logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć router D-Link DI-524 bez szyfrowania?

Hetman Pik 31 Sie 2008 15:50 2909 8
REKLAMA
  • #1 5493421
    Hetman Pik
    Poziom 1  
    Witam serdecznie forumowiczów.
    Chciałbym założyć nowy wątek poświęcony zabezpieczaniu sieci Wi-Fi.
    Na pierwszy ogień proponuję konfigurację popularnego urządzenia firmy D-Link a mianowicie routera DI-524. Jedyną skuteczną opcją zabezpieczenia się przed nieautoryzowanym dostępem po radyjku jest ustawienie protokołu szyfrowania i zdefiniowanie klucza. W każdym innym przypadku (brak szyfrowania) pomimo ustawiania ograniczenia IP, filtrowania MAC adresów itp wejście do sieci jest banalne.
    Moje pytanie - czy potrafi ktoś tak ustawić zabezpieczenia bez używania szyfrowania na DI-524 żeby nie można było się podłączyć do sieci.

Nadmienię, że na danym urządzeniu przetestowałem różne konfiguracje zabezpieczeń i zawsze na notebooku mogłem się dostać do sieci (oczywiście przy włączonym Wi-Fi). A kontakt z D-Linkiem to też porażka.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5494064
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Drogi kolego poziom zabezpieczeń jest stosowny do ceny urządzenia wiec niema co tutaj dużo wymagać.
  • REKLAMA
  • #3 5494195
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Uwierzytelnianie w oparciu o serwer RADIUS daje Ci możliwość zrezygnowania z szyfrowania WEP czy WPA, jednak nie wiem czy Twój sprzęt na to pozwala.
  • #4 5494243
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Najlepsze co mozesz zrobic to ponastawiac wifi na komputerach, poblokowac pary IP/MAC i wylaczyc rozglaszanie SSID [ssid broadcast] w routerku. W ten sposob "script kiddie" czy inny hacker z przypadku nie zauwazy ze masz tam siec radiowa i skoro nie wie to sie nie wlamie.
    Ale jezeli ktos bardzo chce sie wlamac to i tak sie wlamie i wtedy tylo silne haslo i szyfrowanie WPA moze go skutecznie opoznic.
  • #5 5499098
    Icek_1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam ja mam podzielona vectre routerkiem pentagram.Ustawilem dostęp tylko na 2 kompy po MAC-u.Czy nie za mało tych zabezpieczen,powinienem jeszcze coś dołożyć??
  • REKLAMA
  • #6 5500132
    butchermk
    Poziom 12  
    Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo że ktoś jest w zasięgu Twojej sieci, bo np. jest osiągalna poza Twoim budynkiem, to jak najbardziej przyda się uruchomienie szyfrowania. Ja bym sie nawet nie zastanawiał, bo może sąsiad już pół roku ma internet za darmo :P
  • #7 5500152
    venon666
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    anu ja mam szyfrowanie na wpa2 ustawione i filtrowanie ,mac a samo filtrowanie mac jest latwo obejsc
  • REKLAMA
  • #8 5657205
    epirus
    Poziom 1  
    A jak wykryć czy ktoś jest aktualnie podpięty "cichaczem" do twojej sieci ???
  • #9 5657502
    none12
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Sprawdzić logi lub oprogramowaniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zabezpieczenia routera D-Link DI-524 bez użycia szyfrowania sieci Wi-Fi. Użytkownicy podkreślają, że brak szyfrowania znacząco obniża poziom bezpieczeństwa, a metody takie jak filtrowanie adresów MAC, ograniczenia IP czy wyłączanie rozgłaszania SSID mogą jedynie utrudnić, ale nie uniemożliwią nieautoryzowanego dostępu. Wskazano, że zaawansowane metody uwierzytelniania, np. oparte na serwerze RADIUS, pozwalają na rezygnację z szyfrowania, jednak DI-524 prawdopodobnie nie obsługuje takiej funkcji. Zaleca się stosowanie silnego hasła i protokołów szyfrowania WPA/WPA2 jako najskuteczniejszej ochrony. Poruszono także kwestie monitorowania sieci pod kątem nieautoryzowanych podłączeń poprzez logi routera lub dedykowane oprogramowanie. W dyskusji pojawiły się również uwagi o ograniczeniach sprzętowych i cenowych routera D-Link DI-524 oraz o praktykach zabezpieczeń stosowanych na innych urządzeniach, np. Pentagram.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA