logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Thomson DTH8040 E - problem z nagrywaniem

korkalom 25 Lut 2006 16:01 10055 27
REKLAMA
  • #1 2346538
    korkalom
    Poziom 2  
    Witajcie!
    Mam taki problem. Kupiłem 25 płytek TDK DVD R+ ( bo na plusach moja nagrywarka nagrywa). Kiedy staram sie na którejkolwiek z nich coś nagrać i wciskam klawisz REC, po chwili pojawia sie komunikat następującej treści:

"A defect was detected on the disc. The scheduled recording was lost. To save previous recordings ,this disc is being finalized. Further recodrings will not be possible."

Nie byloby problemu gdyby mi sie to raz zdarzylo ale kilka razy juz mialem ten problem ( tyle ze wczesniej przy tanich plytkach z tdk-ami mam ten problem poraz pierwszy ) i nie wiem czy to wina płytek , nagrywarki , czy czegos z ustawieniami?
    Wielkie dzieki z góry za pomoc. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2736689
    jedrek11
    Poziom 11  
    Trochę późno Ci odpowiadam, ale mam nagrywarkę dopiero od tygodnia.
    Moja to Thomson DTH8043 E, ale myślę że w środku niewiele się różni od Twojej. Miałem identyczny problem z tym że nagrywarka odrzucała nie tylko
    TDK, ale też SONY, PHILLIPS i MAXELL. Innych tańszych nie testowałem.
    Jedyne które przyjmuje to VERBATIM + i na tej firmie chodzi pięknie i bez żadnych problemów.
    Pewnie już sam do tego doszedłeś ale być może mój post pomoże innym,
    przed oddaniem sprzętu do serwisu.
    Jak ktoś przetestował inne płyty, to niech da znać.
    Ps. W instrukcji obsługi wszystkie wymienione wyżej firmy mają być całkowicie kompatybilne z tym sprzętem.. He, he
  • #3 2939384
    TomekO.
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprzęt będzie obsługiwał wszystkie płytki z wymieniowych w instrukcji ale TDK muszą być kupowane o prędkości nagrywania od 1-8. 16X sie NIE NADAJĄ. p.s. Jescze Ważne jest aby nagrywarka miała najnowszy soft czyli w Panstwa wersjach (8040 8043 8045) wersję 1.17A. (to A jest b. ważne) jeśli nie posiadają to proszę o kontakt.
  • #4 2940949
    jeryw
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    posiadam nagrywarke 8043 chcialbym sie dowiedziec jak w niej sprawdzic wersje softu?
  • #5 2942639
    TomekO.
    Poziom 12  
    w prosty sposób: Przy wyjętej płycie naciskamy i przytrzymujemy 3sek na froncie jednocześnie przyciski play i rec. wersja może być 1.17 i 1.17A (ta jest najlepsza i najnowsza)
  • REKLAMA
  • #6 3268464
    BliSki
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    TomekO. napisał:
    Jescze Ważne jest aby nagrywarka miała najnowszy soft czyli w Panstwa wersjach (8040 8043 8045) wersję 1.17A. (to A jest b. ważne) jeśli nie posiadają to proszę o kontakt.

Sorrki, za odgrzebanie starego wątku. Ale szukam informacji na temat tej nagrywarki i mało o niej jest na forum. Znalazłem jeszcze inny temat, ale tamten jest już zablokowany :(
    A szkoda, bo tamten jest jednym z niewielu o DTH 8043 :(

Pytanie:
    Jeżeli nagrywarka po wciśnięciu magicznej ;) sekwencji klawiszy pokazała na samym dole RICOH v1.17, to jest to znakiem jak rozumiem, że nie posiada softu w wersji A?

Co dokładnie wnosi wersja A? Pytam dlatego, bo wymieniony sprzęt nie radzi sobie z napisami dla DivX i nie wiem czy ten soft to poprawi, czy ten typ tak już ma i nic nie da się z tym zrobić. W instrukcji nic na ten temat (to znaczy na temat napisów z plików TXT) nie wspominają, więc do końca nie wiem jak to w tym modelu powinno być. Sprzedawca w sklepie też do końca nie wie co ten model jest warty.
  • #7 3277406
    TomekO.
    Poziom 12  
    W modelu DTH8043 i DTH8045 powinien być Soft 1,17A który w b. dużym stopniu poprawia czytanie i zapisywanie na płyty. Ponadto jest jescze soft na maina wersja 4.07 lub nowsza 5.00 która daje możliwośc odtwarzania filmów w divx z napisami w wersji txt (uwaga natomiast blokuje możliwośc oglądania w srt tak jak było do tej pory) W tym sprzęcie jest jeszcze kilka ciekawych możliwości i modyfikacji np.zmiany lasera na bardzo szybki i dobry napęd Philipsa. Więcej info na maila...
  • #8 3292324
    BliSki
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Dzięki za informacje TomekO.

Co do DTH8043 i DTH8045 jednak nie kupiłem żadnego z nich. Miałem kupić nowy egzemplarz ale jak się okazało w sklepie były tylko dwie ostatnie sztuki w tym jedna jako ekspozycja (używany cały czas) a druga odpakowana, bo prawdopodobnie ktoś już miał ten egzemplarz i oddał. Dlatego też zrezygnowałem. Poczekam aż ceny na modele z HDD spadną i może za rok ;)
  • #9 3448452
    SZWARC
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Do TOMKA O. witaj kolego mam małe pytanko do Ciebie bo widze ze biegle poruszasz sie w temacie nagrywarki która posiadam DTH 8040. Chodzi mi o to czy można do niej wgrać nowy soft lub cos poprawić aby można było na niej oglądac DIVIX bo niestety tylko odtwarza DVD. Z tego co sprawdzalem to numer softu jest jeszcze starszy(chyba) niż Ty tu opisujesz bo tam pisze RICOH V1.10. Jeżeli możesz to pomóż odpisując tu lub na meila grzela-gks(_at_)o2.pl Z góry serdecznie dziękuje!!!
  • #10 3517749
    Marek Gogolewski
    Poziom 11  
    Witam moja nagrywarka Thomson DTH8043
    znalazłem tu na forum, że w prosty sposób można zmienić wersję 1.17 /taką mam/ na 1.17A
  • #11 3693202
    tomv
    Poziom 2  
    TO MOŻE KTOŚ SIE PODZIELI TĄ INFORMACJA.
    Ja mam równiez 1.17 i chętnie chciałbym zamienić soft na 1.17A. Nie dość że nie mam polskich liter to jeszcze zegar mi się ciągle przestawia. Proszę o wskazówki do zmiany oprogramowania (thomson 8045 e)
  • #12 3716191
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Znalalazłem te softy:
    Załączniki:
    • 8040E.pdf (2.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Soft DTH8043E_DTH8045E_V1.17A_8043_45.zip (421.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Soft DTH8040E_V1.17A.zip (421.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 3931894
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Co do problemu z pierwszego postu. Miałem to samo z TDK , ale te same płyty TDK tylko jakby jasniejszy odcień niebieskiego (lub ciemniejsze) działąją dobrze. Kupywałem w 2 różnych sklepach identyczne płty i były rózne ich odcienie.

Czy jest mozliwość wgrania do 8040 softu z DIVX-em ? Czy 8043 rózni się od tej biedniejszej wersji bez DIVX tylko softem czy może procesorki są "mocniejsze" ?
  • #15 3960767
    hhomik
    Poziom 2  
    Mam pytanie do kolegi TomekO.
    Posiadm nagrywarkę DTH8040, jak sie wgrywa nowy soft?
    Po włozeniu płytki wyskakuje FEM....coś tam... i nic dalej sie nie dzieje.
    Czy trzeba cos wcisnąć?
    Czy mozna zamontować inny napęd do tej nagrywarki?
    Pozdrawiam.
  • #16 3963762
    zavik
    Poziom 2  
    Witam

Dołączam się do prośby kolegi hhomika. Czy ktoś z forum mógłby dokładnie opisać jak wgrać soft do dth8045e. Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 3966030
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Sposób wgrywania jest w plikach Stinga kilka postów wyżej . O ile dobrze pamiętam to ten pierwszy PDF.
  • #18 3971413
    hhomik
    Poziom 2  
    Dzieki, już wgrałem nowy soft.
    Prosił bym o odpowiedz jaki inny naped mozna zastosować do tej nagrywarki. Probowałem Liton-a ale jej nie widzi.
    Dziekuje za odpowiedz koledze qryszard.
    Pozdrawiam
  • #19 4003640
    zavik
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z Thomsonem DTH8045E. Nie nagrywa na DVD+RW.Próbowałem różnych marek m.in. Philipsa i Verbatima. Testowałem płytki z prędkością x1-4. Soft mam wgrany 1.17A v5.0. Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę o pomoc. Dziękuję.
  • #20 4007113
    zavik
    Poziom 2  
    Soft się wysypał. Wgrałem jeszcze raz. Teraz jest ok.
  • #21 4079317
    dex
    Poziom 27  
    Zauważyłem że na nowym sofcie w 8040 nie działa regulacja poziomu dzwięku.
  • #22 4313945
    flash_mm
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Probowal ktos podlaczyc dysk twardy do tej nagrywarki? Po wicsnieciu play i rec (aby podal numer softu) jest tam pare linijek dotyczacych hdd.
  • #23 4358913
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Mam nagrywarkę DTH8040 na stole, problem jest taki że przyjmuje tylko płyty z prędkością max x4 ale soft jest bardzo stary V1.10 . Czy pomoże na tą dolegliwość wgranie nowego softu? Jeżeli tak to mam prośbę czy moze ktoś mi przetłumaczyć sposób wgrywania bo nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem a nie chciałbym coś namieszać. Rozumiem że najnowszy soft do modelu DTH8040 to soft 1.17a zamieszczony powyżej? Z góry dziękuje za pomoc.
    Nagrywarka Thomson DTH8040 E - problem z nagrywaniem

A i jeszcze jedno mogę to nagrać na CDRW?
  • #24 4361255
    flash_mm
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    1. nagraj CD z plikiem xxxxxxxxxxxxx
    2. wloz plyte, zobaczysz napis FEM DISC na wyswietlaczu
    3. nacisnij i przytrzymaj przyciski razem i jednoczesnie przez ok 3 sek- REV i PLAY/PAUSE
    4. zobaczysz napis TRANSFER na wyswietlaczu - pare sekund , po czym szuflada sama sie wysunie -
    5. wyciagnij plytke z wysunietej tacki
    6. znow wcisnij 2 przyciski na panelu przednim dvd REV i PLAY razem jednoczesnie na 3 sekndy
    7. zobaczysz napis UPDATE - to zajmie chwilke
    8. po wykonaniu sie upgradu dvd sie samo wylaczy - bynajmniej powinno
    9. przyciskiem standby uruchamiasz dvd
    10. wersje softu zobaczysz przyciskajac jednoczesnie PLAY i REC

----------
    moja rada. nagrywajcie tylko te pliki ktore sa potrzebne do aktualizacji i plytke wypalajcie najwolniej jak sie da. jak dacie rade x2 to tak nagrajcie. z cdrw tez dziala
  • #26 4362575
    dex
    Poziom 27  
    Ja żadnej róznicy w obsłudze nośników nie zauwazyłem. Na esperanzach error disc czy coś tam..
  • #27 4368377
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    A czy płyty X16 wam czyta, jężeli tak to jakich producentów?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z nagrywarką Thomson DTH8040 E, która wyświetla komunikat o defekcie płyty podczas próby nagrania na nośnikach DVD+R marki TDK. Problem może wynikać z niekompatybilności prędkości nagrywania – płyty TDK powinny mieć prędkość 1-8x, gdyż 16x nie są obsługiwane. Zalecane są płyty marki Verbatim, które działają bez problemów. Wskazano również na konieczność posiadania najnowszego oprogramowania (softu) w wersji 1.17A, które poprawia kompatybilność i funkcjonalność urządzenia. Instrukcje dotyczące sprawdzania wersji softu oraz jego aktualizacji zostały szczegółowo opisane, w tym procedura wgrywania nowego oprogramowania z płyty CD/DVD. Wersja softu 1.17A wprowadza lepsze wsparcie dla nośników i poprawia stabilność nagrywania. Dodatkowo, modele DTH8043 i DTH8045 posiadają możliwość odtwarzania filmów DivX z napisami w formacie TXT po aktualizacji softu do wersji 4.07 lub nowszej, jednak model DTH8040 ma ograniczone możliwości w tym zakresie. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi różnych marek i odcieni płyt TDK, które mogą wpływać na powodzenie nagrywania. Pojawiły się także pytania o możliwość wymiany napędu oraz podłączenia dysku twardego do nagrywarki. Wskazano, że niektóre funkcje, jak regulacja poziomu dźwięku, mogą nie działać po aktualizacji softu. W przypadku problemów z nagrywaniem na DVD+RW w modelu DTH8045E pomocne okazało się ponowne wgranie softu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA