logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M1420D brak zakresów VHF - jak przywrócić strojenie?

Piko 27 Lut 2006 15:38 1938 9
REKLAMA
  • #1 2353845
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam. Mam taki TV w którym nie ma zakresów VHF, tzn one były a teraz ich nie ma. Przy programowaniu z pilota brak jest takiej możliwości (chyba że mi nie wychodzi?) Strojenie zaczyna się i kończy tylko na UHF-ie. Wydaje mi się że to coś jest takiego że procek wie że ma tylko jedno pasmo , ale czy tu są jakieś tryby ? Procek PCA84C840 wyglada że jest wszystko Ok..Pamięc zmienia tylko napięcie Var i ustawienia regulacji obrazu nic więcej. Nie wiem gdzie tego szukać? Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 2353895
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Podstaw pamięć wsad masz na PW
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2354075
    Piko
    Poziom 22  
    Roert75 dzięki za wsad. Efekt dokładnie ten sam (masz nastawy regulacji obrazu zjechane do min).
    Jezak jeśli to są wyjscia do przełaczenia zakresów (nie wiem bo nie mam schematu , a chyba tak?) to jest dość dziwnie bo :
    7 - 5,0 V
    8 - 2,47 V
    10- 0 V.
    Nie ma żadnych zmian , nic się nie dzieje na tych wyjściach (no i na ekranie też nie maluje nic innego).
    Dzięki za szybką reakcję i proszę o jeszcze a ja szukać bedę dalej. Może jakaś zwora ,zimny lut a może kurz pod prockiem ..?Sam już nie wiem czego się czepić?
    Pozdrawiam Piko.
  • REKLAMA
  • #7 2355842
    Piko
    Poziom 22  
    K.k odczepiłem pin 38. Jedyna zmiana jaka się pokazała to ta że z pilota w trybie strojenia można przełaczać systemy fonii B/G i L (a wcześniej tego nie było) . Obcja C-- tu nie widziałem więc nie wpiszę konkretnego numeru kanału. On tylko wyświetla napis zakresu i linijkę strojenia .
    Pozdrawiam Piko.
  • #8 2356145
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Przełączenie pasma VHF realizuje: 8 noga procesora, tranzystor Q102
    /DTA143EK/. Jeśli włączone jest pasmo VHF na bazie jest ok.9V a na kolektorze 12. Jeśli przełącznik działa - uszkodzenie w głowicy.
  • #10 2356778
    Piko
    Poziom 22  
    Nie wiem jak to jest możliwe? Wyjąłem głowicę i na procku pokazały się napięcia prawidłowe (tzn L=0V i H=5V) . Na tranzystorach kluczujących też prawie (za wyjatkiem własnie tego od VHF - H ) tu na bazie mam jakieś dziwne 4 V . Obrazu nie ma bo nie ma sygnału ale OSD wyświetla wszytko Ok`. Z pilota idzie zmienić zakres szukania z UHF na VHF -L a po przeszukaniu zakresu niskiego sam przełacza się na H i odwrotnie z UHF-u strojąc w dół też. Zaraz wsadzę inną głowicę i zobaczę ewentualnie jeszcze może być ten tranzystorek pnp przy zakresie. Ale jest to dla mnie bardzo dziwna usterka i nie mogę pojąć dlaczego procek się tak dziwnie zachowywał? Jeszcze napisze co konkretnie znalazłem a narazie Dziękuję bardzo za pomoc i wsparcie .
    Pozdrawiam Piko.

Głowica wymieniona na nową i znów nie ma VHF-u i napięcia do d.. na procku. Tak więc wszystko wskazuje że to albo zenerka w bazie albo sam tranzystor od zakresu VHF-H .
    Pozdrawiam Piko.

Uffffff. Nie wychodzi inaczej . Tranzystor choć nie ma zwarć musi coś puszczać z Emitera do Bazy a ta daje jakąś błedną polaryzację na nodze procka (pin 8 wartość napięcia dość dziwna ani nie 0 ani 1). Po wymianie jego jest Ok . Głowicę poprzednią też wróciłem . Poprostu jest dobrze , ale naprawdę zaskoczył mnie ten telewizorek. Dziękuję wszystkim za współpracę , pomoc i sugestię . Temat zamknę z kilka dni bo może ktoś chce jeszcze coś dopisać .
    Pozdrawiam Piko.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-M1420D występuje problem z brakiem zakresów VHF podczas strojenia kanałów – tuner działa tylko na paśmie UHF. Przy programowaniu pilotem nie ma opcji wyboru VHF, a procesor PCA84C840 wydaje się nie przełączać zakresów. Sprawdzenie wyjść procesora na nóżkach 7, 8 i 10 nie wykazało zmian napięć podczas próby przełączenia pasma. Odłączenie pinu 38 procesora umożliwiło przełączanie systemów fonii B/G i L, ale nie pozwoliło na ręczne wpisanie kanałów VHF. Schemat i wskazówki sugerują, że przełączanie pasma VHF realizuje nóżka 8 procesora oraz tranzystor Q102 (DTA143EK). Pomiar napięć na tranzystorze wskazał nieprawidłowe napięcie bazowe (~4 V zamiast ~9 V), co może wskazywać na uszkodzenie tranzystora lub zenerki w bazie. Wymiana głowicy nie rozwiązała problemu, co potwierdza, że usterka leży w obwodzie przełączania zakresu VHF, najprawdopodobniej w tranzystorze Q102 lub jego otoczeniu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie lutów i ewentualna wymiana tranzystora kluczującego zakres VHF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA