logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować przedwzmacniacz z regulacją tonów na układzie LM324N?

ogi18 24 Feb 2006 10:50 2774 2
ADVERTISEMENT
  • #1 2341378
    ogi18
    Level 13  
    Help: 1
    Rate: 5
    Witam mam takie pytanko posiadam uklad scalony lm 324n i chjcialbym zrobic jakis prosty przedwzmacniacz na tym ukladzie chodzi mi o to zeby byla mozliwosc regulacji basu sopranu itp szukalem na forum ale nic nie znalazlem z takich rzeczy jesli ktos ma moze jakis prosty ukladzik wlasnie na tym lm 324 to prosilbym o zamieszczenie go. pozdrawiam!
  • ADVERTISEMENT
  • #2 2342425
    fuutro
    Level 43  
    Help: 1450
    Rate: 835
    LM324 to jak by się nie czepiać detali t oto samo co TL074, TL084 itd. Jest to poczwórny przedwzmacniacz operacyjny. jak masz jakieś schematy na np NE5532 czy TL082 to spokojnie możesz go użyć. Istotne są wewnętrzne układy wzmacniacza a nie jego wygląd czy miejsce produkcji. Ktoś mi może zażucić że nie mam racji traktując te układy jako jedno (nie licząc obudów czy ewentualnie rozkładu wyprowadzeń) ale napewno możesz dać im te same zadania.
    Poszykaj karty katalogowej na www.elenota.pl
  • #3 2342491
    Pi-Vo
    Level 37  
    Help: 319
    Rate: 205
    To wszystko prawda ,da się LM324 włożyć w miejsce każdego poczwórnego wzmacniacza bez żadnych zmian bo wszystkie mają taki sam rozstaw końcówek ,czy to będzie TL074 czy OPA4134.Da się też użyć w miejsce 2 sztuk podwójnych wzmacniaczy.Tylko że jego parametry takie jak szumy ,szybkość narastania sygnału czy pasmo nie są delikatnie mówiąc najlepsze i nie jest to układ dedykowany do audio.W mniej wymagających aplikacjach można go użyć ,szczególnie gdy nie jest to układ o dużym wzmocnieniu (preamp mikrofonowy czy gramofonowy) i pracuje na większych sygnałach.Jednak lepsze rezultaty uzyskuje się choćby na TL074 nie mówiąc o jakichś OPA.Za to jego parametry stałoprądowe są bardzo dobre ,jest szczególnie polecany tam gdzie jest wymagany wzmacniacz typu rail to rail ,czyli dający na wyjściu zakres napięć bliski napięciu zasilania.Generalnie gdy nie ma to być jakiś wyrafinowany układ możesz zbudować na nim każdy regulator barwy czy prosty preamp oparty o wzmacniacze operacyjne ,patrz tylko na układ wyprowadzeń wzmacniaczy i zasilania.
ADVERTISEMENT