logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor AOC 7Klr - zwężony obraz w poziomie, w pionie OK.

Chillout 25 Lut 2006 09:14 1639 6
REKLAMA
  • #1 2345065
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witajcie.

Posiadam czteroletni, siedemnastocalowy monitor AOC 7Klr i kartę graficzną GeForce FX 5200. Problem jest następujący - po uruchomieniu komputera i załadowaniu się systemu, obraz na monitorze jest zawężony po bokach na około 1cm (na górze i na dole ekranu wszystko jest OK). W miarę upływu czasu, obraz stopniowo się rozszerza, a po około pięciu minutach prawidłowo zajmuje już całą przestrzeń do tego przeznaczoną.

Problem ten zauważyłem kilkanaście miesięcy temu, i pojawia się zarówno na systemach Windows, jak i na Linuksie. Oczywiście wcale mi to nie przeszkadza podczas pracy - chciałbym się tylko dowiedzieć, czy takie efekty na monitorze to normalny objaw starzenia się sprzętu (przypomnę - mój sprzęt ma cztery lata), ewentualnie w jaki sposób mogę je wyeliminować.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi w tym temacie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2345101
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Pierwsza przyczyna może być (zimne luty)w stopniu odchylania (H)czyli poziomego
    Druga przyczyna (zimne luty)w Bloku Zasilającym Przetwornica napięcia.
    trzecia przyczyna (Upływność kondensatorów )w bloku Odchylania (H) Poziomego.
    1)sprawdzić przy pomocy lupy czy są zimne luty najlepiej na całej płycie monitora.
    2)wymienić kondensatory w bloku odchylania(H) Poziomego,(w pobliżu Trafopowielacza)
    3)Sprawdzić i ewentualnie wymienić kondensatory w Bloku zasilania (Przetwornicy napięcia)
  • REKLAMA
  • #3 2345204
    Chillout
    Poziom 17  
    GRIN napisał:
    Pierwsza przyczyna może być (zimne luty)w stopniu odchylania (H)czyli pionowego.
    Hmm, drobna pomyłka. H to odchylanie poziome (Horizontal), a V to odchylanie pionowe (Vertical). Które z nich miałeś na myśli, pisząc to zdanie? Chyba poziome?...
  • #4 2346233
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    tak miałem imam na myśli odchylanie H=Poziome
    bo w nim występuje usterka
  • REKLAMA
  • #5 2346254
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Post powinien być w dziale Monitory.Wymień elektrolity wzasilaczu-przetwornicy na napięciu zasilającym stopień końcowy.W chwili włączenia mierz to napięcie jak sie zachowuje.
  • #6 2753503
    Konrad1701
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    U mnie jest to samo, poza małym szczegółem - mianowicie zwężenie następuje skokowo i widać że jakość (kontrast) jest gorszy, minimalnie co prawda, ale jestem grafikiem i bardzo mnie to denerwuje, czyli tak jakby wiążka elektronów nie trafiała precyzyjnie w maskę. Trochę boję się majstrować w jedynym monitorze:D Czy kondensatory które tam są to zwykłe elektrolity które można wymienić na odpowiedniki to tej samej pojemności i napięciu, czy może muszą spełniać jakieś szczególne wymagania jak niektóre kondensatory w porządnym sprzęcie?
  • REKLAMA
  • #7 2890805
    Chillout
    Poziom 17  
    Witajcie ponownie. Otrzymałem e-maila od Elektrody z prośbą o zamknięcie tego tematu.

Jeżeli zaś chodzi o mój monitor... to ostatnio nie zauważam już tych zwężeń po bokach (a może tylko nie chcę ich dostrzegać :-) ). Od dłuższego czasu pracuję na Linuksie (dystrybucja o nazwie Ubuntu), jednak nie wydaje mi się, aby to system operacyjny miał wpływ na takie dziwne zachowywanie się monitora. Chociaż, Windows'y potrafią cuda :-P.

Tak czy inaczej temat ZAMYKAM i oczywiście dziękuję za pomoc! Być może Wasze porady przydadzą się innym Elektrodowiczom. Pozdrawiam, Chillout...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz czteroletniego monitora AOC 7Klr z kartą graficzną GeForce FX 5200 zgłasza problem zwężonego obrazu po bokach ekranu zaraz po uruchomieniu komputera, który po kilku minutach pracy rozszerza się do prawidłowych rozmiarów. Problem występuje zarówno na systemach Windows, jak i Linux. Wskazano możliwe przyczyny techniczne: zimne luty w stopniu odchylania poziomego (H), uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych w bloku odchylania poziomego oraz w bloku zasilania (przetwornicy napięcia). Zalecane jest sprawdzenie płyty monitora pod kątem zimnych lutów oraz wymiana kondensatorów elektrolitycznych na odpowiedniki o tej samej pojemności i napięciu. Jeden z użytkowników potwierdził podobny problem z jakością obrazu i zwężeniem, podkreślając konieczność precyzyjnej wymiany kondensatorów. Autor tematu po pewnym czasie zauważył ustabilizowanie obrazu i zamknął dyskusję, nie przypisując problemu systemowi operacyjnemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA