logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo CEP 2572 - świeci zielonkawo i długo przełącza kanały

Piotrek S 23 Lut 2006 19:52 1599 7
REKLAMA
  • #1 2339314
    Piotrek S
    Poziom 11  
    Witam.
    Blisko 3 lata temu już zgłaszałem problem z tym OTV na Elektrodzie - wtedy miałem "mleko" na ekranie - wymiana któregoś ze scalaków w Control Unit pomogła. Przez ten czas świecił mi znakomicie. Ale od jakiegoś czasu zaczął szwankować. Na ekranie pojawiały się chaotycznie linie raz czerwone, raz zielone, raz niebieskie (nie pojawiały się sekwencyjnie, ale losowo) i obraz wogóle był taki "białawy" (jak w poprzedniej usterce tego TV). Dopiero solidne puknięcie w TV pomagało przywrócić obraz do ładu :) Żyłem z tym przez kilka miesięcy (bo pojawiało się to dopiero po kilku godzinach oglądania TV, chociaż czasami nawet po kilku minutach - ale jak wspomniałem - klepnięcie go w obudowę zawsze pomagało :D i jakoś nie chciało mi się w nim grzebać :P ) do dzisiaj...
    Najpierw pojawiła się ta ustrka co zawsze, więc go walnąłem w kaste. A on zamiast przyjść do ładu najpierw zaczął wydawać jakieś dziwne odgłosy (tak jakby ktoś w szybę kinola pukał palcem, takie "strzelanie w szybę"), wyłączyłem go i po kilku minutach znów go włączyłem, lecz teraz świeci non stop w zielonkawym odcieniu. Nie muszę chyba wspominać, że kolejne walnięcia w obudowę nie pomagały... z pół obrotu jeszcze go nie traktowałem - szkoda mi go :P ;)
    Zauważyłem również to, że dość długo przełącza kanały - zwykle robił to 1 sek., a teraz 5 sekund...
    Acha i od czasu do czasu (raz na kilka miesięcy) jest taki efekt, że podczas przełączania kanałów (dość szybkim) coś strzeli i TV się wyłącza i włącza ponownie. Co to może być?

Ale najpierw chciałbym usunąć tę usterkę z zielonkawym obrazem, bo perspektywa oglądania TV jak przez noktowizor niezbyt mnie bawi...
    Mała sugestia - wszystkie składowe koloru są (tak mi się wydaje), więc raczej wykluczam, że nie łączy kolor R - tyle tylko, że obraz jest nienaturalnie zielony.
    Być może to zimny lut, ale gdzie go szukać? PK już całą przelutowałem.
    A może coś znów poszło w Control Unit?
    Dobra, to na razie tyle z mej strony, bo na OTV niezbyt dobrze się znam (w stosunku do elity tego forum moja wiedza jest zerowa), więc oddaję głos do studia :)

Chassis tego TV: ED-1 (tak pisze w serwisówce).
  • REKLAMA
  • #2 2339375
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Próbowałeś zamiany dział np:R z B.
  • REKLAMA
  • #3 2339379
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Jeśli chodzi o te puknięcia to chyba sam wykryles uszkodzenie // ZIMNE LUTY// przelutój podejrzane dokładnie ,zasilacz ,okolice WN i nie zapomnij o plytce kineskopu
  • REKLAMA
  • #4 2339409
    Piotrek S
    Poziom 11  
    Zauważyłem też, że coś jest nie tak ze zbieżnością kolorów - są minimalnie rozjechane.
    Acha - i na 100% wszystkie składowe dochodzą do kiniola (widać to w TXT - tu także kontury są nieznacznie rozjechane). Czyli prawdopodobnie problem leży gdzieś "wcześniej" - czyżby znowu w Control Unit?

Dodano po 4 [minuty]:

Eltronic:
    Zmianę R i B testowałem na moim monitorze z wejściami BNC - to nie ten problem.
    Przelutuję jeszcze wszystko w tych okolicach co sugerowałeś (z wyjątkiem PK, bo tę już zaliczyłem).

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

Przelutowałem wszystko co się dało i nadal to samo...
    Ta usterka leży pewnie (znowu?) w części cyfrowej. Być może to niekontaktowanie któregoś lutu spowodowało w końcu trwałe uszkodzenie któregoś scalaka od wizji (jeden lut przy którymś z rezystorów wydawał się podejrzany - niestety nie pamiętam który to rezystor, ale chyba w sekcji WN - reszta wydawała się w porządku - oczywiście dla pewności przelutowałem :) ). Tak mi się wydaje - na mój chłopski rozum, ale czekam na dalsze sugestie.

PS.
    TXT i OSD świeci normalnie (przed przelutowaniem zresztą też) - czyli, że niedochodzenie sygnału którejś ze składowych koloru do płytki PK można z całą pewnością wykluczyć. Choć nadal ma nieco rozjechane kolory...
  • #5 2342378
    Piotrek S
    Poziom 11  
    Znalazłem coś takiego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic20176.html
    Tam w drugim poście jeden z userów miał podobny problem (zielonkawy obraz) i sugerował wymianę kondzia.
    Cyt.
    Witam!
    Mialem kiedys podobny problem z Sanyo tyle ze moj swiecil na zielono, a moim przypadku uszkodzone bylo elko w w zasil. 125V dziwne nie??
    tez mnie to zdziwilo
    Pzdr Bob

Pytanie tylko gdzie szukać tego kondzia? Ja u siebie nie mogę znaleźć napięcia 125V - z przetwornicy wychodzi 155V. Czy w dobrym miejscu szukam? Przepraszam za lamerskie pytanie, ale ja nie 'siedzę' w OTV...
  • #6 2342535
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli nie masz schemy to szukaj po ścieżkach. Kondek musi być na zasilaniu 155V(między zasilaczem a trafem WN).
  • REKLAMA
  • #7 2816291
    bty
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Piotrek S

Udało Ci się coś zrobić z tym przełączaniem powolnym i strzelaniem? Mam dokładnie te same objawy a cyfrówkę przelutowałem już ze dwa razy.
  • #8 2900709
    Piotrek S
    Poziom 11  
    bty:

Z tego co pamiętam, to uszkodzony był któryś ze scalaków w cyfrówce (tej płytce z boku, cała w ekranie), ale nie powiem teraz dokładnie który to był procek... :/

Długie przełączanie kanałów niestety nadal występuje... prawdopodobnie trzeba 'odświeżyć' mu pamięć - niestety nigdzie nie mogłem znależć odpowiedniego wsadu pamięci... przyzwyczaiłem się już do tego, że kilka sekund trzeba czekać :)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sanyo CEP 2572 po około trzech latach użytkowania zaczął wykazywać problemy z obrazem, takie jak zielonkawy odcień, chaotyczne kolorowe linie oraz rozjechanie zbieżności kolorów. Objawy te pojawiały się losowo po kilku minutach lub godzinach oglądania i czasowo ustępowały po uderzeniu w obudowę. Wcześniej wymiana scalaka w Control Unit rozwiązała problem "mleka" na ekranie. Diagnostyka obejmowała przelutowanie podejrzanych lutów, zwłaszcza w sekcji wysokiego napięcia (WN) i zasilaczu, jednak usterka utrzymywała się, co sugeruje uszkodzenie elementów cyfrowych, prawdopodobnie scalaków wizji. Zauważono również konieczność sprawdzenia kondensatora elektrolitycznego na linii zasilania 155V między zasilaczem a transformatorem WN, co potwierdzono na podstawie podobnych przypadków. Długie przełączanie kanałów pozostaje nierozwiązane, prawdopodobnie związane z pamięcią procesora cyfrowego, dla którego brak jest dostępnego wsadu do odświeżenia. Wskazano na możliwość uszkodzenia zimnych lutów oraz konieczność dokładnej inspekcji płytek Control Unit i kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA