logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać odpowiedni zasilacz do komputera? Codegen 300W vs Mustang 400W

popaw1 23 Mar 2006 20:55 2091 21
REKLAMA
  • #1 2449384
    popaw1
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Posiadam zasilacz Codegen 300W, model 300X1.
    Mój komputer jest dość mocno obciążony i ostatnio zauważyłem mierząc miernikiem napięcie 12V, że wynosiło 12,65V przy normalnej pracy. A jakieś 2 tygodnie temu oscylowało w granicach 12,5V przy tej samej konfiguracji sprzętowej. Jak włączyłem grę skoczyło do 12,8V.
    Tak więc trochę się zaniepokoiłem a przypomniałem sobie, że mój brat kupił sobie ostatnio zasilacz 400W marki Mustang więc podłączyłem tego Mustanga i napięcie zamiast spaść wzrosło w czasie gry do 12,85V.
    Dane zasilaczy:
    Codegen: 3,3V-20A;5V-30A;12V-13A,
    Mustang : 3,3V-20A;5V-20A;12V-10A.
    Z tego wnioskuję, że mam mocno obciążoną linię 3,3V.
    Ale moje pytanie brzmi czym kierować się w doborze zasilacza (jego mocy)? Przecież ten Mustang tak naprawdę ma mniejszą moc od Codegena. Czy firmy produkujące zasilacze mogą tak sobie wypisywać moce jakie im się podobają? A może to firma Codegen zawyżyła maksymalne natężenia na poszczególnych liniach? Większość ludzi sprawę zasilacza komputerowego traktuje po macoszemu i jak widzi napis 400W to myśli, że powinno wystarczyć do każdej niemalże konfiguracji.
    Mam jeszcze jeden zasilacz, firmy Sungmin 250W! 3,3V-12A;5V-15A;12V-5,5A.
    Naprawdę sam mam duży mętlik a zbieram się kupić jakiś niedrogi zasilacz. Czy warto kupić zasilacz ze średniej półki ale używany np.: http://www.allegro.pl/item92312711_super_zasilacz_fortron_350w_noise_killer_gwar_f_v.html
    Pozatym zależałoby mi by w miarę cicho pracował i nie kosztował więcej jak 100zł.
  • REKLAMA
  • #2 2449433
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Cytat:
    Pozatym zależałoby mi by w miarę cicho pracował i nie kosztował więcej jak 100zł

nie da rady nie ma co oszczędzać na zasilaczu! od tego podzespołu zależy m.in. stabilność, a się tego nie docenia.

12V jest używane do zasilania silników w napędach, więc nie przejmowałbym się tym napięciem. Ważniejsze są zmiany napięcia pod obciążeniem. Wszystkie napięcia są stabilizowane pośrednio przez pomiar napięcia na 5V. A ten mustang to takie same badziewie jak Codegen. A zasilacz z linku to jest chyba produkcji modecon. Jabym na twoim miejscu kupił coś z Chieftec'a lub Tagan za 200zł.

Pozdrawiam :)
  • #3 2449435
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 2449479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2449491
    popaw1
    Poziom 20  
    12robert12 napisał:
    Jabym na twoim miejscu kupił coś z Chieftec'a lub Tagan za 200zł.

Wiem, że to dobre zasilacze ale to jest następne 100zł w plecy.
    A odnośnie dwóch zasilaczy to mam mało miejsca w obudowie.
    Czy nie znalazłby się jakiś zasilacz przystępny cenowo ze stabilizacją 12V?

Pozatym zależałoby mi by ktoś mi wyjaśnił ten mętlik z mocą zasilacza i na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie zasilacza niefirmowego.

Czy zasilacz niefirmowy o mocy np.: 550W nie byłby lepszy od firmowego 350W? Przecież ten o wyższej mocy jest obliczony na większe obciążenia, więc się nie przegrzeje i powinien bez trudu trzymać napięcia gdy zasila komputer, który pobiera z 250W mocy.

A 12robert12 Ile może wynosić linia 12V, żebym zaczął się przejmować?
  • Pomocny post
    #6 2449886
    12robert12
    Poziom 29  
    wszystkie napięcia w standarcie atx nie powinny przekraczać +/-5%, więc dla 12V to od 11.4V do 12.6V :( więc u ciebie nie jest za ciekawie. Chociaż nie przejmowałbym się tym za bardzo, ważniejsze są według mnie fluktuacje napięcia.

a jaką masz konfigurację ?

nie da się kupić tanio dobrego zasilacza --- coś za coś. niższe koszty - nizsza jakość.
  • REKLAMA
  • #7 2449995
    popaw1
    Poziom 20  
    Mój konfig to:
    płyta: Asrock K7VT4A+,
    procesor: Atlon 1,7GHz @ 2,2GHz
    ram:768MB,
    HDD:Segeate 60GB 7200obr/min,
    Combo: Liteon,
    Nagrywarka DVD: NEC,
    k. garf.:Radeon 9550,
    k. dźwiękowa SB Live 4.1,
    k. DVB Skystar 2,
    sieciówka zint.
    Sumaryczny pobór mocy szacuję na ok 250W.
  • REKLAMA
  • #8 2450048
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Kolego 12robert12
    Cytat:
    A zasilacz z linku to jest chyba produkcji modecon.
    Chyba, to Ty nie zajrzałeś do tego linku ? A zresztą nie trzeba nawet zaglądać - w samym linku jest fortron ??? - coś ze wzrokiem ?

@popaw1 - ja bym Ci radził kupić tego Fortrona - zdecydowana większość tych co kupili jest zadowolona - w porównaniu do Codegena to Mercedes !!!
    Pozdr. :D
  • REKLAMA
  • #9 2450089
    burek72
    Poziom 12  
    Witam
    Po pierwsze zmien jak najszybciej tego codegena, ponieważ jest to zabójca części komputerowych (jak ci pójdzie tylko płyta główna i procesor to będzie wielkie szczęście) a te moce co producenci wypisuja to jest pic na wode fotomontaż. Moim zdaniem powinno się zainwestować w markowy zasilacz, dołuż 50 zł i kup tego cheftieca http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2650&katid=14&grupa=319. Te tanie ścierki są kiepskiej jakości i nie raz już widziałem takie cuda jak wyciekający elektrolit z tanich kondensatorów. Ja osobiście używam NEOTEC maximus 380W i wystarczy zdjąć pokrywe i porównać z codegen nie wspominając ze codegen jest dwa razy lżejszy. Lepiej wydać wiecej niż potem żałować
  • #10 2450177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2450221
    popaw1
    Poziom 20  
    Oglądałem tego :CHIEFTEC 350W (GPS-350EB-101A) na Allegro widziałem w dwóch wersjach obudowy, czy to normalne? Czy mogą istnieć jakieś podróbki markowych zasilaczy?

A odnośnie Fortrona to gdzieś czytałem, że mają sprawność bliską 80%.

Ale nadal nie wiem czy warto zainwestować w lepszy zasilacz lecz używany, czy porządne zasilacze nawet po długim okresie używania nadal maja tę samą sprawność i trzymają napięcia?

Odnośnie awarii z udziałem zasilacza Codegen to zaliczyłem dwie, obydwie niegroźne dla sprzętu, jedna to przepięcie w sieci ale poszły tylko kondensatory na pierwotnym po ich wymianie zasilacz działa nadal czego dowodem jet to że pisze tą odpowiedź.

Odnośnie MODECOM MC-350 to: "Całkowita moc wyjściowa dla napięć : +3,3V oraz +5V nie przekracza 130W". Czy to nie jest za mało? Mój Codegen ma na tych liniach 165W, a wnioskuję że to właśnie one są najbardzie obciążone ponieważ na linii 12V mam 12,7V co by wskazywało na znacznie mniejsze obciążenie tej linii.

Czy jeżeli na nie markowym zasilaczu mam napisane 3,3V - 20A to jest to moc maksymalna, czy zalecane maksymalne obciążenie robocze?
    Poza tym zauważyłem, że w innym Codegenie według tabliczki znamionowej jest:3,3V - 14A a fizycznie mam duodiodę shotky 20A na napięciu 3,3V.

Poza tym drugi Codegen też ma 300W a obciążenia kształtują się następująco: 3,3V-14A; 5V-30A; 12V-10A a ten w moim komputerze też Codegen i też 300W ma: 3,3-20A; 5V-30A; 12V-13A. Jak to mam rozumieć przecież firma ta sama a takie rozbieżności?
  • #12 2450356
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    ponieważ na linii 12V mam 12,7V co by wskazywało na znacznie mniejsze obciążenie tej linii.
    Pomyłka - na linii +12V przy zbyt dużym obciążeniu napięcie rośnie , maleje na linii +5V.
  • #13 2450363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2450369
    popaw1
    Poziom 20  
    Linia 12V nie jest dozorowana przez "tanie zasilacze", ponieważ obciążam linię 5V to układ sprawdzający tą linię podnosi "jakby" napięcie zasilania transformatora przez co napięcie na lini 12V rośnie, ale jakbym miał bardziej obciążoną linię 12V to nie osiągnęłoby wartości 12,7V tak mi się wydaje.

A coś takiego: http://www.allegro.pl/item92345717_fortron_fsp400_60pfn_400w_noise_killer_od_freego_.html
    Albo: http://www.allegro.pl/item93760494_profesjonalny_fortron_350_w_atx_24pin_sata_.html
  • #15 2451279
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jeśli chodzi o zasilacz fortron FSP350-60MDN ( http://www.allegro.pl/item92312711_super_zasilacz_fortron_350w_noise_killer_gwar_f_v.html ) to takowy zakupiłem na Allegro jakieś 2 miesiące temu. Muszę przyznać, że mój egzemplarz jest po prostu świetny jak za tą cenę. Pomiar napięcia przy pracującym komputerze ( 2000+, Radeon 9500Pro, dodatkowe oświetlenie i wiatraki ) to było dla 5V - 4,99V , dla 12V - 12,01V także w granicach błędu pomiarowego. Mierzyłem miernikiem na wtyczce do hdd. Jedyną wadą tego zasialcza jest mała liczba wtyczek molex. Jak ktoś chce podłączyć coś więcej to trzeba kupić rozgałęźnik. Jeśli wszystkie te zasilacze są takie jak mój to polecam.
  • #16 2451367
    popaw1
    Poziom 20  
    A i zapomniałem dodać, że mam UPS-a więc napięcie z sieci u mnie jest w miarę dobrze filtrowane. Podejrzewam, ze gdyby nie ten UPS to ten Codegen już dawno zakończył by swój żywot.

Chyba się jednak skuszę na tego: http://www.allegro.pl/item92312711_super_zasilacz_fortron_350w_noise_killer_gwar_f_v.html tylko nie podoba mi się, że gwarancja jest tylko rozruchowa na okres 1 miesiąca, poważnie zastanawiam się nad: http://www.allegro.pl/item92345717_fortron_fsp400_60pfn_400w_noise_killer_od_freego_.html ale tutaj sprzedający ma tylko 40 pkt. za komentarze, a po obejrzeniu komentarzy zauważyłem jeden pozytywny za ten sam model ale cenę 1zł. To mnie trochę zastanawia.

Może ktoś ma jeszcze jakies inne pomysły?
  • #17 2452065
    daywalker1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam co do zasilaczy do 100pln to ja mam wlasnie cos takiego Tracer 4life 400W cena ok 70~80 pln chodzi bez problemu z
    plyta Asus P4PE-X
    procesorem P4 3GHz
    512MB ramu TwinMOS
    Gainward GeForce FX 5700
    do tego dysk i dwie nagrywarki
    wszystkie napiecia caly czas trzymaja sie w granicach +- 0,2V
    dodam tylko ze do zasilacza mam dolaczony jeden dodatkowy wiatrak ktory wpycha zimne powietrze do zasilacza a drugi(standardowy) wyciaga takze zasilacz wcale mocno sie nie grzeje w skutek czego napiecia rowniez nie skacza
  • #18 2452900
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    No to nie ma się z czego cieszyć !!! - jakby to było +/- 0.02V to co innego - Tracer to niestety to samo co Codegen, czyli :arrow: śmietnik !
  • #19 2453071
    popaw1
    Poziom 20  
    winh8 napisał: mc-350 - pod ta zasilke mozna skladac nowe zestawy, kumplowi ciagnie Sempa 3000+, gf 6600, 2xhdd, 2xcd znacznie mocniejszy zestaw niz Twoj, jesli masz 115 to nie bedzie to na pewno zly wybor.

A jak wygląda sprawa z napięciami?
    Czy są duże różnice zwłaszcza linii 12V?

daywalker1 napisał:
    Witam co do zasilaczy do 100pln to ja mam wlasnie cos takiego Tracer 4life 400W cena ok 70~80 pln chodzi bez problemu z
    plyta Asus P4PE-X
    procesorem P4 3GHz
    512MB ramu TwinMOS
    Gainward GeForce FX 5700
    dodam tylko ze do zasilacza mam dolaczony jeden dodatkowy wiatrak ktory wpycha zimne powietrze do zasilacza a drugi(standardowy) wyciaga takze zasilacz wcale mocno sie nie grzeje w skutek czego napiecia rowniez nie skacza
    cena ok 70~80 pln chodzi bez problemu z
    plyta Asus P4PE-X
    procesorem P4 3GHz
    512MB ramu TwinMOS
    Gainward GeForce FX 5700
    dodam tylko ze do zasilacza mam dolaczony jeden dodatkowy wiatrak ktory wpycha zimne powietrze do zasilacza a drugi(standardowy) wyciaga takze zasilacz wcale mocno sie nie grzeje w skutek czego napiecia
    rowniez nie skacza[/quote]

Właśnie obejrzałem aukcje na Allegro z tym zasilaczem i widziałem 3 odmiany obudów 12cm wiatrak, 8 cm i jeszcze jakiś inny model więc naprawdę już nie wiem jak mam traktować nazewnictwo zasilaczy czy modeli skoro są w trzech różnych rodzajach? Zwłaszcza jeśli chodzi o zasilacze ze średniej i dolnej półki.

A znalazłem jescze coś takiego za niecałe 60zł.: http://www.allegro.pl/item93760494_profesjonalny_fortron_350_w_atx_24pin_sata_.html ale ma wiatrak 8cm.
  • #20 2453569
    12robert12
    Poziom 29  
    :arrow: Lzep

Cytat:
    Kolego 12robert12
    Cytat:
    A zasilacz z linku to jest chyba produkcji modecon.
    Chyba, to Ty nie zajrzałeś do tego linku ? A zresztą nie trzeba nawet zaglądać - w samym linku jest fortron ??? - coś ze wzrokiem ?

patrzyłem do tego linku przed napisaniem odpowiedzi i sprawdzałem na stronie producenta - brak zasilacza o takim oznaczeniu !, chyba trochę dziwne, czyżby jakaś podróbka? Na allegro wszystko wcisną.

Z zasilaczy L&C też byli zadowoleni po kupieniu, a niektóre pracują do dziś. :)

Pozdrawiam :)
  • #22 2471738
    popaw1
    Poziom 20  
    Dzisiaj otrzymałem zasilacz i pierwsza rzecz jaką zauważyłem to zbyt krótkie przewody zasilające napędy HDD. O ile combo i nagrywarka DVD jest dość wysoko i można je bez problemu podłączyć to już do dysku twardego tylko jedno gniazdo molex dosięgało, a moja obudowa nie należy do wysokich.
    Napięcie na żółtym przewodzie wynosi 12,19V a w czasie gry 12,25V czyli i tak lepiej w porównaniu z Codegenem 300W. Napięcie na czerwonym jest idealne.
    Zasilacz jest bardzo cichy i oczywiście polecam go kazdemu.
    Jednak teraz wybrałbym raczej Modecoma MC-350. Za prawie tą samą cenę otrzymujemy nowy zasilacz z gwarancją na 2 lata oraz jest on przystosowany do nowych płyt głównych, a jeśli chodzi o moc to pewnie między nimi nie ma dużych różnic.
    Nie wiem jak jest jeśli chodzi o sprawność Modecoma. W końcu ważne też jest ile płacimy za prąd. Jeśli w ciągu roku oszczędzę na energii elektrycznej 10zł dzięki Fortronowi to i tak super.
    Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że ten post pomógł też innym w wyborze odpowiedniego zasilacza dla siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiedniego zasilacza do komputera o obciążeniu około 250W, porównując zasilacze Codegen 300W (model 300X1) i Mustang 400W. Użytkownik zauważył niestabilności napięcia 12V, które wahało się od 12,5V do 12,8V pod obciążeniem, co budziło wątpliwości co do jakości i rzeczywistej mocy zasilaczy. Wskazano, że deklarowane moce i natężenia na poszczególnych liniach (+3,3V, +5V, +12V) często są zawyżone przez producentów tanich, niemarkowych zasilaczy, co wpływa na ich niestabilność i ryzyko uszkodzenia podzespołów. Zalecano inwestycję w markowe zasilacze z dobrą stabilizacją napięć, np. Chieftec, Tagan, Modecom lub Fortron (FSP), które oferują lepszą jakość, stabilność napięć w granicach normy ATX (±5%) oraz dłuższą gwarancję. Podkreślono, że moc znamionowa zasilacza powinna być dobrana do rzeczywistego poboru mocy komputera, a wyższa moc niemarkowego zasilacza nie gwarantuje lepszej jakości. Wskazano, że linia 12V jest kluczowa dla zasilania procesora i powinna być stabilna. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup zasilacza Fortron FSP 400W z 6-miesięczną gwarancją, chwaląc jego cichą pracę i stabilne napięcia, choć zauważył krótkie przewody zasilające. W dyskusji pojawiły się także uwagi o ryzyku stosowania tanich zasilaczy typu Codegen i Mustang, które mogą powodować uszkodzenia sprzętu. Poruszono też temat używanych zasilaczy i ich sprawności po dłuższym czasie eksploatacji oraz znaczenia filtracji napięcia sieciowego (np. UPS).
REKLAMA