logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czerwony obraz w TV TOSHIBA 2104xs - jak naprawić bez pilota?

Pawel wawa 26 Lut 2006 12:11 2464 4
REKLAMA
  • #1 2349375
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4425
    Witam!
    Mam problem z TV TOSHIBA 2104xs . Pierwsza sprawa to w necie wszędzie są oznaczenia modelu 2104 SX. Ciekawe czemu się to różni? Chassis MCL-437F. Problem polega na tym, że obraz jest czerwony. Widać, że ktoś próbował go rególować bo nie było nic tylko czerwień. Teraz jest głos i odbiera wszystkie programy z kablówki ale jedynie w czerwono czarnych barwach.W trybie serwisowym (po przełączeniu przełącznika na płycie)przez środek ekranu przebiega poziomo cieńka czerwona linia. Nie mam do niego pilota więc może ktoś wie jak wejść manualnie w strojenie? Proszę o pomoc!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2349610
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Żadnych bliższych szczegółów nie podajesz ale ja sie zastanawiam co ty chcesz wyregulować za pomocą ręcznego strojenia? To jest prawie bankowa usterka: zimne luty, uszkodzone wzmacniacze wizji, kineskop lub tp.. Nie sądzę że ktoś specjalnie przed tobą ustawił w trybie serwisowym G i B na minimum (o ile nawet jest taka możliwość). Zresztą do zabawy z ustawieniami serwisowymi trzeba mieć trochę pojęcia, kłania się "serwisówka" :D.
  • REKLAMA
  • #3 2349821
    Pawel wawa
    troszkę zle się zrozumieliśmy! Usterka usterką a zwykłe strojenie bez pilota... Może troszkę nie jasno napisałem. a wiec od początku.1 sprawa to czerwony obraz, od czego zacząć sprawdzanie i jak to zrobić. 2 sprawa to wejście w normalne menu bez pilota. czy jest taka możliwość. Do momentu naprawy i usunięcia pierwszej usterki nie chcę kupować pilota bo może tv pójdzie na części. :)
  • REKLAMA
  • #4 2350286
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ostatnio to w tv normą są tylko 4 klawisze: volume +- i program +-. W takim przypadku w strojenie ręczne nie wejdziesz. Co do wyeliminowania usterki to potrzeba niestety choćby trochę wiedzy z elektroniki (a bezpieczeństwo też chyba jest ważne!). Co do kineskopu to najprościej sprawdzić poprzez zamianę wysterowania poszczególnych dział w kineskopie. Jeśli zacznie świecić w innym kolorze(zielonym lub niebieskim) to kineskop jest ok, jeśli nadal jest czerwono to kineskop padł. Jeśli kineskop okaże się dobry no to schemat i miernik w dłoń i do roboty. Przez neta to nikt ci go nie naprawi :D.
  • #5 2352696
    Pawel wawa
    Przeniosłem temat na forum TV. Tam też proszę o pomoc. Tutaj zamykam!
    Pozdrawiam
    Paweł:)
REKLAMA