logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD HD44780 4x16 – znaki @ i _ wyświetlają się jako cyrylica, jak zmienić tablicę znaków?

yogi_da_mis 26 Cze 2004 14:33 1628 6
REKLAMA
  • #1 712381
    yogi_da_mis
    Poziom 11  
    Witam. wlasnie zlozylem sobie wyswietlacz 4x16 znakow i mam problem, wszystkodziala, pozatym ze niektore znaki takie jak "@" "_" sa zle wyswietlane. To znaczy zamiast nich pojawiaja mi sie literki z cyrylicy.
    czy mozna to jakos naprawic, to jest zaprogramowac mu na nowo tablize znakow albo cos?

za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 713459
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Masz kość HD44870 z zestawem znaków cyrylicy zapisanym zamiast dodatkowych znaczków a pamięci ROM, niestety nie da się nic z tym zrobić, możesz jedynie poszukać czy te symbole nie występują pod innymi kodami lub zaprogramować własne symbole (niestety jest ich mało) w pamięci CG_RAM.
  • REKLAMA
  • #3 713619
    yogi_da_mis
    Poziom 11  
    Czyli czym mam to zaprogramować (nazwa programu, ew. jakiś link) i czy to jest zaprogramowanie na stałe czy może chwilowe, to jest: czy jak odlącze zasilanie to przypadkiem nie będe musiał programować na nowo?
    A góry dzieki za info.
  • #4 713809
    vipermat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja myśle ze lepiej kup nowy wyświetlacz z normalnym zestawem znaków niż meczyć sie noc z pisaniem procedur
  • REKLAMA
  • #5 714132
    yogi_da_mis
    Poziom 11  
    a skad mam wiedziec jaki ma zestaw znaków?
    myślałem że to jakiś standard obowiązuje. A nie chce wydawać 60zł więcej za 4x20 które wiem że na pewno ma właściwe znaki.
    Jestem strasznie zły, chyba pójde wysadzić ten sklep, albo producenta (jak się tylko dowiem kto taki badziew produkuje)

Dodatkowe pytanie. Skoro producent w jakiś sposób programuje te znaki to czy aby napewno nie można tego zrobić samemu?

Myślicie że moge oddać go do sklepu i powiedzieć że nie spełnia moich czekiwań??
  • REKLAMA
  • #6 714690
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Myślę że dla sprzedawcy nie powinno to stanowić różnicy, jeśli nie obniżyłeś ogólnego stanu wizualnego wyświetlacza. Producent robi ROMy z zestawami znaków. ROM to pamięć tylko-do-odczytu.
  • #7 714756
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Tego wyświetlacza się nie programuje, jedynie można w czasie jego działania zdefiniować układ punktów dla kilku znaków, trzeba to zrobić w programie obsługującym wyświetlacz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlacza LCD 4x16 znaków z kontrolerem HD44780, na którym znaki takie jak "@" i "_" wyświetlają się jako litery cyrylicy. Przyczyną jest zastosowanie kości HD44870 z wbudowanym zestawem znaków zawierającym cyrylicę zamiast standardowych symboli. Nie ma możliwości zmiany tablicy znaków w pamięci ROM, gdyż jest ona stała i tylko do odczytu. Można jedynie zdefiniować własne symbole w ograniczonej pamięci CG_RAM podczas działania urządzenia, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe i ograniczone ilościowo. Programowanie na stałe zestawu znaków nie jest możliwe przez użytkownika. Zalecane jest zakupienie wyświetlacza z właściwym, standardowym zestawem znaków. W przypadku reklamacji, zwrot do sklepu jest możliwy, jeśli wyświetlacz nie jest uszkodzony fizycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA