logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i edytować pamięć wewnętrzną wyświetlacza 2x16 HD44780?

crazy_phisic 12 Maj 2003 14:04 1963 10
REKLAMA
  • #1 210594
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    mam problem z pamięcią wewnętrzną wyświetlacza 2*16 na HD44780,
    wyświetla bez problemów wielkie litery ale przy pozostałych znakach mam "chińszczyznę" na ekranie, może istnieje programik który potrafi zczytac wewnętrzna pamięć z wyświetlacza i ją edytować?
  • REKLAMA
  • #2 210613
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Znaków nie można edytować, można jedynie wprowadzić 16 własnych. Co do znaków to w pamięci standardowo są cyfry, różnego rodzaju przecinki i haszcze oraz litery wielkie i małe. Pozostałe znaki to kilka symboli i litery japońskie. Specyfikacje symboli i odpowiadających im kodów można przeczytać w dokumentacji układu ale trzeba wziąć dokumentacje albo o układu HD44870xxx gdzie xxx jest bardzo istotne bo oznacza wersje maski (można zamówić serie z odpowiednimi znakami) lub dokumentacje do odpowiedniego modelu wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #3 210627
    crazy_phisic
    no tak czyli jednym słowem nic nie da rady zrobić z tym.
  • #4 210672
    elektryk
    Poziom 42  
    Jarek Sieracki napisał:
    no tak czyli jednym słowem nic nie da rady zrobić z tym.
    A w czym tkwi problem? Masz do dyspozycji cały alfabet, cyfry, znaki przestankowe i kilka symboli matematycznych.
  • REKLAMA
  • #5 210687
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    na pewno siedzą w tym wyswietlaczu małe ltery alfabetu łacinskiego... jesli są duze?!!. Może źle wywołujesz znak? w czym to robisz?
  • REKLAMA
  • #6 213172
    crazy_phisic
    problem w tym ze i z poziomu Bascoma jak równiez po podłączeniu do kompa są prawidłowo wyświetlane tylko duże litery, np. zamiast ":" mam skrzywione y itd. cyfry obslugiwane sa bez problemów, wyświetlacz pochodzil chyba z faksu czy coś w tym rodzaju i założe sie ze obsugiwal małe litery w języku angielskim lub niemieckim,
    moze jest mozliwosc zczytania maski i rozpoznania zawartych w niej znaków, tylko nie mam odpowiednich programów. moze ktos ma jakis pomysł ?
  • #7 213194
    elektryk
    Poziom 42  
    Najprościej i najszybciej to wysyłać kody po kolei (paczkami np po 8, 16 znaków) i patrzeć co się pokazuje. Poprzez interfejs można odczytać znaki, trzeba zaadresować odpowiednią komórke CGRAM/ROM (w ten sam sposób jak się wprowadza własne znaki) i odczytać linia po linii pixele. Sposób zakodowania instrukcji znajdziesz w manualu.
  • #8 213298
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    :arrow: Jakrek

a duże literki to w jakim jezyku obsługiwał????! :? :D

zrób tak jak Elektryk mówił wywołaj po kolei każdy znak. jak ja chiałem zobaczyć co siedzi w lcd to pisałem program, który wysyłał do lcd kod ASCI i wartosc tego kodu... wic było ładnie widac pod jakim adresem siedzi jaka literka...
  • #9 218878
    crazy_phisic
    przepraszam ze tak pozno, ale nie mam dostepu do sieci. a wracajac do sprawy, juz na poczatku wyslalem wszystkie mozliwe kody do wyswietlacza, brakuje kropek, przecunkow itd. mam za to symbole anten satelitarnych najruzniejsze znaki dialektryczne niemiecki i chyba czeski ("a" z jakims wezykiem i nietylko nad), zanotowalem symbole ukladow moze to troche pomoze HD44780A67 i HD44100H, juz powoli nie wiem co robic...
  • #10 219115
    elektryk
    Poziom 42  
    Jarek Sieracki napisał:
    mozliwe kody do wyswietlacza, brakuje kropek, przecunkow itd. mam za to symbole anten satelitarnych najruzniejsze znaki dialektryczne niemiecki i chyba czeski ("a" z jakims wezykiem i nietylko nad), zanotowalem symbole ukladow moze to troche pomoze HD44780A67

To jeśli nie ma znaków to nic nie zrobisz, możesz conajwyżej dorobić sobie 8 własnych. A co do sprawdzania to sprawdziłeś wszytskie 256 znaków? bo w standardzie są dwie "dziury" i może tam są umieszczone te znaki do brakuje? Co do symbolu to A67 definiuje właśnie ten dziwny zestaw znaków, niestety nie udało mi się nic wygrzebać w sieci :(
  • #11 227072
    crazy_phisic
    dzieki, moze uda mi sie cos zdzialac

Podsumowanie tematu

✨ Wyświetlacz LCD 2x16 z kontrolerem HD44780 posiada wbudowaną pamięć znaków, którą standardowo można jedynie odczytać i częściowo modyfikować poprzez definiowanie do 8 własnych znaków w CGRAM. Nie ma możliwości pełnej edycji całej pamięci ROM wyświetlacza ani jej bezpośredniego zczytania gotowym programem. Standardowy zestaw znaków obejmuje duże i małe litery alfabetu łacińskiego, cyfry, znaki przestankowe oraz kilka symboli, jednak w zależności od wersji maski układu (np. HD44780A67) zestaw znaków może się różnić i zawierać znaki specyficzne, np. japońskie lub znaki diakrytyczne niemieckie i czeskie. Problem z wyświetlaniem „chińszczyzny” zamiast niektórych znaków może wynikać z niezgodności zestawu znaków lub błędnego wywołania kodów znaków. Można próbować zidentyfikować zawartość pamięci ROM wysyłając kolejno kody znaków i obserwując wyświetlane symbole. Dokumentacja układu HD44780 oraz specyfikacje wersji maski są kluczowe do zrozumienia dostępnych znaków i ich kodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA