logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion 284DL TV2810 - TV gaśnie po włączeniu, konieczne podgrzewanie zasilacza

mirekn 26 Lut 2006 12:27 1926 12
REKLAMA
  • #1 2349448
    mirekn
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam nadzieję że ktoś pomoże.... mam tv jak w temacie. Włączenie z pilota, dioda na tv zmienia kolor na zielony, słychać podanie napięcia na kineskop i wszystko w tym momencie gaśnie. Trzeba go całkiem odłączyć od prądu, poczekać chwilę i próbować ponownie, gdy za szybko go podłącze do prądu to nawet dioda się nie zapala albo zapala i gaśnie (może jakiś kondensator musi się rozładować??). Zaczęło to się dziać od jakiegoś czasu. Zauważyłem że tv musi mieć odpowiednią temperaturę ale po pewnym czasie temperatura pokojowa mu nie wystarczała :cry:. To co zaobserwowałem to muszę suszarką :D podgrzać moduł zasilacza i dopiero wtedy tv odpala (czasami po kilku próbach). Niestety widzę że powoli wymaga coraz większej temperatury a podgrzewanie przez kilka minut mija się z celem.
    Może ktoś będzie mógł poddać jakiś pomysł bo tak boję się cokolwiek robić. Jedyne co stwierdzam, to to że moduł zasilacza chyba musi byś trafiony i to bardzo dziwnie jak dla mnie. Szukałem "zimnych lutów" i w zasadzie wszystko na zasilaczu polutowałem na nowo ale nic z tego. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2349647
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Do wymiany masz kondensatory elektrolityczne w przetwornicy ("module zasilania"). Najlepiej wymień wszystkie (nie ma ich dużo) oprócz tego dużego na napięcie 400V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2349657
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Prawdopodobnie jeden z kondensatorów w przetwornicy (zasilaczu} utracił pojemnośc i jest do wymiany. Prostym sposobem spróbuj delikatnie podgrzewać kolejno lutownicą poszczególne elektrolity i sprawdzaj czy sie włączy TV. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2349709
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Kondensatory bezapelacyjnie powymieniać i przelutować zasilacz.
  • REKLAMA
  • #5 2352856
    mirekn
    Poziom 11  
    Dzięki za informacje. Wyposażony już w schemat będę walczył prawdopodobnie w weekend. Poinformuję o efektach.
  • #6 2356657
    mirekn
    Poziom 11  
    Nie wytrzymałem i już wczoraj zlokalizowałem problem. Tak jak 'jerzy10' podpowiadał, zacząłem podgrzewać kondensatory i już przy drugim trafiłem w dziesiątkę :) to CP12 lub CP13 lub CP14 (są blisko siebie a podgrzewałem suszarką). Po podgrzaniu go (głównie strumień kierowałem na CP12 bo jest z całej trójki największy) TV włączył się bez zająknięcia :).
    Teraz muszę odnaleźć lutownicę bo po przeprowadzce gdzieś mi się zawieruszyła i mam nadzieję że tv będzie grał jak nówka :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2356703
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Radzę jednak wymienić wszystkie kondensatory w przetwornicy (przynajmniej po stronie pierwotnej transformatora). Przy wymianie zwróć uwagę na biegunowość.
  • #8 2357439
    mirekn
    Poziom 11  
    I mam taki zamiar. Chyba jest ich łącznie 10 to żaden problem a będę miał pewność że wszystkie są w pełni sprawne.
  • #9 2380706
    mirekn
    Poziom 11  
    No i DZIAŁA!!!! jak nowy. Wielkie dzięki wszystkim.

Mam jeszcze jeden problemik. Kiedyś był u jakiegoś "speca", od którego wrócił z lekko rozciągniętym obrazem w pionie (nie widać np napisów na dole jeśli są nadawane a na górze logo jest ucięte). Odnalazłem już na forum że tryb serwisowy włącza się poprzez przyciśnięcie menu na tv, włączenie klawisza power a następnie standby na pilocie. Działa ale nie wiem który symbol co oznacza i ustawiam na czuja. Trochę poprawiłem ale to jeszcze nie to :( Jakby ktoś miał opis tego trybu byłbym BARDZO wdzięczny.
  • #10 2380911
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Jak znajdziesz chwilę czasu to proponował bym wymienić wszystkie elektrolity w tym TV. Nie raz już takie robiłem i takich wysuszonych elektrolitów jest cała masa. Tak więc miernik w dłoń i do sprawdzania (nie tylko z zasilacza).
    Co do ustawienia geometrii obrazu to te TV mają chyba peerki do regulacji.
  • #11 2381014
    mirekn
    Poziom 11  
    Jak znajdę trochę czasu to się pobawię. Co do ustawienia to gdzie tych peerków mam szukać? Jestem informatykiem i pierwszy raz naprawiam tv i to tylko dlatego że go dostałem i się uparłem że doprowadze go do porządku.
    Podobno ten "spec" miał kiedyś dać znać jak ustawić własnie poprzez tryb serwisowy ale oczywiście nigdy się nie odezwał. W trybie tym ustawiłem jakoś obraz ale teraz np na panoramie wszystko ładnie widać a na 4:3 jest za mocno rozciągnięty i myślę że tu trzeba się pobawić. Niestety wyświetla jedynie nic nieznaczące dwu lub trzyliterowe symbole z wartościami a więc nie wiem dokładnie co ustawiam a nie wszystkie ustawienia wpływają na wygląd obrazu.
  • #12 2381769
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Peerki to rezystory nastawne, montażowe. Szukaj ich na płycie głównej.
  • #13 2384560
    mirekn
    Poziom 11  
    Otrzymałem opis do trybu do innego Oriona na innym forum ale na szczęście część symboli jest taka sama (akurat te najważniejsze od geometrii obrazu) i jakoś sobie poradziłem :) jeszcze troszeczkę zniekształcony jest w trybie 4:3 i to nie przeszkadza ale najważniejsze czyli 16:9 jest lux :)
    Dziękuję więc wszystkim za udzielone rady, które były w 100% trafne :)

Chciałbym zamknąć temat ale nie mam przycisku zamknięcia i nie wiem dlaczego

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Orion 284DL TV2810 polegał na gaśnięciu po włączeniu, co wymagało podgrzewania modułu zasilacza, aby urządzenie działało. Przyczyną były uszkodzone kondensatory elektrolityczne w przetwornicy zasilacza, które utraciły pojemność. Podgrzewanie suszarką wskazało na konkretne kondensatory (CP12, CP13, CP14) jako źródło problemu. Zalecano wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej transformatora z zachowaniem prawidłowej biegunowości. Po wymianie kondensatorów telewizor działał poprawnie. Dodatkowo poruszono temat trybu serwisowego służącego do regulacji geometrii obrazu, który uruchamia się kombinacją klawiszy na pilocie. Wskazano, że regulacje obrazu realizowane są za pomocą potencjometrów (peerki) na płycie głównej. Użytkownik uzyskał częściowy opis trybu serwisowego z innego modelu Orion, co pozwoliło na poprawę ustawień obrazu, zwłaszcza w trybie 16:9.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA