logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem z czujnikiem temperatury w sterowniku cisnienia

konti 24 Lut 2006 15:14 2285 12
REKLAMA
  • #1 2342339
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam mam taki problem jak w temacie chodzi tutaj o instalacje CO a zwlaszcza o sterownik . Jakis czas temu mialem czujnik przytwierdzony do rury CO i ktos niechcacy pociag\nal kabel od niego i urwal jedna nozke i lipa czujnik juz niedzialal ,a wiec moje pytanie brzmi czy mozna czujnik jakos zastapic jakims tranzystorem ?? albo czyms innym . Urzadzenia pracowalo tak iz jak rura CO byla zimna to wlanczla pompe a jak goraca do np 45° to sie wylanczala mozecie mi cos poradzic ?? prosze o odpowiedz pozdrawiam Konti
  • REKLAMA
  • #2 2342444
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Takim czujnikiem może byc dioda ,tranzystor,termistor,pomierz omomierzem to co pozostało po czujniku i napisz.
  • REKLAMA
  • #3 2342627
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Do wystających z centralki przewodów podlutuj dowolny potencjometr ok.50kom.Następnie włącz ogrzewanie i reguluj rezystancję ;pompa powinna się załaczać i wyłączać.Pomierz omomierzem, przy jakich rezystancjach to sie dzieje i szukaj odpowiedniego termistora.
  • #4 2343463
    konti
    Poziom 27  
    Witam bylem dzisiaj w elektronicznym i sprzedawca powiedzial ze nie ma zadnych temistorow :/ nie wiem co robic regulacja temperatury jest nastepujaca 25 stopni 40 stopni 45 stopni i 50 stopni
  • #5 2344806
    zdzislaw walotek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    to za czym biegasz do sklepu ,to niekoniecznie to czego szukasz. rozbiesz to delikatnie i opisz,moze to dioda i to nie jedna.pozdrawiam
  • #6 2345028
    konti
    Poziom 27  
    nie rozumiem twojego pytania mam rozebrac centrale czy ten kawalek krzemu ?? nie wiem ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2345485
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Przypadkiem otworzyłem ten post i ... myślę, że :
    1) Jeśli to co pozostało po elemencie czujnikowym ma urwaną nogę tuż przy obudowie to można przy odrobinie wysiłku wydłubać lub ukruszyć ( z czuciem) plastik obudowy i jednak dostać się do urwanej nogi.
    2) jeśli to co w 1) jest z jakichś powodów niemożliwe proszę opisać ( najlepiej gdyby była fotka) jak ten element wygląda.
    3) Proszę też wziąć pod uwagę, że są specjalizowane czujniki temepratury choćby z serii KTY... Phlilpsa i to może być to. Są one coraz chętniej stosowane przez konstruktorów takich sterowników.
    Proszę opisać efekty prac

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #8 2364323
    konti
    Poziom 27  
    Witam ten czujniczek to wyglada tak ----O----
  • Pomocny post
    #9 2364584
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

To jest taka kropelka na drucie ?
    Może da się zrobić jakąś fotkę ?
    Proszę jednak spróbować "dobrać" się do tego czujnika i "dokopać" się do urwanego końca, lub też po wylutowaniu/odłączeniu drugiej nóżki, zrobić pomiar w lepszych warunkach na stole i wkłuwając się w urwane miejsce np. igłą do szycia zmierzyć rezystancję tego czujnika.
    Da to już może obraz tego czy jest to termistor, czy może jakiś element złączowy.

Pozdrawiam !
  • #10 2366104
    konti
    Poziom 27  
    mam tu cos w stylu fotki to jest takie male gowienko :/ jeszcze przed proba wykruszenia w trakcie wykraszania to cos peklo
    Załączniki:
    • Bez tytułu_0002.rar (393.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2380621
    konti
    Poziom 27  
    temat zamarł ??
  • #12 2380658
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    na filmie nie jestem w stanie określić co to jest. Może warto skontaktować się z producentem sprzętu?

Dodano po 1 [minuty]:

Podaj jakiego producenta masz sterownik!
  • #13 2389735
    konti
    Poziom 27  
    nazwa sprzetu to FTP LESZNO STEROWNIK 101 tyle mi wiadaomo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego czujnika temperatury w sterowniku ciśnienia instalacji CO, który steruje pracą pompy w zależności od temperatury rury (włączanie przy zimnej rurze, wyłączanie przy około 45°C). Czujnik miał urwaną jedną nóżkę, co spowodowało jego niesprawność. Dyskutowano o możliwości zastąpienia czujnika tranzystorem, diodą lub termistorem. Zalecano pomiar rezystancji pozostałości czujnika omomierzem, aby określić jego charakterystykę i dobrać odpowiedni termistor. Sprzedawca w sklepie elektronicznym nie miał termistorów, co utrudniło zakup. Sugerowano rozebranie elementu czujnikowego w celu dostępu do urwanej nóżki i pomiaru rezystancji, a także wykonanie zdjęcia dla lepszej identyfikacji. Wskazano, że w sterownikach mogą być stosowane specjalizowane czujniki temperatury, np. z serii KTY firmy Philips. Ostatecznie podano nazwę sterownika: FTP LESZNO STEROWNIK 101, co może pomóc w kontakcie z producentem i uzyskaniu oryginalnego czujnika lub jego zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA