logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza 350-400W: stabilny zamiennik dla Codegen 300W

Mosi 23 Lut 2006 11:13 7894 31
REKLAMA
  • #1 2337273
    Mosi
    Poziom 12  
    Witam..

Jestem posiadaczem zasilacza Codegena 300W.
    Ponieważ w przeszłości nastręczył on mi niejednego problemu, chce zmienić go na coś bardziej pewnego i stabilnego.

I tu prośba do was..
    Doradźcie mi który z zasilaczy o mocy 350 do 400 W byłby najlepszy.
    Z którym nie będe miał w zasadzie żadnych problemów.

Pozdroovki..
  • REKLAMA
  • #2 2337964
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    http://www.benchmark.pl/ -> recenzje -> wg kategorii -> zasilacze
    po prawej stronie masz menu zainteresuj sie takimi kategoriami

Testy napięć
    Ocena głośności
    Podsumowanie
    poczytaj i wszystko ci sie rozjasni
  • #3 2338545
    swierzak_
    Poziom 20  
    Ile masz na to kaski ????
  • #4 2339915
    azbest1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    najleprzy wg mnie fortron. Za małą kase super sprzęt.
  • #5 2340211
    swierzak_
    Poziom 20  
    Fortron jest b. dobry, aczkolwiek nie jest najlepszy.

Niech pytajacy napisze jaki masz dokładnie sprzet i ile ma kasy na zasiłke.
  • #6 2340318
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Jak masz sporo waluty to gorąco polecam któryś z modeli TAGANA, jeśli nie no to już musisz zdać się na recenzje np na http://www.benchmark.pl/ - jak zaproponawał kolega pools
  • #7 2341689
    frondziak
    Poziom 11  
    mała uwaga dla zasilacza Tagan 380, kontaktowałem sie z Zenfistem i otrzymałem takie info "... Problem może pojawić się z zasilaczem, sporo
    zasilaczy nie działa poprawnie z epoxami (zwłaszcza z rda3+ ). Napięcia się
    rozjeżdżają. Nie zawsze tak jest ale dostawaliśmy od klientów takie informacje, że takie sytuacje mają miejsce."

Po czym panowie z zenfist.pl polecili do mojej płytyt 8RDA3+pro Aerocool Aeropower 450, posłuchałem się ich grzecznie i zakupiłem to to polecali
  • #8 2345627
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Z zasilaczy polecam Chiefteca Tagana Antka(sporo kaski trzeba miec) ale sprzety nie do zajechania. U mnie mieszka Chieftec 420W DF z PFC a w drugim kompie TAGAN 380W Oba pracuja z podkreconymi prockami i trzymja napiecia jak skala.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2346075
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Witam ja posiadam zasilke Neotec X3800 380W (rzeczywista moc do wykorzystania wynosi 360W wg producenta )
    zasilacz pracuje na dosc mocnow wykreconym sprzecie pobor mocy samego procka to okolo 108W(athlonxp2000+[thorton]malpa barton 2433MHz 1,825V) +1 hdd + 2xnaped optyczny +4wentyle+radek 9700pro po modach i dosc sporym oc - ten config przezyl jeszcze podlaczenie 3 dyskow ide a napiecia takie same jak przed oc :] zasilka zimna .
    Ta firma nie jest dos popularna ale na jednym z testow(ktorys serwis oc ) wypadla bardzo dobrze i cena nie jest jakas kosmiczna .http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t31138.html
    i jeszcze to http://pcarena.pl/art-240,0.html- aczkolwiek testy bazyjace na pomiarach z czujnikow mobo nie sa dokladne sam go sprawdzalem dobrej klasy miernikiem .
    Ps to jest starszy model .
  • #10 2348353
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Z tanich Fortron 350MDN / MTH, z drogich Topower / Seasonic...
  • #11 2348575
    swierzak_
    Poziom 20  
    Mosi nadal nie napisał do czego i za ile ma byc ten zasilacz... widocznie go to najmniej interesuje.

Ale podam swoją propozycja... najlepiej jakiegoś OCZ-a z serii PowerStream, lub ewentualnie Tagana 2force.
    :)
  • #12 2348646
    rym
    Poziom 10  
    Moja propozycja to zasilacz Fortron, mam taki od prawie roku, obciążany jest aż siedmioma wentylatorami, dyskiem twardym, dwoma napędami CD i RW. Dotychczas nie było z nim problemów. Zasilacz jest cichy. Podobny ma mój syn od półtora roku, obciążony dwoma dyskami oraz CD i DVD-RW w między czasie były zmieniane płyty glowne i też nie ma problemow z zasilaczem.
  • #13 2348876
    mkwd40
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    ja mam szefa (chiefteca) 400W z jednym wiatrakiem 120mm i jestem srednio zadowolony, tzn głosnosc! Wymieniłem cooler na akasa amber i jest cisza ale jak podepne mu katody, podkrece proca, dwa dyski, dwa cdromy i teraz dojdzie grafa na pci express to zrobi mu sie ciepło..
    Wiatrak chiefteca na 5V ma chyba wiekszy przepływ od Akasy na 12V, ale za to głosny strasznie.
  • #14 2349364
    scorpio5
    Poziom 13  
    sugestiami na www.benchmark.pl nie musisz się do końca podpierać - jest to strona Komputronika i oczywiście najlepiej opiszą to, na czym najlepiej zarobią
    możesz rozważyć tutaj np. Tagana TG-380 U01, Chiefteca GPS-400AA-101A (powinieneś zmieścić się w cenie 190-230 zł) lub ModeComa MC-350ATX (powinien kosztować ok. 100 zł)
  • #15 2350744
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Modecom Feel 300W PFC (dobry i stosunkowo nie drogi, także i cichy)
  • REKLAMA
  • #16 2351159
    swierzak_
    Poziom 20  
    HAHAHAHA.... kolejny super doradca :D
  • #17 2351298
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    scorpio5 napisał:
    sugestiami na www.benchmark.pl nie musisz się do końca podpierać - jest to strona Komputronika i oczywiście najlepiej opiszą to, na czym najlepiej zarobią

co takiego:
    <Internetowy sklep benchmark.pl powstał przy współpracy z firmą Komputronik, jedną z czołowych firm zajmujących się dystrybucją sprzętu komputerowego w Wielkopolsce, oraz oferującą jeden z największych i najlepiej zaopatrzonych sklepów internetowych w Polsce.
    a sam
    Vortal benchmark.pl powstał w 1996 roku i jest obecnie najdłużej działającym, oraz jednym z czołowych vortali o tematyce komputerowej.

a Komputronik:
    Dumą firmy jest internetowy sklep komputerowy, którego działalność ruszyła w lutym 1998 roku. Ciągłe prace nad udoskonalaniem oprogramowania sklepu, całego serwisu www i poszerzania oferty owocuje wzrostem zainteresowania zarówno zakupami przez internet jak i innymi informacjami zawartymi na naszych stronach. Sklep ma obecnie ponad 100 000 zarejestrowanych użytkowników. Wiosną 2005 roku otrzymał Europejski Medal BCC będący wyrazem uznania dla wysokiego poziomu świadczonych usług. Wg. rankingu tygodnika Wprost został on okrzyknięty najlepszym internetowym sklepem komputerowym w Polsce (wrzesień 2005).

Wracając do tematu: Zafunduj sobie "Tagan'a" lub "ChiefTec'a".
    lub po przeglądaj rankingi np. na:
    http://www.tomshardware.pl/
    albo na www.chip.pl (w różnych kategoriach Power czy Econo)
    i będziesz miał najlepszy obraz tego, bo tu każdy Ci będzie proponował coś innego.
  • #18 2353437
    Mosi
    Poziom 12  
    Na zakup nowego zasilacza jestem w stanie wydać ok. 100 PLN.
    Aczkolwiek jeśli potrzeba byłoby więcej kaski na naprawdę konkretny sprzęt to oczywiście wydałbym więcej..
  • #19 2353984
    swierzak_
    Poziom 20  
    No to w takim razie Fortron 350-60MDN lub Modecom MC-350
  • #21 2398688
    foraq
    Poziom 17  
    Fortron jest najlepszy:) Moim zdaniem najbardziej sie opłaca... Tylko kup nowego 350-60MDN jak coś, bo do używanych nie mam pewności...
  • #22 2408811
    Dorre
    Poziom 13  
    To już mój zasilacz Ci nie wystarczał Mosi? Twojego poprzedniego CodeGen'a szlag trafił. Dosłownie. Z niewiadomych przyczyn padło pół elektroniki. Włącznie z kondensatorami wysokiego napięcia.

Mój zasilacz TAKŻE CodeGen 300W wylądował u niego. Po pewnym czasie padła jedna sekcja zasilania +5V. Problem [z resztą już naprawiony] nie pojawiał się u mnie, działały obie sekcje.

Kupiłem zamiennik diody spolaryzowanej za 4.30
    i działa. Taki sprzęt mu pożyczyłem, a mój kochany CodeGen'ik ciągną jeszcze 3 coolery na moim sprzęcie a każdy z nich po 12V. Nie wspominając o dysku i wypalarze i podkręconym Celeronie 1.8GHz.

Kumpla CodeGen też nie sprawia mu problemów. Możecie sobie powiedzieć, że trafiliśmy na dobre egzemptlarze, może to i prawda. Ale u Mośka na jego marnym AthlonieXP [podkręcanym] żaden chyba zasilacz nie wytrzyma. Nie wiem co jest spowodowane że tak zasilacze mu padają.

Sorry, że tak pisze ale wkurzyło mnie, że ode mnie porzyczasz zasilacz, a Ty tu piszesz:

Mosi napisał:
    "Na zakup nowego zasilacza jestem w stanie wydać ok. 100 PLN.
    Aczkolwiek jeśli potrzeba byłoby więcej kaski na naprawdę konkretny sprzęt to oczywiście wydałbym więcej..
    ".
  • REKLAMA
  • #23 2409644
    swierzak_
    Poziom 20  
    Cytat:
    ciągną jeszcze 3 coolery na moim sprzęcie a każdy z nich po 12V.
    WooooooooooooW. NIe żartuj :/ Cos ci sie pomysliło.
    Akurat wiatraki nie ciągną 12V, tylko jak już to z tej lini. Poza tym taki wiatrak ciagnie ok 2W,czly to praktycznie żadne obciażenie dla zasilacza
  • #24 2424177
    Dorre
    Poziom 13  
    To nie wiesz, że liczy się prąd, który cooler pobiera i jaki mają Volt'aż? I tak się liczy moc.
  • #25 2426462
    foraq
    Poziom 17  
    Jeszcze raz polecę Fortrona:) Dałem za niego 52 zeta (NOWY na Allegro) i ma takie parametry:
    Prądyprzy maksymalnym obciążeniu
    +12V 19,5A
    +5V 30A
    +3,3V 28A

A więc udzwignie wystarczająco dużo:)
  • #26 2427177
    mskuba
    Poziom 11  
    scorpio5 napisał:
    możesz rozważyć tutaj np. Tagana TG-380 U01, Chiefteca GPS-400AA-101A (powinieneś zmieścić się w cenie 190-230 zł) lub ModeComa MC-350ATX (powinien kosztować ok. 100 zł)

Ja też polecam "Szefa", ale jak już Chiefteca GPS-450AA-101A niewielka różnica w cenie a po 2A na każdą linię 12V więcej ;)
    Za swojego dałem 215zł i uważam, że to niezbyt wygórowana cena za ciszę, pewność i stabilność napięć;)
    Pozdrawiam
  • #27 2447363
    Dorre
    Poziom 13  
    Proszę Cię Bardzo Mosi, może ten zasilacz nie zostanie spalony przez Twojego ASRock'a:

BQT P4 ATX 520W-S1.3
    Bardzo niski poziom hałasu
    Możliwość zasilania 3 dodatkowych wentylatorów w obudowie
    Podtrzymanie zasilania przez 3 minuty po zaniku prądu!!!
    Wszystkie styki pozłacane
    Długa żywotność podzespołów
    Standard Intel ATX 12V versja 1.3
    aktywne PFC (ochrona przed przepięciami)

tolerancja zasilania 5%:
    +3.3V, +5V, +12V

złącza:
    1x20pin do płyty głównej,
    8x4pin do cd/HDD,
    2x4pin do FDD,
    1xAUX,
    2xSerial ATA,
    3x4pin do wentylatorów

Ochrona elektromagnetyczna EMV
    No i gwarancja na 3 lata
    Załączniki:
    • Wybór zasilacza 350-400W: stabilny zamiennik dla Codegen 300W zasilka.JPG (13.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 2448367
    swierzak_
    Poziom 20  
    A po co aż taki ?!?
  • #29 2449432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2449688
    swierzak_
    Poziom 20  
    Jesli chodzi o Fortrony to zgadza się. Te na allegro nie są do końca nowe. Przeważnie sa to leżaki magazynowe, ale zdarzają się też tacy sprzedawcy, którzy sprzedają poserwisowe zasiłki.
    I ogólnie polecam te zasiłki z allegro (już kupiłem z 5), ale trzeba uważać od kogo się kupuje. Polecam np użytkownika "pogol1"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje stabilnego i niezawodnego zasilacza o mocy 350-400W jako zamiennika dla problematycznego Codegen 300W. W dyskusji polecano głównie marki Fortron, Tagan, Chieftec, Modecom, Neotec oraz Topower i Enermax. Fortron jest często rekomendowany jako dobry i tani wybór, jednak z uwagą na możliwe używane egzemplarze z Allegro. Tagan, zwłaszcza modele TG-380 i 2force, uznawany jest za solidny, choć droższy, a Chieftec GPS-400AA-101A i GPS-450AA-101A wyróżniają się stabilnością i cichą pracą, choć wymagają większego budżetu. Neotec Maximuss 380W również zbiera pozytywne opinie pod względem stabilności napięć i cichości. Modecom MC-350 jest polecany jako ekonomiczna opcja. Wskazano, że tanie zasilacze, takie jak Codegen, często zawodzą, a wybór powinien uwzględniać parametry prądowe na liniach +12V, +5V i +3,3V oraz jakość wykonania. Zalecane jest unikanie używanych zasilaczy bez pewnego źródła. Dodatkowo zwrócono uwagę na kompatybilność z płytami głównymi, np. problemy Tagana z niektórymi modelami Epox. Wskazano także serwisy i portale z recenzjami, takie jak benchmark.pl i zenfist.pl, jako pomocne źródła informacji przy wyborze zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA