logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router D-Link DI-514 i zabezpieczyć sieć WLAN?

mariuszp19 23 Lut 2006 09:27 5481 6
REKLAMA
  • #1 2336919
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 410
    Witam,

Jestem abonentem sieci blokowej LAN. Zakupiłem ostatnio notebooka z kartą WLan. Chcąc mieć dostęp do netu, również z notebooka, zakupiłem router D-Link DI-514. Podłączyłem i działa. Ponieważ nie mam instrukcji do tego routera - nie wiem co można, czego nie można ustawić i co zrobić aby było lepiej/gorzej. Czy jest możliwość "zdobycia" jakiegoś poradnika, jakiegoś opisu w j. polskim, abym mógł skonfigurowac router właściwie. Naczytałem się na tym forum, o różnych sposobach włamów do WLan i chciałbym tego jakoś uniknąć, przynajmniej w takim stopniu na ile pozwala ten sprzęt i moja wiedza, którą zdobędę dzięki Wam :). Jeśli jest ktoś, kto dysponuje wiedzą, którą się ze mną podzieli będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Mariusz P.
  • REKLAMA
  • #2 2337032
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Za wiele na tym routerze ustawić nie można.

Napisz co chciałbyś zrobić - to będzie dużo łatwiej coś podpowiedzieć.

Można ustawić np. przekierowanie portów, DMZ ...
  • REKLAMA
  • #3 2339405
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Dziękuję za zainteresowanie.

Co chciałbym zrobić? Tego do końca nie wiem, bo nie wiem jakie są możliwości i co można zrobić. Jestem tylko posiadaczem tego sprzętu i chciałbym coś się nauczyć, aby go wykorzystać najlepiej jak się da. Jest help, ale w j. angielskim. Gdyby to był język popularny - angielski dałbym radę, ale tu są tylko jakieś skróty (WAN, LAN, DHCP, DMZ itp.). Te skróty nic mi nie mówią - niestety. W sferze sieci poruszać się dopiero zaczynam i chciałbym przynajmniej umieć skonfigurować właściwie swój router. Chodzi mi o krótkie informacje typu: włącz to.... wtedy będzie tak, albo ten przełącznik zmienia to czy tamto, albo tu można ustawić to, lub to. Obsługa systemów komputerowych nie jest mi obca, więc pogłębienie wiedzy o podstawowe zagadnienia lan'u bardzo by mi się przydała. Może jakieś linki do stron www są, gdzie w przystępny sposób jest opisane to co mnie nurtuje? Liczę na zrozumienie, przychylność i życzliwość szanownego grona.

Pozdrawiam

Mariusz P.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno!!!!

Kiedy łączę się przez router z netem, mam problem z forum. Nie mogę wysyłać odpowiedzi. Chyba coś jest zablokowane w tym routerze, bo jak włączę kabelek sieciowy bezpośrednio do kompa, wtedy problem znika.
  • REKLAMA
  • #4 2353868
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Hmmm

Poradziłem sobie - złae ustawione MTU.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5774473
    leszekkpl
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam
    A ja mam d-linka DI 524 H/W b4
    Firmware Ver: v2.04 i czy mogę tą wersję zmienić na 2.07 która jest dostępna na stronie d-linka:
    http://www.dlink.pl/?go=jN7uAYLx/oIJaWVdDbgYU...T+i6eI8eWKK4470Yr+YVE/TkAcoikkn32gi9Rv2ytGhlv

Czy po tej zmianie nie będzie żadnych komplikacji?

Oraz czy jest może jakiś soft do tego sprzętu w wersji polskiej?

Czy da się też zablokować komputer, który jest dostępny w mojej sieci tzn. widzę go na liście: Dynamic DHCP Clients List i chciałbym mu uniemożliwić dostęp do sieci.
    Z góry dzięki za odpowiedź
    Pozdrawiam
  • #6 5778263
    leszekkpl
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Czy ktoś zna odpowiedź na te moje pytania?
  • #7 5778293
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Z softem nie powinno być problemów. Tylko PAMIĘTAJ!!! Aktualizację rób zawsze poprzez lan, a w żadnym wypadku przez wirelles.

Jeśli chodzi o blokowanie, to nie masz zabezpieczonego dostępu? Zrób to koniecznie, jeśli ten komputer łączy się za pomocą wirelles, to wystarczy założyć hasło WPA-PSK.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji routera D-Link DI-514 w celu uzyskania dostępu do internetu przez sieć WLAN oraz zabezpieczenia sieci przed nieautoryzowanym dostępem. Użytkownik poszukuje polskojęzycznego poradnika lub prostych wskazówek dotyczących podstawowych ustawień routera, takich jak przekierowanie portów, DMZ, czy konfiguracja zabezpieczeń. Wskazano, że możliwości konfiguracji DI-514 są ograniczone, ale można ustawić podstawowe funkcje sieciowe. Zalecane jest zabezpieczenie sieci bezprzewodowej hasłem WPA-PSK, aby uniemożliwić dostęp nieautoryzowanym urządzeniom. Poruszono także temat aktualizacji firmware’u na przykładzie modelu DI-524, z zaleceniem wykonywania aktualizacji wyłącznie przez połączenie LAN, a nie bezprzewodowe. Wspomniano o możliwości blokowania dostępu urządzeń widocznych na liście DHCP poprzez odpowiednie zabezpieczenia sieci. Użytkownik samodzielnie rozwiązał problem z nieprawidłowo ustawionym MTU. Podkreślono potrzebę zdobywania podstawowej wiedzy o sieciach LAN i WLAN, aby efektywnie korzystać z routera i chronić sieć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA