod XP , pamięć jest bardzo droga ok 50zł za 1MB , trafiła mi się okazja i kupiłem HP LJ 4 MPlus za 110zł , drukarka 10 letnia ale nie mam z nią żadnych problemów pod XP HEdit , jest do niej serwisówka , sam parę dni temu dołożyłem 12MB Ramu za 3 zł i przeczyściłem optykę lasera co jeszcze poprawiło jakość wydruków a przedtem w życiu tego nie robiłem , w serwisówce jest krok po kroku jak rozebrać całą drukarkę , toneru starcza na ok 6000str , i jest w dodatku dwa razy szybsza od 5L bo 12str/min a jeśli drukujesz np. taką samą stronę kilkanaście razy to kartka wylatuje za kartką. Polecam HP LJ 4+ lub LJ 5 ta ostatnia ma nowszy wygląd obudowy.
    Pozdrawiam
  • #11 2355248
    master9
    Poziom 20  
    Drukarkie kupiłem LJ 5 L. za 145 na tonerze wydrukowała 1,5 ryzy a wiec około 60% tonera jeszcze ma i separator zmienony też 1,5 ryzy temu. Tylko mam pytanie czy tą drukarkie można wyłączyć czy cały czas sie lampka pali???
  • #12 2358291
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    5L nie ma wyłącznika sieciowego, więc działa cały czas. Po jakimś czasie jednak powinna przejść w tryb uśpienia.
    Pozdrawiam
  • #14 2365945
    a_pawel
    Poziom 27  
    Albo kończy ci się toner, albo masz zabrudzone lustra w skanerze. Wyjmij toner i poczep nim w lewo i w prawo. Jeśli po tym zabiegu pasek zniknie na chwilę, to toner ci się kończy, a jeśli nie zniknie, drukarka do konserwacji.
    Pozdrawiam
  • #15 2366872
    master9
    Poziom 20  
    do konserwacji czyli co zrobić. bo toner raczej sie nie konczy, raczej to ten skaner bo po prostu ja czyscielem na zewnatrz i przekrecalem i po tym sie to pojawilo

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

stało sie to po tym jak ją przekręcałem do góry nogami.
    Teraz ją rozebrałem, wyjąłem toner, i troszkie obejrzałem, u góry jest jakiś laser pod nim toner a na dole coś co grzeje. a gdzie ten skaner lub to co trzeba rzeczyścić.
  • #16 2370198
    a_pawel
    Poziom 27  
    Wyczyścić trzeba właśnie ten laser nad tonerem, a właściwie lustra które się w nim znajdują.
    Pozdrawiam
  • #17 2387175
    master9
    Poziom 20  
    No właśnie zaczyna mnie już to denerwować ale te lustra wyczyściłem no i tego pasa umownie nie ma jest w tym miejscu jaśniejszy druk ale może być. Problem teraz tkwi w tym tak jak wczesniej pisalem ze zaczyna stronę rozmazując pierwszy wyraz. teraz drukuje np pół strony drukiem z takich kropeczek. Może to coś w ustawieniach lub sterownikach bo mam z xp. Druga sprawa to ze drukuje z worda i nie drukuje tak jak jest w dokumencie tylko przenosi kawałki na kolejne strony np rysunek lub kilka linijek tekstu.
  • #18 2390361
    a_pawel
    Poziom 27  
    Zmień rozdzielczość na 300 dpi, powinno pomóc.
    Pozdrawiam
  • #19 2393563
    master9
    Poziom 20  
    Po kilkunastu wydrukach dochodze do wniosku ze kończy sie toner. I tu mam chyba już ostatnie pytanie jaki kupić są do wyboru oczywiście z alegro:
    po pierwszej regeneracji 49.99zl
    po pierwszej regeneracji z nowym bebnem 55zl
    czy moze jakiś vision tech cena podobna
    ????
  • #20 2394397
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ja na twoim miejscu brałbym toner regenerowany z nowym bębnem i raczej nie na allegro, tylko w firmie, która istnieje fizycznie i w razie reklamacji mógłbym do nich iść z ryjem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru używanej drukarki laserowej HP, głównie modeli serii 4 i 5, z uwzględnieniem aspektów eksploatacji, wydajności tonera oraz problemów technicznych. Modele HP 5L i 5P są polecane ze względu na dobrą jakość druku i ekonomiczną eksploatację, toner wystarcza na około 2000-6000 stron, a tonery regenerowane nadają się do wielokrotnego użytku, choć należy zwracać uwagę na stan wałka światłoczułego. Modele 6P i 6L oferują większą pamięć i funkcje, ale 6L ma ograniczenia pamięciowe (1MB RAM). Problemy techniczne obejmują brak wyłącznika sieciowego w 5L (przechodzi w tryb uśpienia), pionowe jasne pasy na wydrukach spowodowane zużyciem tonera lub zabrudzeniem luster lasera, a także rozmazany druk i błędy w układzie strony, które można poprawić zmianą rozdzielczości na 300 dpi. Zaleca się kupowanie tonerów regenerowanych z nowym bębnem od sprawdzonych dostawców, najlepiej lokalnych, aby ułatwić ewentualną reklamację. Wskazano również na konieczność sprawdzenia stanu rolek i separatora przy zakupie używanej drukarki oraz na możliwość rozbudowy pamięci i instalacji sterowników dla lepszej kompatybilności z systemem Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA