logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala

Artur23o 24 Lut 2006 23:22 1056 4
REKLAMA
  • #1 2344454
    Artur23o
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Monitorek na 12 Volt .Zamowilem owy monitorek prosto z chin ne ebay towar przyslali koszt 80$ .Podlaczam i ladny obraz po chwili malutki dymek z monitorka i tyle podzialal.Rozebralem a tu widzewypalone 2 czesci totalnie stopione ze nie da sie odczytac co to bylo. Moja prosba zeby mi ktos poradzil jakie czesci dokupic zeby to zadzialalo ponownie, chodzi mi o dobor elementow. Uklad robiony w technologi smd, ale oczywiscie moge zastapic zwyklymi elementami gdyz monitorek jest i tak do rozbiorki .Jego przeznaczenie to "projektor kinowy"
    W zalaczniku jest schemat jak to wyglada.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala elementy.JPG (27.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2347702
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Z 4 punktami lutowniczymi wydaje mi sie ze Stabilizatory SMD lub jakaś dioda np jak w załączniku ta największa na linijce, zrób fotkę i pokaż na forum będzie lepiej określić co to i do czego
    stabilizatory najczęściej 4 pola jak w załączniku ta największa na linijce 3 pola wąskie od nóżek któreś z z tych 3 bedzie połączone z polem radiatora czyli większe pole u góry
    Załączniki:
    • Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala 111.JPG (3.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala dioda.jpg (35.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2347766
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Prawdopodobnie spalone elementy to tranzystory w układzie przetwornicy zasilającej podświetlenie. Ale raczej nie padły bez powodu, możliwe jest zwarcie (przebicie między uzwojeniami) w transformatorze.
  • REKLAMA
  • #4 2349170
    Artur23o
    Poziom 11  
    Tak to moze byc uklad do zasilania podswietlenia wyswietlacza ale dokladnie nie wiem.Porobie zdjecia i umieszcze.Bo szczerze mowiac byl to nowiutki monitorek i toche mi szkoda.Powod spalenia to prawdopodobnie zbyt wysokie napiecie na zasilaczu.A uklad byl przeznaczony do zasilania akumulatorowego

Dodano po 36 [minuty]:

Tak dedopl dokladnie tak to wyglada na plytce jak pokazales na rysunku jest dokladnie tak

Dodano po 14 [minuty]:

Prosze bardzo. Pierwsza strona plytki i druga strona plytki
    Załączniki:
    • Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala 1.jpg (35.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2349354
    Artur23o
    Poziom 11  
    Druga strona plytki
    Załączniki:
    • Problem z wypalonymi czesciami w mini monitorku 2,5 cala 2.jpg (33.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA