logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić własną kierownicę potencjometryczną z ograniczonym budżetem?

inkognito09 26 Lut 2006 16:30 1242 5
REKLAMA
  • #1 2350392
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Witam. Chciałem sobie ZROBIĆ, nie kupić, tylko ZROBIĆ kierownice. Kładę nacisk na słowo ZROBIĆ, bo jestem pewny że pierwsza odpowiedź jaka przyjdzie to będzie: „nie wyjdzie ci, kup gotową...”. Otóż nie mam pieniędzy na gotową, najtańsza, ale w miarę dobra kierownica to jakieś 120zł, podczas gdy ja prawie funduszy nie mam... Czy ktoś ma pomysł, jak rozwiązać ten problem? Znalazłem na Internecie opisy baaaardzo prostych jojstików ( http://www.ctips.com/game.html ) na port gier, (wrzucam opis portu gier: http://www.cs.net/lucid/game.htm ) ale ja bym chciał, żeby to była kierownica potencjometryczna. Szczerze mówiąc niewiele z tego rozumiem.. z angielskiego, to ja orłem nie jestem... Zawsze myślałem, że kierownica reaguje ano na 0, albo na prawo, albo na lewo. A tu mi kolega zrobił wykład, że wcale nie, że jak się skręci kierownicą delikatnie, to i delikatniej komp zareaguje, i to samo z gazem i hamulcem. Zastanawiałem się, nad przerobieniem myszki kulkowej. Ona jest w stanie reagować na lekki obrót kierownicą. Czy ktoś jest w tanie mi pomóc?
    Z góry dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2351001
    inkognito09
    Poziom 29  
    ?! Mógł bym przysiąc, że jeszcze wczoraj tego nie było... (?)
    Dzięki, nie myślałem, że to takie proste :D
    Myślałem, że sama kierownica będzie bardziej skomplikowana, a tu 1 potencjometr, i żadnego układu :D.
    Pozdrawiam, temat zamknięty.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2366024
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Witam
    ja mam pytanie takie:
    Chce zrobić sobie tylko samą kierownice bez pedałów ...czy da się tylko ten jeden kotencjometr 220kΩ podlączyć do portu czy bedzie problem ze steronikiem??
    Pozdro z gory dzięki
  • #6 2366060
    inkognito09
    Poziom 29  
    Myślę że tak. Jak nie podłączysz innych części, po prostu komp nie będzie dostawał z nich sygnału, czyli tak jakbyś ich nie używał. Można bez problemu dać samą kierownice, ale takie coś byłoby bardzo niewygodne w sterowaniu. Jak sobie to wyobrażasz? Jedną ręką trzymasz kierownice, a drugą przyspieszasz z klawierki???? Lepiej pobawić się w pedały.
REKLAMA