logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować modem w routerze Microcom Deskporte 400 dla DSL Dialog 256?

pakapp 23 Lut 2006 15:56 1866 8
REKLAMA
  • #1 2338315
    pakapp
    Poziom 11  
    Witam mam nastepujacy problem, mam dsl dialoga 256 i router Microcom deskporte 400. chce rozdzielic neta na dwa komputery ale cos nie chce dzialac, mianowicie w ustawieniach routera lan wszystko jest w porzadku, przydziela ip itp. problem jest w modemie w routerze gdyz nie moge go ustawic. Nie wiem jakie maja byc tam ustawienia, ktos moze wie bo szukalem na necie i nie moge znalezc. raz mi sie udalo dobrze ustawic ale jak robielm test to wyskakiwal blad z serwerem dns. wpisalem te co podal mi dialog. znalazlem na pewnym forum osobe co miala identyczny probelm z tym samym routerze tylko byla na tyle inteligentna ze napisala ze problem rozwiazany i tyczyl sie nata i dhcp w routerze i nie napisal o co dokadnie chodzi. czy ktos moze wie? z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2338540
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na początek podaj co ustawiłeś.

Bardzo ważne są IP na porcie WAN i LAN routera - wklej je tutaj razem z maskami.
  • REKLAMA
  • #3 2339721
    pakapp
    Poziom 11  
    No wiec tak: teraz troche kombinowalem i jest lepiej w tescie wszystko jest ok tylko te dns...:/ ustawienia mam takie:
    WAN:
    Virtual Circuit- Enable
    Bridge Enable
    IGMP Enable
    Encapsulation - 1483 Bridged IP LLC
    VPI 1
    VCI 32
    Service category UBR

Static IP - ten co podal mi dialog
    Subsent Mask 255.255.255.0
    Getway - ta co podal mi dialog
    MRU 1492
    MTU 1492
    MSS 1432

DHCP CLIENT DISABLE
    Mac spoofing enable
    mac adress ten z dolu modemu calisto
    ----------
    LAN
    IP 192.168.0.1
    Subsent mask 255.255.255.0
    DHCP server Enable
    DHCP adreees pool system allowed
    user defined adress star 192.168.0.10
    --------||------------ end 192.168.0.11
    dhcp getway adress automatic
    user defined getway tu nic nie wpisalem
    user mode multi user
    ----------
    Nat
    NAT enable
    Mode NAT
    --------
    DNs proxy to nie wiem czy mam byc enable czy disable
    DNS serwer to tak samo nie wiem
    no i podalem dwa dns te co mialem od diaogu

Przypominam wysztrko niby dziala tylko w tescie przy dns jest failed. przy wanie mam ip i niby komunikuje sie z bramka. jak myslicie co to moze byc??
  • REKLAMA
  • #4 2340236
    mbo
    pakapp napisał:
    No wiec tak: teraz troche kombinowalem i jest lepiej w tescie wszystko jest ok tylko te dns...:/ ustawienia mam takie:
    WAN:
    Virtual Circuit- Enable
    Bridge Enable
    IGMP Enable
    Encapsulation - 1483 Bridged IP LLC

Tutaj ma być PPPoE (nie bridge).
    Wtedy dodatkowo będzie nazwa użytkownika i hasło.
  • #5 2341032
    pakapp
    Poziom 11  
    no dobra a skad mam wziasc te haslo i login?
  • REKLAMA
  • #6 2341295
    mbo
    pakapp napisał:
    no dobra a skad mam wziasc te haslo i login?

Masz je na umowie.

Zgodnie z FAQ Dialogu:

Co to jest login / nazwa użytkownika?
    Login (inaczej nazwa użytkownika) to nazwa konta internetowego uprawniająca do zalogowania się (uzyskania dostępu) do Internetu. Nazwę taką Abonent otrzymuje po zawarciu umowy na usługę internetową.
  • #7 2341512
    pakapp
    Poziom 11  
    Ale w umowie nie mam zadnego loginu i hasla. dtychczas jak uzywalem neta to nigdzie nie wpisywalem logina. mam tlyko podany ip, bramke i dnsy i net dziala
  • #8 2341963
    mbo
    pakapp napisał:
    Ale w umowie nie mam zadnego loginu i hasla. dtychczas jak uzywalem neta to nigdzie nie wpisywalem logina. mam tlyko podany ip, bramke i dnsy i net dziala

Faktycznie - pomyliłem to z usługą Netii Net24.

To jest konfiguracja dla DLS'a Dialogu.
    Mode: Bridged
    Encapsulation: RFC1483
    Multiplex: LLC
    Virtual Circuit ID VPI: 1
    Virtual Circuit ID VCI: 32

Tutaj masz ustawione wszystko poprawnie.
    Załącz DNS proxy.

Daj wyniki poleceń z komputera:

ping www.onet.pl
    ping 213.180.130.200
  • #9 2342263
    pakapp
    Poziom 11  
    Zrobilem jak mowiles i dalej nic. wszytko niby jest ok podaczas testu tylko na dns primary i tym drugim jest fail. nie wiem co to moze byc. A sluchaj w opcjach nat sa jakies opcje session itp tam ma cos wypelniac czy nie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji modemu w routerze Microcom Deskporte 400 dla usługi DSL Dialog 256, aby umożliwić podział internetu na dwa komputery. Użytkownik ma poprawnie skonfigurowany LAN z przydzielaniem adresów IP, jednak występują problemy z ustawieniami modemu i DNS. Wstępne ustawienia WAN obejmują tryb bridge z encapsulation 1483 Bridged IP LLC, VPI 1, VCI 32, statyczne IP, maskę podsieci i bramę podane przez Dialog, wyłączony DHCP client oraz włączony NAT. Pojawił się błąd z serwerem DNS mimo podania adresów DNS od Dialogu. Sugerowano zmianę trybu na PPPoE z loginem i hasłem, jednak użytkownik nie posiada danych uwierzytelniających, gdyż w umowie ich nie ma, a internet działa bez logowania. Ostatecznie potwierdzono, że dla DSL Dialogu poprawna konfiguracja to tryb bridged z encapsulation RFC1483, multiplex LLC, VPI 1, VCI 32 oraz włączony DNS proxy. Testy ping wskazują na problem z rozwiązywaniem DNS, a pytania dotyczą także ustawień NAT i sesji w routerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA