logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie mocy nadajnika Video Sender DVD SAT - czy to możliwe?

marexsc 25 Lut 2006 12:36 1698 4
REKLAMA
  • #1 2345716
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Czy jest możliwość zwiększenia mocy tego urządzenia?http://allegro.pl/item87919386_video_sender_dvd_sat_bezprzewodowo_nadajnik_tv.html
    Mam takie urządzonko używam do oglądania filmów w drugim pokoju jednak jakość nie jest najlepsza i nie może nikt chodzić po pokoju bo obraz zaczyna śnieżyć myślę że podniesienie mocy chociaż minimalnie zda egzamin w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 2346114
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Ciekawy jestem jaka to modulacja. Pewnie AM
    Możesz zrobić jakiś wzmacniacz sygnału do tego na tranzystorach wysokiej częstotliwości albo do odbiornika tego urządzenia dodać wzmacniacz antenowy. Poszukaj w necie coś
    o wzm. sygnałów w.cz. . Albo po prostu weż KABEL podłącz i przeciągnij.
  • REKLAMA
  • #3 2346287
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Urządzenie to chodzi na 12 kanale,poprosze o schemacik jeśli ktoś ma albo linka, wzmacniacz antenowy to znowu kolejne zasilanie a chciałbym ograniczyć w kablach wolałbym jakiś prosty wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #4 2348076
    promil
    Poziom 12  
    Czesc . Moze sprobuj tak: w nadajniku w obwodzie emitera tranzystora koncowego mocy (mysle ze taka jest mniej wiecej konstrukcja tego nadajnika) zmniejsz rezystor (no jezeli taki jest) ale powinien byc ok. kilka kilkadziesiat ohm. zmniejsz go o ok. mysle 10% nie zaszkodzi to mysle koncowce a moze wystarczy dla twoich potrzeb. Stosowanie wzmacniacza wiaze sie ze wzmocnieniem takze zaklocen takze niewiele to pomoze. Ale w pierwszej kolejnosci to zacznij od anten.
  • #5 2348838
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Te proste "wideozendery" to kupa szmelcu i służą głównie do wydarcia pieniędzy od naiwnych klientów. Ich zasięg to 10 - 30m! Pod warunkiem nie występowania żadnych przeszkód (w tym przechodzących ludzi. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie podobnych urządzeń ale pracujących na zakresie 2,4 GHz. Jest to system nadajnik - odbiornik a dopiero ten jest podłączany kablem "euro" do OTV. Podawany zasięg takiego systemu to ok. 100 m. Wydaje się, że zakup takiego urządzenia powinien rozwiązać Twój problem. Dorabianie wzmacniacza (choć teoretycznie możliwe) nie ma sensu bo trzeba mieć w tym jakieś doświadczenie, po drugie złamiesz przepisy, po trzecie - możesz zakłócać odbiór TV a po czwarte nadal nie będziesz zadowolony z działanie tego "zendera". W "marketach" takie urządzenia widziałem po 200 zł kpl. (nad/odb.). Najlepszym i najtańszym jednak rozwiązaniem (w domu) jest połączenie kablowe!
REKLAMA