logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić procesor AMD Athlon 1700 XP+ na płycie ECS L7VTA?

borsuk_1 23 Lut 2006 11:27 1785 7
REKLAMA
  • #1 2337327
    borsuk_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Mam pytanie odnośnie ewentualnego podkręcania procesora AMD Athlon 1700 XP+

Właściwości procesora:
    Typ procesora AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+
    Nazwa kodowa Thoroughbred-B
    Seria B0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE
    Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB
    Pamięć podręczna L1 danych 64 KB
    Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora:
    Typ obudowy 453 Pin PGA
    Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
    Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)
    Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu
    Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2
    Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V
    Napięcie We /Wy 1.6 V
    Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora)
    Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora)

to jest raport z everest'a na temat procesora
    płyta główna to jest ECS L7VTA, wiem, że na niej i tak dużo nie pociągne, ale to ma być w formie zajawki <:D>. BIOS jest na niej oryginalny.

Poprostu nie wiem czy to procesor ma zablokowany mnożnik czy płyta nie daje go podkręcać. W biosie nie moge znależć nigdzie zmiany mnożnika i właśnie w tym cały problem.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2338568
    swierzak_
    Poziom 20  
    Odnośnie mnożnika to poszukaj na płycie czy masz zworki do tego.

A co do krecenia tego athlona to proponuje od razu przestwaic FSB na 166. Wstać pownienien bez problemu. Jesli proc bedzie troche niestabilny to podniesiesz mu troche napięcie (o ile bios na to pozwala). To narazie tyle... czekamy na relacje :)
  • REKLAMA
  • #3 2342032
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    mialem ta sama plyte, XP1700 poszedl na magistrali 187MHz, ale plyta nie blokuje PCI/APG wiec podkrecajac magistrale podnosisz tez czestotliwosci PCI/AGP co nie jest zbyt dobre, pozatym bios plyty nie pozwala podniesc napiecia na procku
  • #4 2342415
    borsuk_1
    Poziom 11  
    Nie mam żadnych zworek na płycie odpowiadających za mnożnik, a napięcie mogę zmieniać w biosie. Są o ile sie nie myle 3 opcje (podane w procentach).Szyny narazie nie podnoszę, bo obawiam się, że mi chłodzenie nie wyrobi. Chce się dowiedzieć co z tym mnożnikiem, bo jeżeli okaże się, że będę mógł podnieść mnożnik to sie oglądne za jakimś lepszym chłodzeniem.
  • REKLAMA
  • #5 2342632
    swierzak_
    Poziom 20  
    Jesli nie masz na płycie możliwości zmiany mnoznika to lipa (chociaż nie ma się czemu dziwić, bo to przeciz ecs). Jak chcesz sie dowiedzieć czy jest odblokowany to najlepiej zapodaj tutaj oznaczeniami procka. Zreszta nawet jesli bedzie odblokowany to go nie zmienisz. No chyba, że np drutmodem lub bedzie bawił sie mostkami.

Jak na twoim miejscu pobawiłbym się troche FSB. Na 166 powinien latać. Potem jeszcze mozesz troche podciagnac FSB. Tak do ok 180Mhz jeszcze bedzie bezpieczne, a to daje już prawie 2Ghz na procku.

A jakie masz teraz temp w stresie i w idle???
  • REKLAMA
  • #6 2342763
    borsuk_1
    Poziom 11  
    No tak. ECS to ECS :/ Temperatura lata w granicach 56-62 (62 to najwyższa jaką zanotowałem. Fakt w hardcoreowym stresie). Ale kręcąc FSB będę też kręcił PCI/AGP. Nie będzie to miało przeokrutnego wpływu na HDD i reszte?

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze jedno. Nie wiem do końca czy na pewno mnożnik jest w nim odblokowany :/ W BIOS'ie nie ma nic odpowiedzialnego za mnożnik - czy może to być wina niezaktualizowanego BIOs'a?? Czy jeżeli bym np. zaktualizował BIOs to czy może się to zmienić??
  • #7 2342942
    swierzak_
    Poziom 20  
    No temp rzeczywiscie nie ciekawa. Przy tekiej wszelkie krecenie odpada.
    Co do taktowania pci/agp to rzeczywiśnie ono zmienia swoją wartość jesli krecisz fsb, ale przy fsb 166 (czyli takie jaki zaproponowałem) ładuja sie inne dzielniki dla pci-agp i przy takim fsb mają one znowu standardowa wartosz czyli 33/66.

Co do biosu, to oczywiscie po updacie moze dojsc kilka opcji, ale imo mało prawdopodobne, bo to ecs :(
  • #8 2343425
    borsuk_1
    Poziom 11  
    Tak jak myślałem. No nic. W każdym razie ogromne dzięki. Najpierw się rozglądne za lepszym chłodzeniem :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora AMD Athlon XP 1700+ (Thoroughbred-B, seria B0) na płycie głównej ECS L7VTA. Użytkownik pyta o możliwość zmiany mnożnika i podniesienia napięcia procesora w BIOS-ie oraz obawia się o skuteczność chłodzenia przy podkręcaniu. W odpowiedziach wskazano, że płyta ECS nie posiada zworek do zmiany mnożnika, a BIOS nie pozwala na podniesienie napięcia procesora, choć dostępne są opcje procentowej regulacji napięcia. Zalecane jest podniesienie magistrali FSB do 166 MHz, co powinno być stabilne, a przy wyższych wartościach (do około 180 MHz) można osiągnąć taktowanie bliskie 2 GHz. Podkreślono jednak, że podnoszenie FSB wpływa na częstotliwości magistrali PCI i AGP, co może negatywnie wpłynąć na stabilność systemu, zwłaszcza dysków twardych. Przy FSB 166 MHz płyta automatycznie ustawia dzielniki PCI/AGP na standardowe wartości (33/66 MHz), minimalizując ryzyko problemów. Aktualizacja BIOS-u może dodać nowe opcje, ale jest mało prawdopodobne, że umożliwi zmianę mnożnika na tej płycie. Temperatura procesora w stresie wynosi około 62°C, co jest wysoką wartością i sugeruje konieczność lepszego chłodzenia przed dalszym podkręcaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA