jak sadzicie w co lepiej zainwestowac w P4 2,0 GHz z cachem 512 czy w Celerona 2,4GHz ktory ma cache 128 oczywiscie mowie o tych starszych wersjach nie Prescottach ??
do czego jest wykorzystywany ten komputer?
w multimediach powinien być wydajniejszy P4, przy aplikacjach biurowych Celeron może, ale nie musi, być troszkę wydajniejszy (o ile to ma przy tych zastosowaniach jakieś znaczenie)
mam na mysli filmy muzyke gry w sumie chodzi o programy ktore bardzo obciazaja procesor wiec ktory bedzie sobie lepiej radzil obslugujac np 10 otwartych roznych programow ??
Moim zdaniem:
Celeron D (Prescott) to wydajnościowo praktycznie P4 Northwood o takim samym zegarze...
Celerona Northwood serdecznie odradzam - to jest naprawdę okropnie wolne!
Moim zdaniem najlepszy tani wybór Celeron D 2.8GHz.
juz kupilem P4 2,8GHz z HT Northwood jeszcze go nie zainstalowalem ale mam nadzieje ze oplacalo sie dolozyc te 200 pln i zamiast Celka miec P4 ktory jest podobno widziany przez windowsa jak dwa procki oprocz tego mam nadzieje ze uda mi sie go overclockowac co najmniej do 3,5GHz albo i wiecej i jeszcze jedno wzialem Northwooda bo ma odblokowany mnoznik ale tak sie zastanawiam jak to sie ma do temperatury ktore grzeja sie bardziej Prescotty czy Northwoody ??
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru między procesorem Pentium 4 2,0 GHz z 512 KB pamięci podręcznej a Celeronem 2,4 GHz z 128 KB cache, w kontekście starszych wersji (nie Prescott). W zastosowaniach multimedialnych i przy dużym obciążeniu procesora (np. wiele otwartych programów) Pentium 4 z większym cache jest zdecydowanie wydajniejszy. Celeron może być nieco szybszy w prostych aplikacjach biurowych, ale różnica jest marginalna. Użytkownicy odradzają starsze wersje Celerona Northwood ze względu na niską wydajność, natomiast Celeron D (Prescott) jest porównywalny do Pentium 4 Northwood o tej samej częstotliwości. Wątek kończy się informacją o zakupie Pentium 4 2,8 GHz z technologią Hyper-Threading i odblokowanym mnożnikiem, co umożliwia podkręcanie do około 3,5 GHz. Poruszono także kwestie temperatur procesorów Prescott i Northwood, gdzie Prescotty są bardziej gorące. Wygenerowane przez model językowy.